CIEMOS: Ar gaumi veido dārzu un parku

TOP. Vieta, kura izveidota pirms diviem gadiem, bet tiks pabeigta šogad. Tā būs strūklaka. Tālāk Ģirta mīļākā dobe, kur katru augu viņš meklē ar īpašu apdomu, iestāda un veido ainavu. Cenšas arī visas dobes mulčēt, lai nedaudz samazinātu darba apjomu © Fēlikss SITŅIKOVS, speciāli Mājai

3.lapa

Palīdz arī skolas bērni

«Ja man būtu daudz naudas, es gribētu zemi transformēt - lai reljefs nav tik vienāds, lai būtu kāds kalns, izcilnis, valnis. Tur vajadzētu ekskavatoru, bet tas maksā brangu naudu. To noteikti izdarīšu,» skaidro enerģiskais vīrietis. Ģirta veidojums ir arī dīķis, kurā zied baltas un sarkanas ūdensrozes. Viens cilvēks reiz iemetis naudiņu dīķī, pārējie sekojuši viņa piemēram - tas uz atgriešanos! Dīķim apkārt uzliktas flīzes, tas ir glīti noformēts.

«Man patīk klājeniskais kadiķis, kas dārzā aug pa zemi. Izdaiļo apkārtni. Cenšos visus skujkokus apgriezt, tad tie ir glīti. Sākumā zaru nav, bet tad sāk augt un izveidojas skaista ainava,» priecājas aizputnieks. Ģirts stāsta par savu draugu muzikantu Mārtiņu Pētersonu, kurš viņu iedvesmo un arī māca ģitāru spēlēt. Skolotājam vajag kur savu enerģiju tērēt, un palīdz dārzs. «Aizgāju pie Mārtiņa ciemos, tur vesela kaudze ar dzeloņdrātīm no aplokiem. Viņš gribēja sviest ārā, bet es izdomāju, kā tās izmantot. Izveidoju no tām it kā dzijas kamolus, nokrāsoju ar parastu emaljas krāsu. Parkā radās divi jauni mākslas objekti,» turpina Ģirts.

«Es visu daru sava prieka pēc, man nevajag atalgojumu. Māju jauca nost, pamati palika - parkā radās dizaina objekti. Parkā izveidots kalns - 15 mašīnas zemi savedu. Turpat skatāms ritenis, kas ripo no kalna lejā. Manas idejas gan bieži nerealizējas dažādu faktoru dēļ. Gribēju skābardi iestādīt, bet nezin kāpēc neaug. Mani skolnieki no Lažas skolas arī šad tad nāk palīgos, ir priecīgi, ka var nopelnīt dažus eiro,» turpina stāstīt skaistuma mīļotājs.

Ar neparastiem kokiem

Ģirts teic, ka parkā nav neviena parasta koka. Onkulis dendrologs tos pircis dažādās vietās Latvijā. Parkā aug valrieksts, kurš dod arī augļus, dižskābarži un ozoli. Ģirtam gribētos atrast zinošu cilvēku, kurš nosauktu visus kokus, kuri aug parkā, un tad pie katra pievienotu plāksni. Tiem kokiem, kurus viņš pats pircis un stādījis, nosaukumus zina.

Internetā mājaslapā Geocaching iespējams parādīt interesantus objektus. Koordinātas ir internetā, atliek tikai šādu veidojumu atrast. Ģirta parkā arī atrodas viens objekts. To viņš pats veidoja, bet ar interneta gudrībām viņam palīdzēja. «Domāju, cilvēki nenāks, bet katru nedēļas nogali vismaz divdesmit interesentu ierodas šī objekta dēļ. Bija arī pierakstījušies apmeklētāji no Somijas. Ir grūti, ja uz kādas salas noliek punktu, bet cilvēkiem jāpeld pāri ūdenstilpei un jāatzīmējas. Šveicē, piemēram, katra kalna virsotnē ir novietota grāmata, kurā var ierakstīt, ka esi sasniedzis šo virsotni,» zina stāstītājs.

Izveido aizlieguma zīmes

Prasmīgi saimniekot palīdz arī raideris - zāles pļāvējs. Maksājis četrreiz dārgāk nekā traktors, bet ieguldījums ir tā vērts, - kad uz tā sēž, Ģirts priecājas. Visu var apbraukt strauji un ātri no visām pusēm, saka parka saimnieks. Ģirts tajā izvietojis arī dažādas aizlieguma zīmes, lai radinātu apmeklētājus pie disciplīnas. Celiņi parkā ir cītīgi jākopj, jo zāle ātri aug. «Esmu konstatējis, ka ap kokiem vajag izveidot kaut vai vienu mazu dobīti, tad ir daudz vieglāk pļaut.»

Interesants ir Ģirta stāsts par jasmīnu. «Tika iestādīts parasts jasmīnkrūms. Kad sāku griezt, izveidojās cilindrs. Šo ideju noskatījos Rīgā,» atklāj viedais vīrietis. Vienreiz mēnesī visu drusciņ aprušina - tāda esot ravēšana. Izmantojot arī mulču, lai mazāk nezāļu. «Man to visu patīk darīt. Darbs dārzā un parkā ir atpūta. Nezinu, kā lai vēl citādi atpūšas. Cilvēkam jādara tas, kas viņam patīk,» secina mākslinieks Ģirts Brumsons.

Svarīgākais