Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Māja

VIRTUVE: Kafijas pagatavošanas māksla

© Publicitātes foto

2.lapa

Dažādie kafijas pagatavošanas veidi:

UZLEJAMĀ KAFIJA

Lai pagatavotu uzlejamo kafiju, Mārtiņš iesaka izvēlēties pupiņas, nevis jau gatavu malto kafiju, jo pupiņās ir nesalīdzināmi vairāk aromātu.

Ja iepriekš samalta kafija stāv vairākas minūtes, no tās izdalās dabiskās gāzes, tāpēc aromāts un garšas buķete ir daudzas reizes mazāka nekā svaigi maltai kafijai.

Ūdenim jābūt uzvārītam un atdzesētam līdz apmēram 94 grādiem. To noteikt var pēc novērojumiem - kad ūdens vārītājs izslēdzas, mirkli jāpagaida, lai lielie ūdens burbuļi norimst un no apakšas uz augšu virzās tikai mazie. Kad ūdenī novērojami tikai mazie burbuļi, tas nozīmē, ka tam ir 96 grādi. Tajā brīdī ūdeni var liet virsū uz sagatavotās kafijas, jo līstot ūdens atdzisīs vēl par diviem grādiem.

Ieteicamā proporcija, ko kafijas eksperti atzīst par ideālo, ir 60 g kafijas uz 1 l ūdens.

Ūdens uz kafijas jālej rotācijas kustībām, lai izšķīst kafijā esošais dabiskais cukurs. Jo tumšāk grauzdēta kafija, jo vairāk sadedzis cukurs un citas kafijas pupiņā esošās vielas.

Gatavu kafiju ieteicams noliet no kafijas biezumiem, lai dzērienā neievilktos kofeīns, kā arī rūgtās un nepatīkamās garšas. Kafijas ievilkšanās laiks - apmēram trīs ar pusi minūtes (maksimums - četras). Jo kafijā ir apmēram 30% šķīstošo vielu, bet ne visas mūsu mēlei ir tīkamas. Pirmajās trīs minūtēs izdalās garšas, kas cilvēkam ir patīkamas. Jo smalkāks malums, jo mazāks ievilkšanās laiks.

CHEMEX

NEPIECIEŠAMS:

kafijas pupiņas;

svaigs, filtrēts ūdens;

dzirnaviņas ar regulējamu malumu;

svariņi (ar precizitāti 0,1 grams);

hronometrs;

tējkanna;

Chemex brūvrīks (6 vai 8 tasītēm);

Chemex filtri;

Hario Buono Kettle kanniņa.

PAGATAVOŠANA: apmēram 750 ml ūdens jāsagatavo vārīšanai, nosvērt 33-34 g kafiju un jāievieto filtrs Chemex brūvrīkā (lai teknes pusē būtu vairāki filtra slāņi). Lai izvairītos no papīra garšas kafijā, filtrs jāizskalo ar vismaz 200 ml vārīta ūdens.

Jāizlej noskalotais ūdens no brūvrīka, paceļot filtru uz pretējo malu, lai filtrs nesaskartos ar ūdeni.

Jāsāk vārīt ūdens un jāsamaļ nosvērtā kafija.

Jānosver un jānomēra 500 ml karsta ūdens Hario Buono Kettle kanniņā. Jāieber kafija filtrā un nedaudz jāsakrata brūvrīks, lai izlīdzinātu kafiju un nodrošinātu vienmērīgu kafijas saskarsmi ar ūdeni.

Jāuzlej apmēram 45 ml ūdens uz samaltās kafijas, tikai lai to samitrinātu. Tad jāsāk laika mērīšana, tiklīdz ūdens nonāk saskarsmē ar kafiju. Notiks kafijas ziedēšana, kuras laiks ir 30-40 s. Kad ziedēšanas laiks sasniedzis noteikto sekunžu skaitu, jāatsāk ūdens liešana pulksteņrādītāja virzienā līdz 1 min 20 s. Lēnām jāpāriet uz ūdens liešanu filtra vidū. Jālej ar nelielām apļveida kustībām apmēram 2-3 cm diametrā līdz brīdim, kad beidzas ūdens. Ūdenim būtu jābeidzas, kad hronometrs rāda 1 min 50 s vai 2 min. Pagatavošanas laikā ūdens jālej vienmērīgi un plūstoši. Kafijai jābūt gatavai 3 min 30 s līdz 3 min 45 s laikā. Gatavošanas procesa beigās kafija no filtra sāk pilēt, nevis tecēt.

Kad ūdens sāk pilēt, uzreiz jānoņem filtrs un jāsamaisa brūvrīks, lai kafija garšotu vienmērīgi.

Hario V60

kafijas pupiņas;

svaigs, filtrēts ūdens;

dzirnaviņas ar regulējamu malumu;

svariņi (ar precizitāti 0,1 grams);

hronometrs;

tējkanna;

Hario V60 brūvrīks;

Hario V60 filtri;

Hario Buono Kettle kanniņa;

piemērota izmēra tase.

PAGATAVOŠANA: jāsagatavo 500 ml ūdens vārīšanai. Jānosver kafija un jāievieto pirms tam noskalots filtrs (ar vismaz 100 ml karsta ūdens) brūvrīkā. Brūvrīks jānovieto uz tases un jāsāk vārīt ūdens.

Jāsamaļ 17-19 g kafijas. Jānosver un jānomēra 260 ml ūdens Hario Buono Kettle kanniņā. Kafija jāieber filtrā un viegli jāsakrata brūvrīks, lai izlīdzinātu samalto kafiju un nodrošinātu tās vienmērīgu saskarsmi ar ūdeni.

Jāuzlej apmēram 35 ml ūdens uz kafijas tā, lai tā tiktu vienmērīgi samitrināta. Jāuzsāk laika uzskaite brīdī, kad ūdens saskaras ar kafiju. Kafija jālej tā, lai ūdens netek cauri kafijai.

Nākamo 25 s laikā notiks kafijas ziedēšana. Kad ziedēšanas laiks sasniedzis 25 s, jāsāk liet ūdens kafijai apļveida kustībām pulksteņrādītāja virzienā, lejot to aptuveni

5 mm no filtra ārējās malas. Jālej līdz 1 min. Tad lēnām jāpāriet uz ūdens liešanu filtra vidū. Jālej nelielām apļveida kustībām aptuveni 2-3 cm diametrā līdz brīdim, kad beidzas ūdens. Tam jānotiek pēc aptuveni 1 min 20 s.

Pagatavošanas laikā ūdens liešana jāveic vienmērīgi un plūstoši. Kafija būs gatava 1 min 55 s līdz 2 min 5 s laikā.

Gatavošanas procesa beigās kafija no filtra sāk pilēt, nevis tecēt. Jānoņem filtrs un kārtīgi jāizmaisa kafija, lai piešķirtu līdzsvarotu garšu.

AEROPRESS

NEPIECIEŠAMS:

kafijas pupiņas;

svaigs filtrēts ūdens;

dzirnaviņas ar regulējamu

malumu;

svariņi (ar precizitāti 0,1 grams);

hronometrs;

tējkanna;

Aeropress brūvrīks;

Aeropress papīra filtrs;

bambusa maisāmais kociņš vai karote;

piemērota izmēra tase.

PAGATAVOŠANA: vārīšanai jāsagatavo 300 ml ūdens. Jānosver kafija un jāievieto filtrs brūvrīkā. Filtru plastmasas rīkā jānoskalo ar 50 ml karsta ūdens. Brūvrīka virzulis jāievieto apmēram 105 cm dziļumā.

Jāsāk vārīt ūdens un jāsamaļ 15-16 g kafijas. Maltā kafija jāieber brūvrīkā, un tas jāpiepilda ar ūdeni. Šajā brīdī jāieslēdz hronometrs. Jāuzgaida 40-45 s, pēc tam kafija strauji jāmaisa apļveida kustībām pulksteņrādītāja virzienā 10 s. Uzreiz pēc tam jāuzliek plastmasas disks ar filtru un brūvrīks jāuzliek uz krūzītes.

Kafijas nospiešana jāsāk ar vienmērīgu spēku apmēram 20-25 s.

Kafijai jābūt gatavai 1 min 20 s līdz 1 min 25 s laikā.

Nevajag izspiest visu kafiju no brūvrīka krūzē - jāatstāj kafijas biezumi nedaudz pārklāti ar ūdeni, lai izvairītos no rūgtām garšas notīm kafijā.

Kafija jāizmaisa, lai radītu tajā līdzsvarotu garšu.