CIEMOS: Ar gaumi veido dārzu un parku

TOP. Vieta, kura izveidota pirms diviem gadiem, bet tiks pabeigta šogad. Tā būs strūklaka. Tālāk Ģirta mīļākā dobe, kur katru augu viņš meklē ar īpašu apdomu, iestāda un veido ainavu. Cenšas arī visas dobes mulčēt, lai nedaudz samazinātu darba apjomu © Fēlikss SITŅIKOVS, speciāli Mājai

2.lapa

Pienesums dzimtajai vietai

Zāliens gan Ģirta dārzā, gan viņa roku veidotajā parkā ir mīksts kā paklājs - tajā tiek ieguldīts ļoti daudz darba. Viņš plāno zāles aerāciju, bet negribot pirkt aparātu, lai tikai vienreiz gadā izmantotu. Nezinot, kur arī tuvākajā apkārtnē tādu var iznomāt. Pagaidām pļaujot ik pēc četrām dienām. Parkā izveidota arī ugunskura vieta - tur katlā var zupu izvārīt.

«Pilnīgi viss dārzā un parkā ir mans roku darbs, un par to es priecājos. Dārzā ierīkoju kamīnu, pie kura gan vasaras, gan ziemas vakaros var baudīt tēju un risināt interesantas sarunas. Parkā ir vēl viena atpūtas vieta. Šobrīd veidoju strūklaku, kuru tur uzstādīšu,» Ģirts atklāj tuvākos plānus.

Ģirts ir īsts aizputnieks - mācījies Aizputes vidusskolā, Liepājas novada Amatniecības skolā, kas kādreiz bija viņa dzimtajā pilsētā, pēc tam - Liepājas universitātes Humanitārajā fakultātē ar mākslas novirzienu. Atgriezies dzimtajā vietā, lai citus iepriecinātu ar labiem darbiem.

Parkā izstādīti mākslas objekti

«Māksla mani vienmēr ir saistījusi - es nevaru bez tās dzīvot. Tā saistīta arī ar kokapstrādi un darbmācības skolotāja profesiju. Ar bērniem kopā arī skolā veidojam mākslas darbus,» skaidro darbmācības skolotājs. Ģirts stāsta, ka arvien vairāk sākot patikt puķes, tāpēc ierīko jaunus stādījumus. Parkā izveidota akmeņu krāvuma kompozīcija ar puķēm. Dažus akmeņus Ģirts tepat atradis, bet citi atceļojuši no Lažas mācību iestādes, kur agrāk bijusi barona muiža, no kūts apkārtnes.

«Lielie, smagie darbi dārzā un parkā jau ir izdarīti - tagad tikai vajadzīga kopšana. Man daudzi saka: kā tu viens pats to visu vari izdarīt? Visu gadu ir ko darīt, arī ziemā. Tad jāapzāģē koki - tie ir lieli, cits citu aizēno. Koki ir tik cieši kopā, ka cits citu cenšas pāraugt, tāpēc bišķi jāpiebremzē. Tas ir mans vaļasprieks, arī parks. Apmeklētājiem ieeja ir par brīvu. Savā sētā es monumentālāk visu daru, lai nevarētu neko izjaukt. Būtu jau žēl, ka lielo darbu, kas ieguldīts, pēkšņi kāds sabojātu,» lietišķs ir Ģirts. Taču cilvēki neposta parku, saprot, ka to kāds regulāri kopj. Tagad, kad parks ir sakopts, cilvēki to novērtē, un tas sniedz Ģirtam gandarījumu. Parkā ir izveidots neparasts objekts, kas veidots, it kā drēbes izžautas un sieviete vannā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais