Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Lembergs: tos, kuri runā par pāreju uz eiro, nevaru nosaukt par garīgi veseliem

© f64

„Ja mēs runājam par pāreju uz citu valūtu, tad es tiešām domāju, ka šobrīd tos cilvēkus – valsts vadītājus, kas runā par pāreju uz eiro, atvainojos, es viņus nevaru nosaukt par garīgi veseliem,” uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Man liekas, ka nevar runāt par pāreju uz eiro 2014.gadā nevis tāpēc, ka Latvija neizpildīs normatīvus, netiek runāts par to. Runa ir par to, ka nekādā gadījumā nedrīkst pievienoties eirozonai. Un es minēšu tikai vienu argumentu, tikai vienu. Es nerunāšu par Grieķiju, Itāliju vai Spāniju, vai arī Portugāli. Ja Latvija pievienojas eirozonai, tad Latvijas Eirozonas Stabilitātes fondā jāiemaksā nauda – 0,4 % no Stabilitātes fonda kopējā apjoma. Stabilitātes fonda kopējais apjoms, kas jāizveido, ir 1 triljons eiro jeb tūkstotis miljardu. Cik ir 0,4 % no viena triljona? Tātad tūkstotis ir jāreizina ar 0,4, rezultāts ir 4 miljardi eiro, kas Latvijai būs jāsamaksā par Eiropas stabilitāti,” klāstīja Lembergs.

„Citiem vārdiem sakot, Latvijai finansēs ekonomikas caurumu lāpīšanu, ko ir radījušās Grieķijas, Itālijas, Spānijas un Portugāles valdības. 4 miljardi eiro! Tas nozīmē, ka katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji tur iemaksās 2000 eiro. Citiem vārdiem sakot, Latvijai būs jāiemaksā apmēram 7 mēnešu budžets, pilnīgi viss. Tagad mēs meklējam 100 miljonus latu, tad mums būs jāmeklē 2,8 miljardi latu, tie būs jākonsolidē,” sacīja pašvaldības vadītājs.

„Kā jūs domājat, vai ir tāda brīva nauda Latvijā? Tātad, kas būs jāizdara: Latvijai būs jāaizņemas šie 4 miljardi eiro jeb 2,8 miljardi latu, lai pēc tam to uzdāvinātu Grieķijai, un Latvijas tauta par to samaksās. Latvijas tauta aizņemsies, lai uzdāvinātu Grieķijai. Kas ir par to? Kaut vai no klātesošajiem? Par to, ka mēs aizņemsimies un uzdāvināsim Grieķijai. Kurš ir par to? Es jums pateikšu, kurš ir par to. Dombrovskis – par, Vilks – par, valdība – par, parlamenta vairākums – par. Mans priekšlikums ir tāds – lai tie, kuri ir par iestāšanos eirozonā, arī no sava personīgā budžeta veido šo iemaksu fondā 2,8 miljardu latu vērtībā,” rezumēja Lembergs.

„Par to jau neviens nerunā, runā par iestāšanos eirozonā kā par faktu, kā pasi apmainīt. Pie tam jau šogad budžetā iestāšanās procesam eirozonā paredz gandrīz 8 miljonu latu. Vēl jau nav pateikts, cik tā procedūra izmaksās kopā. Tagad ir tikai 2011.gads. Un tālāk tas arī izmaksās desmitiem miljonu latu, jo par naudu būs jāmaksā,” norādīja Lembergs.