Sinoptiķi brīdina par plūdiem, vētru un spēcīgu negaisu; tuvākajās dienās gaidāmi ļoti slikti laikapstākļi

© unsplash.com

Šīs nedēļas otrajā pusē Latvijā būs mainīgi laikapstākļi, brīžiem līs, vietām gaidāms arī ļoti stiprs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Ceturtdien daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā gaidāms lietus, vietām līs sevišķi stipri un dārdēs pērkons, negaisa laikā iespējama krusa un spēcīgas vēja brāzmas. Gaiss sakarsīs līdz +27..+32 grādiem, vēsāks laiks būs Kurzemē.

Piektdien galvenokārt austrumu novados gaidāms īslaicīgs lietus, dažviet - pērkona negaiss. Naktī gaisa temperatūra pazemināsies līdz +16..+21 grādam, dienā tā sasniegs +23..+27 grādus, bet vietām piekrastē svārstīsies ap +20 grādiem.

Atbilstoši pašreizējām prognozēm sestdienas pēcpusdienā un vakarā valsts lielākajā daļā īslaicīgi līs. Vietām gaidāmas stipras lietusgāzes, negaisa laikā būs arī lokālu plūdu, vētras un krusas risks. Gaisa temperatūra var sasniegt +27..+32 grādus, vēsāks laiks saglabāsies Kurzemē.

Nokrišņu varbūtība prognozēta arī svētdien, kad gaidāms liels mākoņu daudzums, pārsvarā lēns vējš un gaisa temperatūra, visticamāk, nepārsniegs +23..+28 grādus.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs norāda, ka vietām, kur līs ļoti intensīvi, augsne kļūs mitra un nespēs uzsūkt ūdeni. Lielā mitruma un applūšanas dēļ tiks bojāti kultūraugu sējumi un stādījumi. Lietus ūdens kanalizācijas sistēmas būs pārslogotas un var pārplūst.

Hidrologi arī brīdina, ka var applūst dažu upju palienes un citas zemākās vietas, izraisot īpašumu un infrastruktūras applūšanu, iespējama ceļu izskalošana un citi infrastruktūras bojājumi. Lietusgāžu laikā veidosies bīstami braukšanas apstākļi pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

Svarīgākais