Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Patvaļīga radiatoru nomaiņa kavē apkures pieslēgšanu visā daudzdzīvokļu mājā

© depositphotos.com

Kad oktobra ārgaisa temperatūra jau vismaz piekto dienu tiek uzskatīta par rekordsiltu, diez vai būtu lietderīgi gaidīt, lai radiatori dzīvokļos sasniegtu rekordkarstu temperatūru.

Apkure Rīgas dzīvojamās mājās, ko pārvalda pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks (RNP), ir pieslēgta, bet temperatūras režīms ieregulēts tā, lai nepārkarsētu mājokļus. Un iedzīvotāju makus arī.

Radiatori nebūs vienlīdz karsti

Māju automatizētie individuālie siltummezgli nodrošina iespēju noregulēt vēlamo temperatūras režīmu, tāpēc naktī, kad ārgaisa temperatūra ir zemāka, ūdens radiatoros ir karstāks. Savukārt dienā, kad ārā ir tikpat silts kā vasarā, radiatori ir remdeni. Tas nenozīmē, ka apkure ir atslēgta. Vēlamos temperatūras parametrus nosaka ēkas apsaimniekotājs, vienojoties ar dzīvokļu īpašniekiem.

Atbilstoši mājas siltummezglā veiktajiem apkures parametru iestatījumiem apkure RNP apsaimniekotajā mājās sāk funkcionēt, ja āra gaisa temperatūra ir zemāka par +12 grādiem, tādēļ šajās dienās, kad gaisa temperatūra sasniedz pat +20 grādus, dienas laikā radiatori noteikti nebūs silti, jo automātiskais siltummezgls atslēdz apkures padevi uz dzīvokļiem, atsākot ēkas sildīšanu pēc tam, kad āra gaisa temperatūra kritīsies.

+8 grādi nav spēkā

Kaut gan apkures uzsākšana jau ilgus gadus netiek korelēta ar konkrētu gaisa temperatūru (trīs dienas pēc kārtas +8 grādi), daudzi iedzīvotāji joprojām uzskata, ka šī savulaik pastāvējusī kārtība ir spēkā. Nē. Ja dzīvokļu īpašnieki lemj, tad apkuri var neatslēgt pat visu gadu, un tad siltummezglos ieregulētais temperatūras režīms ļauj nodrošināt komforta temperatūru arī drēgnās vasaras dienās. Ir ēkas, kuru iedzīvotāji ir lēmuši apkuri neatslēgt visu gadu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā