Rūpēs par Kuldīgu – par tīrību, skaistumu un tirgošanos

SATIKSMES APLIS. Reti kurā Latvijas pilsētā satiksmes organizēšanas aplī izveidoti krāšņi ziedu stādījumi © F64

Kuldīga ir viena no skaistākajām Latvijas pilsētām! Tas ir apgalvojums, kas neprasa īpašus pierādījumus, jo pati pilsēta tam ir vislabākais un pārliecinošākais pierādījums. Varbūt kādam gribētos, lai visās vecās apbūves mājas būtu skaisti nokrāsotas un mazās ieliņas klātu nevainojams bruģis, taču, manuprāt, tad Kuldīga mazliet zaudētu no sava neatkārtojamā šarma.

Viss tiek darīts lēnām un pamatīgi - atjaunots, lai atbilstu ne tikai vizuālajam koptēlam, bet arī UNESCO mantojuma noteiktajiem kritērijiem. Lai arī mazliet apdrupuši nami būtu vizuāli pievilcīgi, rūpīgi jāseko to apkārtnei - tīrībai un sakoptībai, kas kuldīdzniekiem patiešām izdodas labi.

Koši apstādījumi, tīrība un sakoptība

Kā jau teikts iepriekš, Kuldīga ir skaista pilsēta ar unikālu arhitektūras mantojumu un īpašu vidi, kam jāpieliek cilvēka roka. Ik gadu atjaunotu namu pilsētā kļūst vairāk - nokrāsotas fasādes, restaurēti logi un koka durvis, sakārtoti iekšpagalmi. Gan iebraucēji, gan paši pilsētnieki priecājas par košajiem apstādījumiem, kuru skaits arvien pieaug, par perfekto tīrību un sakoptību. Pašvaldības uzņēmuma Kuldīgas komunālie pakalpojumi vadītājs Pēteris Gobzemis uzsver: «Pilsētā vasaras sezonā notiek daudz pasākumu, ir ļoti daudz tūristu - praktiski katrā nedēļas nogalē vērojams ievērojams tūristu skaits, kas, gribi vai negribi, atstāj iespaidu uz pilsētas tīrību. Mūsu sētniekiem tas ir liels darbs - jāsavāc atkritumi, bet zaļumsaimniecības daļas darbiniekiem jāuzfrišina un jāaplaista ziedu stādījumi, jānopļauj zālieni. Neviens jau ikdienā neredz, kā agrās rīta stundās sētnieki tīra ielas, bet citi darbinieki apskata katru puķi - nolauž noziedējušos ziedus un apgriež dzeltējušās lapas. Par atkritumu savākšanu nemaz nerunājot. Tāpēc ik rītu, neraugoties uz to, vai tā ir nedēļas nogale vai pirmdienas rīts, gan kuldīdznieki, gan viesi var priecāties par pilsētu.»

Sētnieki - pilsētas vizītkarte

Iebraucēji ne tikai novērtē pilsētas skaistumu, bet nereti sētnieks ir viens no tiem cilvēkiem, kuru satiek pirmo. Lai arī sētnieki būtu līmenī un spētu atbildēt uz tūristu jautājumiem, uzņēmums tiem organizē angļu valodas pamatu apmācību. «Mūsu mērķis ir, lai viņi saprot jautājumu un var norādīt virzienu, kurp doties. Tāpat sētniekiem ir Tūrisma informācijas centra vizītkartes, kuras iedot tiem, kas vēlas apskatīt pilsētu.» Vienlaikus domājot gan par sētniekiem, gan pilsētas kopskatu, tagad šī atbildīgā darba veicējiem ir iegādāts arī vizuāli pievilcīgs, vecpilsētai atbilstošs, kvalitatīvs darba apģērba komplekts - bikses, T krekli, vestes ar ziedu apdruku, apavi, cepures un dažādiem laika apstākļiem piemērotas jakas.

Par tirgiem un tirdziņiem

Viena no Kuldīgas komunālo pakalpojumu darbības jomām ir pilsētas tirgus apsaimniekošana un tematisko tirdziņu organizēšana dažādu pasākumu laikā. Jāatzīst, ka tirgošanās iet plašumā, - no vienas puses, to nosaka aizvien lielākā pircēju interese, no otras puses - tirgotājiem te ir laba piedāvāto preču noieta vieta. Protams, savs nopelns ir arī paša uzņēmuma darbiniekiem, kuri uzņēmušies tādu kā starpnieka lomu starp pircējiem un pārdevējiem.

«Ar dažādu sociālo tīklu (Facebook, Tviter un draugiem.lv) un uzņēmuma mājaslapas www.kkp.lv starpniecību iepazīstinām potenciālos pircējus ar mūsu tirgotājiem. Esam saņēmuši labas atsauksmes, jo pircējiem patīk zināt un redzēt, kur lauku labumi auguši, kā saimnieks tos aprūpē un nogādā līdz pircējiem,» vēsta sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Zvingule.

Lai atvieglotu iedzīvotājiem iepirkšanos, no jūnija līdz augustam Kuldīgas Pārtikas preču tirgus atvērts arī piektdienu pēcpusdienās - tas strādā no pulksten 14 līdz pat 19. Tādējādi visi tie, kuri sestdien no rīta plāno doties ārpus pilsētas vai nevēlas agri celties brīvdienā, var laikus iegādāties visu sev nepieciešamo.

Savukārt tematiskie tirgi tiek organizēti dažādu pasākumu laikā, - interese par tiem ir liela gan no pārdevējiem, gan pircējiem. Šogad pirmo reizi tika organizēts Jāņu tirgus, kā arī amatnieki bija aicināti piedalīties Kuldīgā notikušajos Kurzemes dziesmu svētkos. Šobrīd visi spēki tiek pielikti, lai godam aizvadītu Dzīres Kuldīgā. Komunālo pakalpojumu pārziņā ir lielā tirgošanās, kurā savu dalību pieteikuši vairāk nekā 300 tirgotāju ne tikai no Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas. Lielajam tirgotāju skaitam vajadzīga plašāka teritorija, tāpēc tirdzniecība noritēs ne tikai ierastajā Liepājas ielā, bet arī Šlāgerkliņģersētā Kliņģera ielā, 1905. gada parkā un Baznīcas ielā. «Jāatzīmē, ka ne tikai tirgošanās, bet arī citu pasākumu programma iet plašumā. Likumsakarīgi - visās svētku dienās pilsētā uzturēt tīrību un kārtību būs jauns izaicinājums arī mūsu dienestiem.»

Aktualizē e-vidi

Ejot līdzi laikam, arī Kuldīgas komunālie pakalpojumi, kuru darbības jomā ir arī namu apsaimniekošana, uzlabo elektronisko pakalpojumu vidi. Iedzīvotāji ūdens skaitītāju rādījumus Kuldīgas komunālo pakalpojumu apsaimniekotajām mājām var nodot uzņēmuma interneta vietnē, tāpat arī saņemt rēķinus epastā un noslēgt līgumus ar bankām par automātisko rēķinu apmaksu. Anita Zvingule piebilst: «Aktīvi darbojamies jau pieminētajos sociālajos tīklos - faktiski uz jebkuru iedzīvotāju jautājumu, kas saistīts ar mūsu uzņēmuma darbības jomu, atbildam stundas laikā. Arī iesniegumi vairs nav jāraksta ar roku un jānes uz uzņēmumu, jo, aizpildot attiecīgo iesniegumu veidlapu mūsu mājaslapā, tos var iesūtīt elektroniski.»

Domājot par sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu, visas klientu sarunas, kas saņemtas, zvanot uz uzņēmuma informatīvo tālruni, tiek ierakstītas. Tas šīs sarunas, no vienas puses, padara saturīgākas un konstruktīvākas, no otras puses, uzņēmuma vadībai nepieciešamības gadījumā ir iespēja vēlreiz noklausīties, ko tieši vēlējies iedzīvotājs, - kādas ir viņa problēmas un aktuālākie jautājumi. Saņemtā informācija palīdz uzlabot esošo pakalpojumu kvalitāti un ieviest jaunus risinājumus.



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais