Apgāžam četrus izplatītus un "iesakņojušos" mītus par cūkgaļu

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Mūsdienās arvien lielāka daļa iedzīvotāju cenšas pievērsties veselīgam dzīvesveidam, rūpīgi izvērtējot arī to, ko likt uz sava šķīvja. Tas ir apsveicami, taču diemžēl līdz ar pozitīvajiem aspektiem sabiedrībā “iesakņojas” arī daudzi nepatiesi mīti. Viens no šādiem maldiem apvītajiem produktiem ir cūkgaļa.

Pirmais mīts: cūkgaļa satur hormonus un daudz antibiotiku

Dzīvnieku audzēšana tāpat kā putnkopība tiek stingri kontrolēta - Eiropas Savienības (ES) likumdošana aizliedz hormonu un augšanas veicinātāju izmantošanu dzīvnieku (un arī mājputnu) audzēšanā. Līdz ar to šādas vielas cūku ēdienkartē netiek iekļautas. Arī antibiotiku lietošanu stingri regulē ES likumi, un veikalu plauktos drīkst nonākt tikai cilvēkam drošs produkts.

Otrais mīts: cūkas aug šauros būros un pārpildītās fermās

Arī vietām, kur dzīvnieki uzturas, jāatbilst stingrām labturības prasībām. Latvijā dažādas pārbaudes saistībā ar cūku uzturēšanu ik gadu veic arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori. Citviet Baltijā un Eiropā - līdzīgu funkciju iestādes.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā