Ugunsdzēsēji Rīgā pārbaudīs augstceltņu ugunsdrošību

RĪGĀ – TIKAI AUGSTCELTNES. Ugunsdzēsēji brīdina, ka Latvijā liela daļa ugunsgrēku izceļas tieši daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, ik gadu vidēji ap 1400 ugunsgrēku. Tagad izlases kārtībā tiks uzsāktas māju ugunsdrošības pārbaudes, un Rīgā tiks pārbaudītas 12 stāvu un augstākas daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Ugunsdzēsēju rīcībā ir autopacēlāji, taču ne katrā pilsētā. Ar to palīdzību dzēsēji var apslāpēt liesmas lielā augstumā – 42 metru jeb 12 stāvu mājas augstumā © F64

Jo augstākas ēkas Latvijā būvē, jo stingrāki nosacījumi tiek izvirzīti – ugunsnedrošus materiālus nedrīkst izmantot. Ugunsdrošības prasības regulē daudzi dokumenti, un tās ir stingras, lai gan stingrība vairāk attiecas uz jaunbūvēm vai salīdzinoši nesen renovētām ēkām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izlases kārtībā pārbaudīs daudzdzīvokļu māju ugunsdrošību, savukārt Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) Neatkarīgajai atbild, ka tā rīcībā nav informācijas par Londonas ugunsgrēka traģēdijas iemesliem, tāpēc šobrīd nevar atbildēt, vai tiks pārbaudītas pirmās Latvijā siltinātās ēkas. Latvijas Avīze raksta par siltināšanas materiālu Celotex FR5000, kas izmantots izdegušās Londonas 24 stāvu ēkas Grenfell Tower apdarē. BVKB Kontroles departamenta direktors Māris Demme norāda, ka ir jāprecizē Londonas ugunsgrēka traģēdijas iemesli - jānoskaidro, vai pie vainas ir neatbilstoša būvizstrādājuma izmantošana vai tā iestrādāšanas tehnoloģija, bet šobrīd BVKB rīcībā nav oficiālas informācijas par konkrētajiem Grenfell Tower ugunsgrēka cēloņiem, izmantotajiem būvmateriāliem un tehnoloģiju. Rīcībai jāseko pēc apstākļu un iespējamo risku izvērtēšanas.

Ekrānšāviņš no avīzes

VUGD līdz 15. septembrim veiks ugunsdrošības pārbaudes daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Latvijā, arī siltinātās mājās. Rīgā tiks pārbaudītas 12 stāvu un augstākas daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī - sešu un vairāk stāvu ēkas. Novados ugunsdrošības pārbaudes tiks veiktas trīs un vairāk stāvu ēkās. Ugunsdzēsēji pārliecināsies arī par to, vai pie mājām iespējams piekļūt un izmantot autopacēlāju. Jau tagad Ugunsdrošības noteikumos ir detalizētas prasības ekspluatācijā nodotajām ēkām, piemēram, lodžijās vai balkonos lūkas un ārējās kāpnes jāuztur lietošanas kārtībā, aizliegts tās aizkraut vai citādi ierobežot piekļūšanu. VUGD ugunsdrošības pārbaužu laikā pievērsīs uzmanību tam, vai iedzīvotāji ir iepazīstināti ar ugunsdrošības instrukciju, pārliecināsies par to, vai gaiteņos un kāpņu telpās nav novietoti priekšmeti, vai durvis uz kāpņu telpām ir brīvi atveramas un tās ir aprīkotas ar pašaizvēršanās mehānismiem.

Savukārt sabiedrisko ēku drošību kontrolē BVKB, un līdz šim biroja veiktajās pārbaudēs nav konstatēta ugunsnedrošu materiālu izmantošana ēku siltināšanā vai gadījumi, kad nav bijusi ievērota tehnoloģija. Tomēr ir gadījumi, kad ēku siltināšana veikta patvaļīgi, bez būvniecības ieceres saskaņojuma. Šādos gadījumos būvdarbi tiek apturēti, uzdodot ēkas īpašniekam novērst pārkāpumus.

UGUNSDROŠĪBAS PRASĪBAS

Lūkas un ārējās kāpnes daudzdzīvokļu objekta koplietošanas lodžijās vai balkonos, kā arī pārejas uz blakus esošo koplietošanas objektu, kas izbūvētas saskaņā ar būvprojektu, uztur lietošanas kārtībā, aizliegts tās aizkraut vai citādi ierobežot piekļūšanu tām vai to izmantošanu.

Daudzdzīvokļu objekta un publiska objekta bēniņus, pagrabu vai tehnisko telpu noslēdz, lai nepieļautu nepiederošu personu iekļūšanu.

Objektā, kas augstāks par diviem stāviem, katru kāpņu telpas stāvu nodrošina ar attiecīgā stāva kārtas numuru. Šā punkta prasības neattiecas uz objektu, kas ir viendzīvokļa objekts.

Ugunsdzēsēji aicina daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekus brīvprātīgi pieteikt ugunsdrošības pārbaužu veikšanu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās. Informāciju par ugunsdrošības pārbaužu veikšanu var nosūtīt attiecīgajā teritorijā esošajai VUGD struktūrvienībai vai arī uz e-pastu: uup@vugd.gov.lv.

Avots: Ugunsdrošības noteikumi, VUGD

Svarīgākais