"Vienotība" tieslietām bīda oligarha Stepanova advokātu

Oļegs Stepanovs © LETA

Kā vienu no kandidātiem tieslietu ministra amatam triju partiju apvienība Vienotība piedāvājusi miljonāra Oļega Stepanova ilggadējo advokātu un pilnvaroto pārstāvi Lauri Liepu, tādējādi ielejot jaunu eļļas porciju ugunī, kas valdošajā koalīcijā liesmo ap trim vakantajiem ministru krēsliem.

Kā Neatkarīgajai apstiprināja vairāki zinoši avoti, L. Liepu tieslietu ministra krēslā vēlējusies redzēt partija Pilsoniskā savienība. Jāatgādina, ka tās līderis Ģirts Valdis Kristovskis publiski tiek saistīts ar miljonāru Olafu Berķi – abi vēl nesen tika redzēti, apspriežoties kādā kafejnīcā. Kā zināms, miljonāri O. Stepanovs un O. Berķis ir niknākie Ventspils mēra Aivara Lemberga oponenti nu jau piecus gadus ilgstošajā cīņā par ietekmi Ventspils tranzītbiznesā.

Zinātājiem ir vienots viedoklis, ka t. s. Lemberga oponentu milzīgā interese tieši par tieslietu ministra amatu ir saistīta ar Tieslietu ministrijas padotībā esošo Uzņēmumu reģistru. Lemberga oponenti jau pagājušā gada beigās sāka kārtējo tranzītbiznesa karu, kad vara lielajos Ventspils uzņēmumos vairākkārt no vienām rokām nonāca otrās (jāatgādina arī nesenā šaudīšanās pie a/s Ventbunkers biroja), un šajos karos vienmēr būtiska nozīme ir bijusi Uzņēmumu reģistra lēmumiem – piereģistrēt vai nepiereģistrēt to vai citu akcionāru pilnsapulču lēmumus.

Zīmīgi, ka pēdējās dienās O. Stepanovam pastarpināti piederošais laikraksts Telegraf tandēmā ar laikrakstu Diena analizē, kas koalīcijai neļauj vienoties par tieslietu ministra kandidatūru. Tiek pastiprināti norādīts uz Uzņēmumu reģistra lomu šajos strīdos. Abi minētie laikraksti gan uzskata, ka te saskatāmas Ventspils mēra, nevis t. s. Lemberga oponentu intereses.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Neatkarīgajai atzina, ka pats premjers Valdis Dombrovskis (JL) viņam personīgi vaicājis, ko ZZS domājot par L. Liepas un Solvitas Āboltiņas kandidatūrām tieslietu ministra amatam. "Par Liepu man nav viedokļa. Zinu vienīgi to, ka viņš ir advokāts, kurš piedalījies arī vairākos ar pašvaldību lietām saistītajos procesos. Cik sapratu, tad pats Liepa kandidēšanai nav piekritis. Ja jau viņš nav piekritis, tad rodas jautājums – kādēļ viņa kandidatūra tiek piedāvāta? Nezinu, kādēļ tiek minēta arī Solvita Āboltiņa. Mēs taču iepriekš vienojāmies, ka šim ministra amatam tiks virzīti bezpartejiski kandidāti," skaidroja A. Brigmanis.

Pats L. Liepa Neatkarīgajai neatklāja, kurš viņam piedāvājis kļūt par ministra kandidātu. Atsaucoties uz antīko grieķu domātāju Sokratu, viņš teica: "Cilvēks ar valsts lietām var nodarboties tad, kad ir uzkrājis pietiekamu pieredzi un iestājies pietiekams briedums. Es esmu pārliecināts, ka šim amatam var atrast daudz labākus kandidātus. Ja arī kādam būtu griba kandidēt un būtu programma, tad to īstenot piecu mēnešu termiņā ir pietiekami grūti."

L. Liepa bija O. Stepanova pilnvarots pārstāvis t. s. Ventspils tranzītbiznesa karos jau kopš 2004. gada beigām.

Kā liecina LETA arhīvs, viņš konsultējis O. Stepanova vadīto Latvijas kuģniecības (LK) padomi, kura 2005. gada sākumā tika atlaista, bet vēlāk apsūdzēta krāpnieciskos darījumos, kas radījuši LK milzu zaudējumus.

2004.–2005. gada tranzītbiznesa karos L. Liepa t. s. Lemberga oponentu interesēs darbojās tandēmā ar savu bijušo kolēģi no advokātu biroja Heidelberga Mārtiņu Kvēpu, līdz ar to abi tika uzskatīti par Lemberga oponentu juridiskās pozīcijas arhitektiem. Tas zinātājiem lika atcerēties faktu, ka abi ir stāvējuši kūmās arī digitālgeitai. Piemēram, L. Liepa izstrādāja pirkuma līgumu, ar kuru LVRTC pārdeva miljonus vērtās SIA Latvijas mobilais telefons kapitāla daļas DLRTC. Šobrīd gan uz apsūdzēto sola digitālgeitā sēž tikai M. Kvēps.

Savukārt šobrīd viņš pārstāv O. Stepanova partnera Valērija Godunova intereses civilprasībā pret Neatkarīgo un žurnālistu Imantu Liepiņu lietā par goda un cieņas aizskārumu un 25 000 latu kompensācijas maksāšanu. Cita starpā, tieši vakar Rīgas apgabaltiesa jau otrajā instancē V. Godunova prasību pilnībā noraidīja, liekot viņam samaksāt arī tiesāšanās izdevumus.

Latvijā

Lietuvā šogad notikuši jau 13 ugunsgrēki, ko izraisīja degoši skrejriteņu akumulatori, tiek ziņots interneta vietnē “respublika.lt”. Cilvēki, kuri mitinās daudzdzīvokļu mājās, sākuši bažīties par savu veselību un drošību, kā arī, protams, par savu īpašumu, jo daudzviet dzīvokļos un kāpņu telpās šie agregāti tiek pieslēgti elektrotīklam, lai uzlādētos. Kādā vēstulē pat ir rakstīts: “Mēs dzīvojam blakus bumbai!” Kas notiek Latvijā ar tik populārajiem skrejriteņiem?

Svarīgākais