Jauniešu olimpiādē augstvērtīgi rezultāti

© Juris Presņikovs

Ar olimpiskās uguns nodzēšanu un karoga nodošanu glabāšanai sestdien noslēdzās Latvijas jaunatnes vasaras olimpiāde, kurā valdīja cīņas spars un vēlme uzvarēt.

Olimpiādes medaļu ieskaitē triumfējusi Rīgas komanda, kas izcīnījusi kopumā 177 godalgas. Otro vietu ar 58 godalgām ieguva Daugavpils komanda, bet trešajā pozīcijā ar 48 medaļām palika Jūrmala. Vadošo sešiniekā ierindojās arī Liepāja, Ventspils un Jelgava. Kopumā medaļas ieguvušas 59 pašvaldības.

Olimpiādes laikā jaunie sportisti sasnieguši augstvērtīgus rezultātus, it īpaši vieglatlētikas disciplīnās. Tostarp šķēpmetēju sektorā, neskatoties uz lietu un pretvēju, Latvijas rekords pārspēts vairākas reizes. Jaunu rekordu (53,60 metri) B grupas meitenēm uzstādīja Laine Donāne no Jēkabpils. Bet Anetei Kociņai no Salacgrīvas bija pa spēkam 55,73 metru tāls metiens, ka ir Latvijas rekords jaunietēm. Turklāt Anetes rezultāts šobrīd jauniešu pasaules rangā ir augstajā otrajā vietā. Vairāki Latvijas rekordi sisti B grupas zēniem – Patriks Gailums aizmeta šķēpu 61,57 metru tālumā, talantīgais skrējējs Austris Karpinskis no Rīgas 400 metrus pieveica 50,10 sekundēs, bet liepājnieks Maksims Sinčukovs spēja labot rekordu 400 m barjerskrējienā – 58,27 sekundes.

Tikmēr svarcelšanas zālē uzmanību izpelnījās bijušā olimpieša Viktora Ščerbatiha brāļa dēls Roberts Ščerbatihs, kurš pārliecinoši uzvarēja svara kategorijā virs 94 kilogramiem. Roberts pacēla 78 kilogramus raušanā un 102 kilogramus grūšanā.

Latvijas Olimpiskās komitejas viceprezidens Einars Fogelis noslēguma ceremonijā pauda gandarījumu par aizvadīto olimpiādi, kas bijusi ļoti spraiga un emocionāli bagāta. Lielākā pateicība pienākas sportistiem, treneriem, jauno censoņu vecākiem, kā arī organizatoriem, kuri kārtējo reizi pie sevis Ventspilī uzņem olimpiādes dalībniekus. „Pateicoties sportistu sniegumam un ventspilnieku viesmīlībai esam guvuši daudz skaistu emociju. Sportistiem novēlu nākamo reizi tikties jau lielajā olimpiādē,” sacīja E. Fogelis.

Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis atzīst, ka organizatoriskais darbs bija grūts un atbildīgs, tādēļ ir liels gandarījums, ka kopā ar Liepājas, Usmas, Brocēnu un Jūrmalas kolēģiem rīkotā olimpiāde aizvadīta tik veiksmīgi. Visas dienas Ventspilī valdījusi ļoti patīkama gaisotne, bijusi vienotības un svētku sajūta un sasniegti arī augsti sportiskie rezultāti. „Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, kur notiek šāda valsts jaunatnes olimpiāde. Tas noteikti ir attaisnojies,” vērtē U. Boitmanis.

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais