Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VIRTUVE: Kafijas pagatavošanas māksla

© Publicitātes foto

Gardas un aromātiskas kafijas noslēpums slēpjas kafijas pupiņās. Nevis iepriekš samaltās un mēnesi nostāvinātās, bet pirms pašas apliešanas sagatavotās. Tikai svaigi maltas pupiņas izdala gāzes, kas atbildīgas par burvīgo aromātu un nepārspējamo garšas buķeti.

Eksperts uzskata - kafija ir emocionāls dzēriens, kas, pareizi gatavots, sniedz ne tikai nepieciešamo kofeīna devu, bet iekrāso dienu patīkamās izjūtās, jo bagātīgā aromātu buķete uzlabo omu.

Ir divu kafiju veidi - Robusta un Arabica. Tā kā Arabica ir divreiz mazāk kofeīna nekā Robusta, ieteicama ir tieši Arabica, kas ir augļaināka, smaržīgāka un aromātiskāka. Robusta dabiskā smarža ir pēc zemes, eļļas, kaučuka un kūdras un ar izteikti rūgtu garšu.

Kā noteikt kafijas kvalitāti?

Pupiņas nedrīkst būt eļļainas un spīdīgas, tās nedrīkst glabāt aiz stikla, jo tādējādi pupiņas oksidējas un dabiskā eļļa bojājas. Labas kafijas pupiņas ir iepakotas paciņā, nevis eksponētas atklātos konteineros.

Lai gan neērtība, īstas kafijas garšas cienītājiem ieteicams iegādāties kafijas pupiņas un malt tās pašiem dzirnaviņās.

Jāņem vērā kafijas grauzdēšanas datums. Vajadzētu iegādāties kafiju, kuras grauzdēšanas laiks nav ilgāks par trim mēnešiem. Šādu kafiju ieteicams izdzert nedēļas laikā, jo pēc ilgāka laika būtiski samazināsies kafijas garša. Ja kafija iegādāta mēnesi pēc grauzdēšanas, to attiecīgi var dzert mēnesi. Tāpēc ieteicams pirkt nelielus kafijas iepakojumus.

Jo dārgāka kafija, jo gatavākas ogas. Lētākā kafijā atlasītas ogas, kuras nav derējušas dārgākajai. Pavisam lētās paciņās ir ogas, kas ir pavisam zaļas vai pārgatavojušās. Šķīstošajā kafijā ir tikai tās pupiņas, kuras nav derīgas maltajai. Respektīvi, viss, kas paliek pāri no kafijas ražošanas procesa, nokļūst šķīstošajā kafijā.

Priekšnoteikumi labas kafijas pagatavošanai:

KAFIJAS PUPIŅAS VIENMĒR JĀSAMAĻ PIRMS PAGATAVOŠANAS, jo tikai tā iespējams saglabāt kafijas smaržu un garšu. Vajadzīgas vien pāris minūtes, lai aromāts izgarotu no samaltajām kafijas pupiņā.

KAFIJAS DZIRNAVIŅAS kafijas pupiņu malšanai ir praktiska nepieciešamība. Cik kvalitatīvas dzirnaviņas, tik kvalitatīvs galarezultāts.

Atkarībā no kafijas pagatavošanas veida pupiņu malumi atšķiras. Bet, lai pagatavotu vienkāršu aplejamo kafiju, malumam jābūt nedaudz smalkākam par rupjās vārāmās sāls malumu.

ŪDENS TEMPERATŪRAI jābūt 94 grādiem. Ja ūdens būs pārāk karsts, tas sadedzinās malumu un piešķirs kafijai rūgtu, nepatīkamu un savelkošu garšu. Bez tam, aplieta ar verdošu ūdeni, kafija izdala daudz vairāk kofeīna.

Bet, ja ūdens būs pārāk vēss, dzērienam būs vāja, nenogatavojusies garša.

PAPĪRA FILTRIEM JĀBŪT TĪRIEM. Pirms lietošanas, filtrus nepieciešams noskalot ar tīru, siltu ūdeni, lai atbrīvotu tos no rūpnieciskā papīra piegaršas un papīra putekļu daļiņām.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā