Kehre kategoriski nepiekrīt VM apsūdzībām; vērsīsies tiesā

No rehabilitācijas centra "Vaivari" valdes atstādinātā locekle Anita Kehre kategoriski nepiekrīt Veselības ministrijas (VM) pārmetumiem par prettiesisku lēmumu pieņemšanu saistībā ar darbinieku prēmēšanu, savu atstādināšanu dēvē par absolūtu inscenējumu un sola to apstrīdēt tiesā. Turklāt viņa plāno arī vērsties pie tiesībsargājošajām institūcijām ar lūgumu izvērtēt atsevišķu VM augstāko amatpersonu darbību.

Kehre aģentūrai BNS uzsvēra, ka viņas atlaišana inscenēta, lai nepieļautu, ka kapitālsabiedrībā strādā kāds "ne savējais", kas neļauj pieņemt nepamatotus lēmumus.

"Jau vairākus mēnešus valdes sēdēs esmu norādījusi uz dažādiem pārkāpumiem un apšaubāmu rīcību lēmumu pieņemšanā, it īpaši finanšu vadībā un līgumu slēgšanā," klāstīja Kehre, kā piemēru minot kredītlīguma slēgšanu par operācijām.

Viņa apgalvo, ka pārējie valdes locekļi – Arturs Bērziņš un valdes priekšsēdētāja Anda Nulle – bauda VM valsts sekretāra Rinalda Muciņa atbalstu un labvēlību, tāpēc arī esot pieņemts lēmums viņu atstādināt.

"Nepiekrītu nevienam no apgalvojumiem, un izskanējušie argumenti ir absurdi, taču publiskā telpā labi pārdodami. Tāpēc, pirmkārt, esmu nolēmusi vērsties tiesā saistībā ar manu atbrīvošanu, un, otrkārt, tiek gatavots iesniegums tiesībsargājošajām institūcijām, lai izvērtētu Veselības ministrijas atbildīgo amatpersonu darbības," pavēstīja Kehre un piebilda, ka viņas rīcībā ir arī konkrēti pierādījumi.

Ar tiem gan neesot bijis iespējams pārliecināt VM, kurai viņa mēģinājusi argumentēt gan pārmetumus par prēmiju izmaksu, kas "absolūti nebija mans jautājums", gan viņas novērotos pārkāpumus pārējo valdes locekļu darbā, bet lēmums jau bijis pieņemts un viņas argumenti neesot uzklausīti.

Kehre arī pauda viedokli, ka būtu jāmaina valsts kapitālsabiedrību pārvaldes modelis, jo "tas, ka valsts sekretārs var vienpersoniski pieņemt šādus lēmumus, nav laba pārvaldība, bet linča tiesa".

Jau ziņots, ka par prettiesisku rīkojumu izdošanu saistībā ar darbinieku prēmēšanu no nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" valdes atsaukta valdes locekle Kehre.

VM pārstāvis Oskars Šneiders norādīja, ka prēmijās izmaksātās summas ir bijušas salīdzinoši nelielas – kopumā aptuveni 1500 latu, tomēr Kehre rīkojusies prettiesiski, jo viņai nav bijušas tiesības parakstīt dokumentus, kas saistīti ar iestādes finansēm, atalgojumu un materiālu pabalstu piešķiršanu un citus finanšu dokumentus.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš kā "Vaivaru" kapitāla daļu turētājs uzsvēris, ka atbilstoši spēkā esošajiem likumiem valsts un pašvaldību institūcijas 2011.gadā nedrīkst izmaksāt prēmijas. Tādējādi lēmums par atsevišķu darbinieku prēmēšanu ir prettiesisks. Kehre "Vaivaru" dalībnieku ārkārtas sapulcē no 30.decembra atsaukta no valdes.

Šneiders informēja, ka pašlaik jaunu konkursu uz vakanto valdes locekļa amatu netiek plānots izsludināt un "Vaivaru" valde turpinās darbu divu cilvēku sastāvā. Darbiniekiem izmaksātās prēmijas netiks atņemtas, ietaupījumu plānots gūt no Kehrei nākamajos mēnešos neizmaksājamās algas.