Vervēšanas skandāls rada apjukumu Sorosa atbalstītājos

© nra.lv

Latvijas Studentu apvienības līderis Edvards Ratnieks, publiski atklājot, ka jau dienu pirms Valda Zatlera uzrunas par Saeimas atlaišanu viņu ir mēģinājuši savervēt plašu studentu protestu organizēšanai, iemetis pamatīgu akmeni ar Sorosa finansējumu saistīto struktūru dīķī.

Kā Neatkarīgā jau rakstīja, vervētāji E. Ratnieku aicinājuši uzstāties televīzijā uzreiz pēc V. Zatlera, kurš nākamajā dienā atlaidīšot Saeimu. Par to

E. Ratniekam solīta «vieta», bet vienkāršajiem protestētājiem – Sorosa fonda finansēta ēdināšana un dzirdināšana. E. Ratnieks atteicies, jo viņa vadītai organizācijai ir pavisam citi – nepolitiski – mērķi. Vervētāji ar E. Ratnieku sazinājušies vēlreiz jau pēc tam, kad V. Zatlers tiešām atlaidis Saeimu, un vaicājuši: «Nepārdomāji?»

Pēc Neatkarīgās publikācijas no izgaismoto vervētāju – divu Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) studen-tu – centieniem nekavējoties norobežojās gan pati RJA, gan šīs augstskolas studentu asociācija, gan nodibinājums Sorosa fonds – Latvija (SFL). Visas trīs struktūras esot pilnīgi apolitiskas, tās darbojoties atbilstīgi definētajiem mērķiem, bet atsevišķu personu iniciatīvas esot šo personu privāta lieta un atbildība.

Jānis sazīmēts

SFL izpilddirektors Andris Aukmanis trešdien preses konferencē paskaidroja, ka viņa vadītais nodibinājums nefinansē politiskās partijas un manifestācijas. SFL nosaukuma saistīšana ar protesta akciju organizēšanu esot SFL nomelnošana, kura cita starpā turpinoties jau septiņus astoņus gadus.

A. Aukmanis žurnālistiem teica, ka nepazīst «Jāni no Rīgas Juridiskās augstskolas», kurš tika uzrādīts kā viens no vervētājiem. Tomēr tā ir reāla persona – A. Aukmanis noskaidrojis, ka tas ir Jānis Griķis. Sazinoties ar J. Griķi, A. Aukmanis uzzinājis, ka «viņš pārstāv kādu sabiedrisku organizāciju, kura vēlējusies iegūt finansējumu politiskām darbībām no Sorosa fonda un miljonāra Borisa Berezovska», preses konferenci atreferē LETA.

Vienkārši Jānis

Pēcpusdienā publikai atklājās arī pats J. Griķis. Viņš LETA stāstīja, ka ir prezidents nevalstiskai organizācijai International Youth Uninon, kurā apvienojušies 30 cilvēku. Ar SFL savas aktivitātes J. Griķis nav saskaņojis, bet «esot iecerējis tikt pie Džordža Sorosa starptautiskā fonda līdzekļiem, kontaktējoties ar bijušo fonda darbinieku no ASV».

Savukārt ar E. Ratnieku sazinājies, jo vēlējies noskaidrot studentu noskaņojumu, kā arī noskaidrot situāciju Parex bankā un kas noticis ar Kirgizstānā gāztā diktatora Kurmanbeka Bakijeva naudu. Nomaksājot rēķinu, viņš nemaz neesot dižojies ar lielu žūksni banknošu – viņš naudu tā parasti glabājot un rokās turētā summa esot bijusi mazāka par 100 latiem. Savukārt pirmajā telefona sarunā ar E. Ratnieku teiktais, ka V. Zatlers nākamajā dienā atlaidīs Saeimu esot bijusi tikai prognoze un «laimīga sagadīšanās».

Interesantu faktu par J. Griķi raidījumā Panorāma atklāja LTV žurnālists Miroslavs Kodis. Viņš uzsvēra, ka trešdienas rītā, kad parādījās Neatkarīgās publikācija par studentu vervēšanu V. Zatlera atbalstam, RJA mājaslapu rotāja uzziņa, ka J. Griķis ir RJA Studentu asociācijas sabiedrisko attiecību komitejas pārstāvis. Žurnālists ironizēja, ka jau pēcpusdienā J. Griķa vārds no augstskolas mājaslapas bija pazudis.

Neko nezina

RJA Studentu asociācijas prezidents Edgars Grūbe noliedza, ka viņš būtu ieteicis J. Griķim vērsties pēc atbalsta pie E. Ratnieka. E. Grūbe arī apgalvoja, ka viņa rīcībā neesot bijuši signāli par to, ka V. Zatlers gatavojas atlaist Saeimu, ka šim pasākumam organizēta Sorosa finansēta atbalsta kampaņa, un viņš vispār patiesībā par politiku neinteresējoties. Tāpat E. Grūbe noliedza, ka RJA studenti būtu kompetenti bijušā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva naudas lietās: «Mūsu augstskolā studenti iegūst plaša profila zināšanas, taču par šīm naudām varētu zināt ja nu vienīgi tie studenti, kuri īpaši pēta šos jautājumus. Es pats pat nezinu, kas tas Bakijevs tāds ir,» skaidroja E. Grūbe.

Runājot par to, kāpēc J. Griķa vārds tik pēkšņi pazudis no RJA mājaslapas, E. Grūbe norādīja, ka J. Griķis atlūgumu par aiziešanu no amata RJA Studentu asociācijas sabiedrisko attiecību komitejā iesniedzis jau aprīlī vai maijā. Pēc E. Grūbes teiktā, «viņš šai amatā tāpat neko nedarīja».

Zatlers neko nesaprot

Vēl dažas ļoti interesantas reakcijas uz Neatkarīgās publikāciju. Aģentūrai LETA zvanījis arī B. Berezovska izveidotā Starptautiskā pilsonisko brīvību fonda vadītājs Aleksandrs Goldfarbs un pastāstījis, ka fondam nesen zvanījuši «kaut kādi cilvēki no Rīgas», «studentu aktīvisti» un lūguši palīdzību it kā Zatlera darbības atbalstam. Organizācijas pārstāvji to novērtējuši kā provokāciju un sarunas neesot turpinājuši.

Savukārt pats V. Zatlers žurnālistiem sacīja, ka ir izlasījis Neatkarīgās rakstu (15. jūnijs, Izgāžas vervēšana Zatlergeitas atbalstam), taču tas ir bijis «tik samudžināts», ka viņš neko nav sapratis.

Svarīgākais