Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Patvaļīga radiatoru nomaiņa kavē apkures pieslēgšanu visā daudzdzīvokļu mājā

© depositphotos.com

2.lapa

Kurš lemj pieslēgt?

Īsā atbilde: dzīvokļu īpašnieki. Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas īpašu temperatūras režīmu, tajā skaitā arī to, vai pieslēgt vai nepieslēgt apkuri, nepieciešams 50%+1 balsojums. RNP rudenī telefoniski saņem pretējas prasības - kad kļūst vēsāks, daļa iedzīvotāju vēlas pieslēgt apkuri, bet daļa ir kategoriski pret. Šogad sešu māju iedzīvotāji bija pirmie, kas RNP jau 1. oktobrī izteica vēlmi pieslēgt apkuri.

Tajās daudzdzīvokļu mājās, kuru iedzīvotāji nesasauc kopsapulci un atsevišķi nelemj par apkures pieslēgšanas termiņu, siltums dzīvokļos tiek padots «kā visiem». Proti, pārvaldnieks, šajā gadījumā RNP, vadoties pēc laika prognozes, lemj par apkures pieslēgšanu. Šogad Rīgā bija paredzēts mājas apkurei pieslēgt līdz 22. oktobrim. Tā kā tika saņemts arvien vairāk pieprasījumu un sūdzību, apkure visās RNP pārvaldītajās mājās tika pieslēgta līdz pagājušās nedēļas nogalei.

Kā notiek apkures pieslēgšana?

Ēkās apkure tiek pieslēgta (vai atslēgta) pēc dzīvokļu īpašnieku iniciatīvas. Viņiem par savu vēlmi jāinformē pārvaldnieks vai pilnvarotā persona, kurš dod uzdevumu AS Rīgas siltums (RS) konkrētā ēkā pieslēgt (vai atslēgt) apkuri.

Pamatojoties uz apsaimniekotāju lūgumu, RS piegādā siltumenerģiju, ar nosacījumu, ka nav parādu par patērēto siltumenerģiju un siltummezgls ir sagatavots apkures sezonai.

Apkures pieslēgšana nenotiek vienā dienā - RNP apsaimnieko 4200 ēku. Apkures padošanā daudzdzīvokļu ēkās piedalās gan uzņēmuma Siltumserviss Rīga (SSR) darbinieki, gan RS inspektori.

Tagad notiek ēku siltumsistēmu atgaisošana, bet siltā laika dēļ tā būs jāveic vairākkārt, jo pēc apkures uzsākšanas bieži novērojami māju siltumapgādes sistēmu darbības traucējumi. Šobrīd gaisa temperatūras ievērojamās svārstības diennakts laikā neļauj apkures pieslēgšanas momentā konstatēt gaisa esamību mājas apkures sistēmā. Apkures sistēmu atgaisošana tiks veikta plānveidā, tajā skaitā ievērojot iedzīvotāju sūdzības un iesniegumus.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā