Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dālderis paliks amatā un izstāsies no Tautas partijas; Šķēle izprotot šādu rīcību [papildināts]

© f64

Tautas partijas līderis Andris Šķēle centies mazināt efektu, kādu šorīt izraisīja TP kultūras ministra Inta Dāldera paziņojums, ka viņš paliks amatā un izstāsies no partijas. Tomēr neoficiālos izteikumos atsevišķi TP politiķi neslēpj, ka tas ir nepatīkams pārsteigums. Īpaši tādēļ, ka Dālderis vairākās pēdējo dienu TP apspriedēs viennozīmīgi atbalstījis aiziešanu opozīcijā.

TP valda neizpratne, kādēļ Dālderis par savām patiesajām domām nav apspriedies ar partijas biedriem. Vienlaikus, TP negrasās steigties ar Dāldera izslēgšanu no partijas, pirms viņš pats to izdarīs. Neoficiāli Dāldera rīcība tiek skaidrota gan ar politiskās pieredzes trūkumu, gan vēlmi par katru cenu saglabāt amatu. Oficiālais TP līdera komentārs ir, ka Dālderis šo soli spēris dēļ rūpēm par kultūras nozari, bažījoties, ka nākamais ministrs varētu būt vājāks.

Šorīt, ar LNT ziņu raidījumā 900 sekundes kultūras ministrs Ints Dālderis paziņoja, ka ir gatavs palikt savā postenī, neraugoties uz to, ka viņa pārstāvētā Tautas partija izstājusies no koalīcijas. I. Dālders atzina, ka šodien izstāsies no TP un turpmāk vēlas būt bezparteisks ministrs.

I. Dālderis arī neslēpa, ka TP par viņa lēmumu vēl neziniot un pirms izšķirīgā soļa viņš neesot konsultējies ar savu partiju. Viņa lēmumu iekmējis nozares ekspertu viedoklis un kutūras darbinieku izteiktais atbalsts.

Tikmēr TP priekšsēdētājs Andris Šķēle uzskata, ka kultūras ministrs Ints Dālderis ir labs kultūras jomas speciālists, tāpēc varot saprast viņa izvēli palikt amatā, portālu "Delfi" informēja Šķēles preses sekretārs Romāns Meļņiks.

Pēc Šķēles domām, Dālderis bija norūpējies par savu nozari, ka viņa vietā varētu nākt sliktāks ministrs. "Acīmredzot, premjeram Valdim Dombrovskim (JL) nav bijis labāka kandidāta un nācies pierunāt esošo," pauž Šķēle.

Viņš gan nesniedz skaidru atbildi, vai Dāldera aiziešanu no TP neuzskata par nodevību un vai negrasās rosināt Dāldera demisiju. "Mēs saprotam Inta Dāldera rūpes par kultūras jomas nākotni. Arī Tautas partijai tā vienmēr ir bijusi prioritāte," paudis Šķēle.

Jau vēstīts, ka Dālderis nolēmis no TP izstāties un turpināt darbu ministra amatā, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina ministrs. Viņu par iespēju turpināt darbu ceturtdien uzrunājis premjers, un Dālderis piekritis.