Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Lembergs: Zatlera solis Latvijai maksās vismaz 200 miljonus

© f64

Intervijā Neatkarīgajai Ventspils mērs Aivars Lembergs skaidro Saeimas atlaišanas iemeslus, iezīmē sekas un prognozē politiskā spektra proporcijas nākamajā Saeimā.

– Politikas vērotāji vienmēr uzsver, ka politiskajos notikumos galvenais ir intereses. Valsts prezidentu, pieņemot lēmumu par Saeimas atlaišanu, arī droši vien vadīja kādas intereses. Kādas tās, jūsuprāt, ir?

– Ikvienai dzīvai būtnei ir dažādi instinkti, tajā skaitā arī pašsaglabāšanās instinkts. Arī prezidentam Zatleram ir savs pašsaglabāšanās instinkts. Šajā kontekstā vēlos atsaukt atmiņā četrus gadus vecus notikumus. Pirms četriem gadiem Valsts prezidenta amata kandidāts Valdis Zatlers atzina, ka viņš, būdams valsts amatpersona – slimnīcas vadītājs –, ilglaicīgi ņēmis kukuļus no slimnīcas apmeklētājiem.

– Jūs gribējāt teikt – pieņēmis pacientu pateicības?

– Nē! Kukuļus. Lai saprastu situācijas nopietnību, iedomāsimies, ka katrs Ventspils pilsētās domes apmeklētājs Lembergam dotu naudu. Lembergu pieķertu, un viņš savu vainu atzītu. Cietums garantēts. Šādā gadījumā nebūtu pat jēgas algot aizstāvi. Turpretim Zatlers kļuva par prezidentu un šo jautājumu sakārtoja. Taču ar to vien potenciālā kriminālatbildība nebeidzas. Noilgums šim noziegumam ir 12 gadu. Pagājuši tikai četri gadi. Citiem vārdiem, pašreizējais prezidents Zatlers būs uz āķa vēl astoņus gadus.

Ja es būtu nokļuvis tādā situācijā, man tā būtu bezcerīga. Piemēram, cilvēks vēršas pēc palīdzības pie policista, bet vispirms iedod naudu policijas priekšniekam. To jau var saukt par pateicību, bet vienalga tas ir kukulis. Līdz ar to ir skaidrs, ka tuvākos astoņus gadus Zatlers būs marionete, kura pildīs tos pasūtījumus, kurus viņam pieprasīs viņa likteņa noteicēji – būt viņam apsūdzētam vai nebūt.

– Bijāt naidā ar Zatleru?

– Pirms divarpus nedēļām mēs kopā ar Zatleru dzērām vīnu un draudzīgi runājām par Latvijas problēmām, runājām par vēlēšanām, runājām, ka ir viena kandidatūra atkārtotai ievēlēšanai uz prezidenta amatu un tā ir Valdis Zatlers. Pēc dažām dienām parādījās otra kandidatūra – Andris Bērziņš –, ko izvirzīja pieci ZZS frakcijas deputāti, to skaitā Jānis Vucāns no Latvijai un Ventspilij. Zatlera secinājums: Lembergs ir pēdējais cūka, jo apzināti izkārtojis konkurentu, kas būtiski samazina iespējas Zatleram atkārtoti kļūt par prezidentu un līdz ar to vēl uz četriem gadiem paglābties no kriminālvajāšanas. Ko darīt? Zatlers ir atkarīgs no Strīķes, jo Strīķe ir tā, kura nosaka – vajāt vai nevajāt Zatleru. Tad tiek realizēts plāns «B». Atgādināšu, ka plāns «A» bija, ka prezidenta vēlēšanās startē tikai viens kandidāts. Tiek gatavots un realizēts trieciens pret trim oligarhiem, bet būtībā pret ZZS un Lembergu, uzsākot jaunu kriminālprocesu, kurā ir ierakstīts absurds, ka Ventspils domes deputāts Aivars Lembergs, pildot dienesta pienākumus, pretlikumīgi ietekmēja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanas. Katram saprātīgam cilvēkam ir skaidrs, ka Ventspils domes deputāts pienākumus var pildīt tikai Ventspils pilsētā. Ventspils deputāts Rīgā nav nekas, tāpat kā Rīgas deputāts Ventspilī nav nekas. Tas pats attiecas uz Rīgas brīvostu. Šāda idiotiska konstrukcija ļauj uzsākt kratīšanas un mēģināt kaut ko atrast. Bet neko neatrod, jo nekā nav. Ko darīt tālāk?

