Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Arī "Dinamo" hokeja spēlē ievelk politisko aģitāciju

© Romāns Kokšarovs

Svētdien Kontinentālās hokeja līgas kluba Rīgas Dinamo sezonas pirmo spēli savā laukumā atklāja a/s Dinamo Rīga padomes priekšsēdētājs un politisko partiju apvienības Par labu Latviju (PLL) valdes priekšsēdētājs Guntis Ulmanis, bet pēc spēles labāko hokejistu apbalvošana bija uzticēta PLL Saeimas deputāta kandidātam, bijušajam ārlietu ministram Mārim Riekstiņam.

Spēles laikā skatītāju rindās daudzviet parādījās plakāti ar astoto numuru un vārdu cieti! Visticamāk, šie atbalstītāji reklamēja astoto sarakstu Saeimas vēlēšanās – PLL, nevis Rīgas Dinamo aizsargu Sandi Ozoliņu, kas spēlē ar 8. numuru.

"Aizsargi mums nav slikti, un viņš mums ir vislabākais," par S. Ozoliņa astoto numuru saka Rīgas Dinamo ģenerāldirektors Zigmārs Priede un turpina, "citi jau arī ir labi, piemēram, otrais numurs – Rodrigo Laviņš, sestais numurs – Arvīds Reķis. Ar tiem astotajiem numuriem vienkārši ir tāda sakritība."

Uz jautājumu, kāpēc bijušajam ārlietu ministram divas nedēļas pirms Saeimas vēlēšanām uzticēta labāko hokejistu apbalvošana, Z. Priede atklāj, ka tiekot uzrunāti vairāki pazīstami spēļu apmeklētāji un nekādus īpašus kritērijus tam neizvirza. "M. Riekstiņš ir cienījams ārlietu speciālists, bijušais ministrs. Kuram uzticēt apbalvošanu, izvēlamies spontāni, uz vietas. Riekstiņš bija arēnā, un, lai arī viens otrs atteica, viņš no šīs iespējas neatteicās," apgalvo Z. Priede.

Rīgas Dinamo šovasar jau reiz bija iesaistīti PLL priekšvēlēšanu kampaņā, taču toreiz partiju apvienība esot noslēgusi līgumu un par to maksājusi. "Pasarg, Dievs, negribam, lai komanda kaut kādā veidā būtu saistīta ar politiku," saka Z. Priede, taču viņš nevar noliegt ciešo saistību tieši ar PLL biedriem un atbalstītājiem.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš nesaskata problēmu, ja sporta spēļu laikā skatītāji pauž atbalstu kādai partijai, jo likumdošanā ir noteikts, kur darbojas aģitācijas ierobežojumi. "Varam strīdēties, cik stingri ir šie ierobežojumi, taču tā ir cilvēku brīvība paust savu viedokli. Tā nav problēma, ja kādam ļoti patīk kāda partija," uzskata A. Kaktiņš.

Priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu ievērošana ir policijas kompetencē, arī sūdzību, iespējamo pārkāpumu izskatīšana un atbildības piemērošana. Līdz ar to tikai policija var skaidrot konkrētus gadījumus, zinot konkrētās situācijas apstākļus, norāda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), taču Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš uzsver, ka policija neskraida apkārt un netvarsta katru politiskās aģitācijas veicēju.

"Policija izskata sūdzības par aizdomām uz priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem tikai tad, ja ar iesniegumu vēršas VP. Katru gadījumu izskata atsevišķi un tad lemj par administratīvās lietvedības ierosināšanu," stāsta A. Bērziņš.

Savukārt tie, kuri ikreiz aizdomās par aģitācijas pārkāpumiem piesauc KNAB vārdu, kļūdās. "KNAB veic kontroli un uzraudzību par partiju finansēšanas likuma izpildi un pirms vēlēšanām atbilstoši likumos par priekšvēlēšanu aģitāciju noteiktajai kompetencei kontrolē aģitācijas ierobežojumu ievērošanu, piemēram, partiju un ar tām nesaistīto personu veiktās aģitācijas apmaksas kārtības ievērošanu, aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu un paziņojumu iesniegšanas kārtības ievērošanu," precizē KNAB galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Andris Vitenburgs.