Dombrovska runasvīrs neesot sorosietis

© f64

Lai arī nākamais premjera Valda Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke savulaik strādājis miljardiera Džordža Sorosa finansētajā Cilvēktiesību un etnisko studiju centrā, saiknes ar Sorosa finansētām nevalstiskām organizācijām viņam neesot.

Kā zināms, premjeru pametušās preses sekretāres Līgas Krapānes vakanci aizpildīs līdzšinējais Citadeles bankas iekšējo komunikāciju nodaļas vadītājs M. Panke. Neatkarīgās interesi par nākamo premjera runasvīru piesaistīja gan valdības mājas lapā atrodamā izcili skopā informācija, kurā nav minēti pat M. Pankes absolvēto augstskolu nosaukumi, gan arī nesen politikas kuluāros izskanējušās runas par kādu neformālu Vienotības un Sorosa finansēto organizāciju pārstāvju apspriedi. Tajā lemts par Sorosa finansēto nevalstisko organizāciju darbinieku piesaisti, lai apturētu Vienotības politiķu reitingu krišanos. Praktiskajā dzīvē tas izpaudīšoties kā šo organizāciju darbinieku pieņemšana darbos vai nu par padomniekiem, vai preses sekretāriem.

Par M. Pankes pieņemšanu preses sekretāra amatā valdības mājas lapā rodama vien šāda ziņa: "No pirmdienas, 16. maija, Ministru prezidenta Valda Dombrovska preses sekretāra amatu ieņems Mārtiņš Panke. Pirms pievienošanās Ministru prezidenta komandai M. Panke strādāja par iekšējo komunikāciju vadītāju AS Citadele banka. Sabiedrisko attiecību jomā M. Panke darbojas kopš 2002. gada. M. Panke ieguvis profesionālo pieredzi darbā valsts pārvaldē, kā arī sabiedrisko attiecību aģentūrā, strādājot par projektu direktoru Eksodus integrētās komunikācijas. M. Panke strādājis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un Tieslietu ministrijā, kā arī bijis preses sekretārs ministriem. M. Pankem ir maģistra grāds Eiropas studijās un bakalaura grāds politoloģijā."

Izpētot publiski pieejamo informāciju, Neatkarīgā atklāja, ka M. Panke savulaik darbojies Dž. Sorosa finansētājā Cilvēktiesību un etnisko studiju centrā. Savukārt pats M. Panke Neatkarīgajai dievojās, ka nekādu citu saistību ar Dž. Sorosa finansētajām organizācijām viņam neesot. Darbu Cilvēktiesību un etnisko studiju centrā viņš skaidroja ar nepieciešamību iziet studiju praksi. Tā kā viņa profesors un diplomdarba vadītājs Vidzemes augstskolā bijis tagadējais Sabiedrības citai politikai līderis, bijušais Tautas partijas biedrs Artis Pabriks, par prakses vietu izvēlēta minētā sabiedriskā organizācija. Jāatgādina, ka A. Pabriks ilgus gadus bija Cilvēktiesību un etnisko studiju centra darbinieks un vairākkārt saņēmis vērienīgas Sorosa stipendijas.

M. Panke pieļāva, ka V. Dombrovskim viņa kandidatūru preses sekretāra amatam varētu būt ieteikusi premjera padomniece Maija Celmiņa – kolēģe Citadeles bankā. M. Panke arī skaidroja, ka bakalaura grādu ieguvis Vidzemes augstskolā, maģistra grādu – Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē.

M. Pankes karjera valsts pārvaldē aizsākusies Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, kuru tolaik vadīja Tautas partijas biedrs Mārtiņš Bičevskis. Mainoties Iekšlietu ministrijas politiskajai vadībai, gan M. Bičevskis, gan arī M. Panke pārgāja strādāt uz Tieslietu ministriju, kuru tai brīdī politiski uzraudzīja Tautas partijas ministre Vineta Muižniece. M. Pankes darbu atzinīgi vērtēja arī nākamais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš no TB/LNNK. Pie pirmās izdevības M. Panke tomēr pārgāja strādāt pie Tautas partijas ministra Māra Kučinska uz Reģionālas attīstības un pašvaldību lietu ministriju.

Pašreizējais Saeimas deputāts Māris Kučinskis pastāstīja, ka viņš aktīvo Vidzemes augstskolas studentu pamanījis, jau strādājot Valmieras domes priekšsēdētāja amatā. Atminoties jaunekļa spējas, M. Kučinskis viņu aicinājis pie sevis uz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju.

"Jā kāds man jautātu par Panki, es arī tagad viņu rekomendētu," teica M. Kučinskis. Politiķis atzina, ka Vienotības pārstāvji viņam par M. Panki nekad neko neesot vaicājuši. "Bet viņi jau man parasti neko neprasa," atzina M. Kučinskis.

Svarīgākais