Tālāk vajadzīgs skaļš izgājiens, kurš būtiski palīdzētu nostiprināt politisko svaru un popularitāti. Atlaist Saeimu! Turklāt – bez riska. Ja par prezidentu ievēlē atkārtoti – mērķis sasniegts, ja neievēlē – startē vēlēšanās, uzvar un kalpo tiem, kuri tur uz āķa. Formula vairāk nekā vienkārša. Zatlers nekautrējas pat teikt, ka 10. Saeima izdevusi likumus, bet Dombrovska valdība saistošus noteikumus, kuri ir personīgi Aivaram Lembergam par labu. Jau divas reizes televīzijā tiešajā ēterā esmu lūdzis Zatleru nosaukt, kuri konkrēti likumi un Ministru kabineta noteikumi ir pieņemti man personīgi par labu pēdējo septiņu mēnešu laikā. Tā mēs varēsim pārliecināties, ka meliem īsas kājas. Kāds ir sausais atlikums? Zatleram darbojas pašsaglabāšanās instinkts. Viņš savu privāto interešu vārdā absolūti nedomā ne par valsti, ne par tautu. Viņš atlaiž Saeimu un tādējādi arī Dombrovska valdību. Sešus mēnešus valsts pārvalde stāvēs dīkā. Lūk, tāda ir notikumu cēloņu un seku sakarība.

– Politiskie vērotāji izvirza otru tēzi par to, kam šie notikumi ir izdevīgi. Gandrīz vienbalsīgi tiek prognozēts, ka pašreizējā situācija visizdevīgākā ir diviem politiskajiem spēkiem – Saskaņas centram un Visu Latvijai!TB/LNNK.

– Tas ir blakus efekts. Kam izdevīgi? Pirmkārt, tas bija Zatlera pašsaglabāšanās instinkts. Otrkārt, tie, kas Zatleru tur uz āķa – Strīķe un Ģenerālprokuratūra –, viņi nostiprina savu svaru, jo viņi kontrolē prezidentu. Situācija ar Zatleru varētu būt izdevīga arī, piemēram, ASV, jo jebkuras valsts specdienesti, lai ietekmētu situāciju, izmanto amatpersonu skeletus. Nevienam prezidentam pasaulē nav tik liels skelets skapī kā Zatleram.

Taču, ja runājam par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, nav šaubu, ka Saskaņas centrs Saeimā iegūs 35 vietas. Visu Latvijai! vajadzētu iegūt vairāk nekā 10 vietu. Saskaņas centrs un Visu Latvijai! Saeimā kopā iegūs aptuveni piecdesmit vietu. Līdz ar to veidot nākamo valdību bez viena vai otra nebūs iespējams.

– Viena no versijām, kas tiek izvirzīta, ka Saskaņas centrs apmaiņā pret atbalstu vēlēšanās prasījis Zatleram atlaist Saeimu, jo pašreizējā Saeimā viņiem laikam netikt valdībā?

– Tas izklausās diezgan ticami, un to pierāda arī tas, ko Zatlers teicis publiski. Viņš esot Dombrovskim pieprasījis, lai no valdības izmet ārā ZZS un tās vietā ņem Saskaņas centru. Tik kategoriska prasība tika izteikta, visticamāk, par atbalstu prezidenta vēlēšanās Saeimā. Bet Valsts prezidentam nav tiesību izvirzīt šādas prasības. Tā ir antikonstitucionāla prasība. Valsts prezidentam nav tiesību jaukties parlamenta darbā. Dombrovskis saprot, ka Vienotība nav tik vienota un par tādu variantu vienoties nevarēs. Dombrovskim kopā ar Āboltiņu nekas cits neatliek, kā atbildēt, ka tas nav iespējams. Viņiem ir taisnība. Šāds variants iespējams tikai tad, ja notiek jaunas Saeimas vēlēšanas. Tādējādi Zatlers Saskaņas centram ir nodrošinājis dalību nākamajā valdībā. Vai tā ir kārtējā pateicība vai kas cits – to mēs pagaidām nezinām. Taču tie ir tikai pieņēmumi, un es nevēlos mest dubļus Saskaņas centra virzienā. Iespējams, ka viss notikušais ir Zatlera Maskavā vizītes rezultāts. Iespējams, ka ASV lielajā spēlē ar Krieviju vajadzīgs kāds žests – parādīt, ka ASV izkārtojušas vajadzīgo politisko spēku salikumu Latvijā un par to Krievija ir gatava pievērt acis uz to, ka Gruzijā ar demokrātiskiem stekiem, demokrātiskiem ūdens metējiem, ar demokrātiski apkaltiem zābakiem sasit lupatu lēveros opozīciju. Bet arī tie ir tikai pieņēmumi.

– Šobrīd Vienotībā ir pietiekami liels nacionālais spārns. Vai pēc vēlēšanām Vienotībai būs daudz vieglāk iet kopā ar Saskaņas centru?

– Grūti pateikt. Ja Zatleru neievēlēs par prezidentu, viņš piedalīsies vēlēšanās, jo viņam ir vajadzīga imunitāte. Jaunajam laikam būtu izdevīgi startēt atsevišķi ar Dombrovski priekšgalā.

– Bet Vienotība jau apgalvo, ka tūdaļ pārtaps partijā?

– Tad Jaunais laiks un Sabiedrība citai politikai zaudēs vēlēšanas.

