Zāles vēža pacientiem būs pieejamas

Zāles Leukeran, kas paredzētas dažāda veida limfomu pacientu terapijai, arī turpmāk pacientiem tiks kompensētas un nodrošinātas, tiklīdz zāļu izplatītājs atjaunos to piegādi. Neraugoties uz zāļu vairākkārtēju sadārdzinājumu, valsts tomēr tās apmaksās, lai neciestu pacienti, skaidro Nacionālā Veselības dienestā.

 

Tā kā zāļu izplatītājs decembrī Nacionālo veselības dienestu informēja par zāļu piegādes problēmām, kas radušās saistībā ar zāļu ražošanu, Nacionālais veselības dienests meklēja alternatīvas zāļu piegādes iespējas – gan no kaimiņvalstīm, gan aicinot arī citus izplatītājus (lieltirgotavas, citus uzņēmumus) rast iespējas zāles ievest no citām valstīm, tomēr pagaidām diemžēl nav panākta vienošanās par šādu iespēju, skaidro dienesta speciāliste Evija Štālberga.

Onkoloģisko pacientu ārstēšanai paredzētās zāles Leukeran Latvijā ir pieejamas, taču par maksu. Pēdējā pusgada laikā leikēmijas pacienti bez valsts kompensētajām zālēm Leukeran palikuši divreiz, pērn vasaras vidū un tagad kopš decembra sākuma, ziņoja laikraksts Diena. Vasarā ražotājs pēkšņi nolēmis gandrīz desmitkāršot zāļu cenu, taču beigās vienojās līdz gada beigām atstāt iepriekšējo.

Līdz šim tās simtprocentīgi kompensēja valsts, taču ņemot vērā kraso zāļu cenu pieaugumu valsts atteicās tās apmaksāt, cenšoties rast kādu citu risinājumu, piemēram, ievest zāles no citām valstīm. Pēc Austrumu slimnīcas informācijas, šīs zāles lieto ap 850 pacientu.

Lai gan zāļu izplatītājs ir krasi paaugstinājis zāļu cenu (aptiekas cenu no 5,20 uz 49,24 latiem par vienu iepakojumu), būtiskākais ir nodrošināt pacientiem nepieciešamās zāles, tāpēc tās arī turpmāk tiks apmaksātas, skaidro E. Štālberga.

Diemžēl šādi sarežģīti gadījumi ar zāļu pieejamību var rasties, ja zālēm, kā šajā gadījumā, ir tikai viens ražotājs, kuram rodas problēmas ar zāļu ražošanu pietiekamā apjomā. Turklāt šādos gadījumos ražotājs var arī krasi pacelt cenu zāļu tirgū.

Zāles Leukeran tiks nodrošinātas par izplatītāja piedāvāto augsto cenu tiklīdz tiks atjaunota to piegāde. Tomēr tiks meklēti arī lētāki risinājumi, izskatot iespēju ievest zāles no trešajām valstīm, lai samazinātu kompensācijas izdevumus no valsts budžeta. Zāļu izmaksu paaugstinājums pacientus neietekmēs, jo zāles onkoloģiskajiem pacientiem no valsts tiek kompensētas 100% apmērā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.