5.lapa
5. Kā izvēlēties vērtīgākos piena produktus?
Uztura speciālisti par vērtīgākajiem piena produktiem pieauguša cilvēka organismam atzīst skābpiena produktus - paniņas, kefīru, skābo krējumu, biezpienu, jogurtu, dažādus sierus. Par vienu no visvērtīgākajiem piena produktiem zinātnieki atzīst biezpienu. Tajā atrodams gan kalcijs, gan fosfors, un abas šīs vielas ir ļoti būtiskas kaulu veselībai, mazina osteoporozes draudus, turklāt biezpiena sastāvā ir daudz citu mikroelementu, vitamīnu un uzturvielu, kas šo produktu padara par vienu no vērtīgākajiem ēdieniem mūsu ikdienas galdā.
Vērtīgi un veselīgi ir arī dažādi jogurti, taču, izdarot savu izvēli veikalā, būtiski iepazīsties ar jogurta sastāvu - tam ražotāji nereti mēdz pievienot dažādas mākslīgas krāsvielas, piedevas un pārlieku daudz cukura, un šīs piedevas var aizēnot paša jogurta labās īpašības. Ja cukura sastāvs jogurtā sasniedz 5-7 tējkarotes 100 gramos produkta, šo jogurtu labāk tomēr uzturā nelietot. Garšīgs jau, iespējams, būs, bet veselīgs gan nē.
Uzmanīgi jāizvēlas arī siers - tas satur daudz olbaltumvielu un kalcija, taču ražošanas gaitā pienam tiek pievienots sāls, līdz ar to jāskatās, kāds ir pievienotā sāls daudzums katram konkrētajam siera veidam.
Izvēloties skābpiena produktus, labāk ņemt tos, kam ražotāji nav pievienojuši papildu piedevas. Labāk šos produktus pašam papildināt ar zaļumiem, augļiem, mājās gatavotu ievārījumu vai citām kārotām piedevām - tā patiesi zināsim, ko ēdam. Pavasarī var gatavot brokastu vitamīnu smūtijus - kefīru, olbaltumvielu dzērienu vai paniņas sablendējot ar zaļajiem augiem, banānu, čia sēklām, auzu pārslām un citām sev tīkamām sastāvdaļām.