– Kā vērtējat Zatlera izredzes tikt ievēlētam par prezidentu?

– Saeimā ir daudz jaunu deputātu, kuri kaujās vēl nav piedalījušies. Tādēļ grūti pateikt, kā viņi būs ietekmējušies no šīs iebiedēšanas akcijas. Man šķiet, ka diez vai Zatleru ievēlēs. Ar to es nesaku, ka Bērziņu ievēlēs. Iznāk, ka Andris Bērziņš, kandidējot prezidenta vēlēšanās un radot konkurenci Zatleram, pats to negribot, nogāzis Dombrovska valdību, atlaidis Saeimu un ievārījis īstu politisku putru.

– Vai Vienotība Saeimas vēlēšanās spēs iegūt tādu pašu mandātu skaitu?

– Nē. Pateicoties ZZS, netika samazinātas pensijas, pabalsti, nogriezta milzu nauda izglītībai, zinātnei, sportam, zemniekiem netika atņemti seši miljoni. Pateicoties ZZS, tika rasti mīkstāki risinājumi, kas neiznīcina nāciju. Ceru, ka to vēlētāji atcerēsies. Bez tam izskanēja skandāli. Izrādījās, ka Dombrovskis ir tik pat grēcīgs kā visi pārējie. Uzzinājām, ka Vienotības cilvēki ir tik pat kāri uz amatiem, kā visi pārējie. Izrādījās, ka nekas cilvēcīgais nav svešs arī Kristovskim, Ēlertei, Pabrikam, Štokenbergam. Es par to nebrīnos. Katrs cilvēks ir vairāk vai mazāk grēcīgs. Svētie dzīvo vai nu kapos, vai debesīs.

– Pat finanšu ministrs Andris Vilks ir paudis nožēlu, ka Zatlera solis ir likvidējis iespēju starptautiskajos finanšu tirgos pozicionēt Latviju kā veiksmes stāstu. Cik Latvijai izmaksās Zatlera solis?

– Tas Latvijas atveseļošanai un Dombrovska valdības rīcības plāna realizēšanai ir absolūti iznīcinošs. Vesels gads būs pazaudēts. Šobrīd naivi gaidīt efektīvu valdības darbību. Par parlamentu vispār nerunāsim. Bez parlamenta nevar pieņemt likuma grozījumus un veikt reformas. Novembrī atnāks jauna valdība. Kamēr apstiprinās valdības deklarāciju un rīcības plānu, pienāks februāris. Vēl novembrī budžets jāapstiprina pa galvu pa kaklu. Jūnijā jūlijā bija paredzēts aizņemties privātajos tirgos, lai pārfinansētu Latvijas ārējo parādu. Procentu likmes būs par diviem vai trim procentu punktiem augstākas, nekā tās būtu bijušas, ja šī krīze netiktu radīta. Tas viss maksās miljonus. Kopumā Latvijai tuvākā gada laikā tas varētu izmaksāt 200–300 miljonus latu. Tas savukārt prasīs būtiskāku budžeta konsolidāciju. Tas nozīmē, ka pazemināsies Latvijas attīstības tempi. Tas ir milzu trieciens – sākot no zīdaiņiem, beidzot ar sirmgalvi.

– Vērsīsieties civiltiesā ar prasību, lai atlīdzina sagandētā seifa vērtību?

– Savulaik to seifu nopirku par savu naudu. Tas maksāja apmēram 5000 latu. Es par prasību neesmu domājis. Bet viņi kratīšanā atrada manu diplomu, jo es nezināju, kur tas ir. Diemžēl seifa instrukciju neatradām, pat veicot otrreizējo kratīšanu. Par to man dziļi žēl. Taču man atrada virkni dokumentu, kuri arī man bija pazuduši. Es jūtos patiesi laimīgs, jo šie dokumenti patiešām bija vajadzīgi.

– Tas nozīmē, ka tiesā nevērsīsieties?

– Esmu pateicību parādā KNAB. Vienīgi dēļ tā visa tika zaudēta viena darba diena. To gan ir žēl. Puiši bija pieklājīgi, labi audzināti. Es neko sliktu nevaru teikt. Ja kārtējā kratīšana man būtu pārsteigums, tad tas nozīmētu, ka man jāiet pensijā.

– Vai vīna dzeršana ar Zatleru notika pēc viņa iniciatīvas?

– Jā. Tikāmies trīs reizes. Divarpus vai trīs stundas runājāmies ļoti draudzīgi.

– Kurš maksāja par pusdienām?

– Es nemaksāju, man arī naudu neprasīja. Bet es, protams, samaksātu. Mēs draudzīgi runājāmies. Zatlers ne reizes mani nenosauca par oligarhu un neko neteica par to, ka es vadot Dombrovski.

– Neizslēdzat iespēju, ka šīs pusdienas un vīni tiks kvalificēti kā Zatlera kukulis jums?

– Es kategoriski noliegšu, ka tas bija kukulis.