Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atklāts piemineklis komponistam Uldim Stabulniekam

Rīgas Pirmajos Meža kapos Mākslinieku kalniņā, 20. maijā svinīgi atklāts un iesvētīts mūžībā aizgājušā komponista Ulda Stabulnieka piemineklis "Sirdspuksti".

Pieminekļa atklāšanā un iesvētīšanā pulcējās nepilns desmits cilvēku, kuru vidū bija Stabulnieka sieva Ruta, pieminekļa autore tēlniece Inta Berga un producents Juris Millers.

Kā pieminekļa iesvētīšanā sacīja Zemgales un Kurzemes diecēzes bīskaps ekselence Edvards Pavlovskis, šis piemineklis ir kā zīme tam, ka daži cilvēki viņu [Uldi Stabulnieku] atceras, un zīme, kas liecina par tautas mīlestību pret komponistu, jo piemineklis uzcelts par tautas saziedotajiem līdzekļiem.

"Pēc manām domām, piemineklis kaut ko izsaka no Ulda Stabulnieka rakstura un personības. Uz tā attēlotais sirdspuksts liecina par Ulda Stabulnieka sirdspukstu lielo amplitūdu, kas kādā brīdī apsīkst. Arī pats piemineklis ir askētisks, vienkāršs - tāds, kāda bija viņa paša dzīve. Viņš nekāroja pēc slavas cilvēku priekšā, bet lika lietā talantu, lai priecētu cilvēkus," iesvētot pieminekli, izteicās Pavlovskis, piebilstot, - lai piemiņas vieta ir kā atgādinājums par šo cilvēku, tautas dēlu, par viņa patriotismu un latviskā mīlestību.

Pieminekļa autore ir tēlniece Inta Berga, bet pieminekli un piemiņas ansambli gatavojis akmeņkalis Guntis Panders. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Berga, pēc Ulda Stabulnieka piemiņas koncerta noskatīšanās viņa nolēmusi mākslinieka atcerei uztaisīt ko mīļu un jauku. Pēcāk, staigājot pa pludmali Saulkrastos un lasot akmentiņus, radušās asociācijas ar Uldi [Stabulnieku]. Tālab viņa pieminekli izveidojusi kā lielu, gludu akmeni, kurā inkrustēta kardiogramma. "Uldis pasaulē atnācis, nodzīvojis lielu amplitūdu un tad devies mūžībā. Arī Rūta, Ulda sieva, ideju uztvēra, un mums bija labs kontakts, veidojot pieminekli," pastāstīja tēlniece.

"Kad māksliniece parādīja skici un teica, ka vēlas ko vienkāršu, bet mīļu, viņa izvēlējās sarkani pelēku laukakmeni un uztaisīja to gludu un mīlīgu ar it kā sirdspukstiem krusta veidā, tā atzīmējot viņa ienākšanu, lielā talanta uzplaukšanu un kluso aiziešanu. Arī piemiņas ansambļa apmales ir noapaļotas, un viss komplekss ir tīrs un mīļš - tāds, kāds bija Uldis Stabulnieks," pauda komponista sieva.

Kā piemineklis, tā arī kapavietas iegādes izdevumi segti no pagājušā gada novembrī Rīgā notikušajā piemiņas koncertā savāktajiem līdzekļiem. Kā pastāstīja Millers, piemineklim uz kapavietai atvēlēti nepilni 7000 latu no aptuveni 11 000 latu. Tāpat līdzekļi izmantoti Stabulnieka piemiņas DVD un dubultā audio diska izdošanai.

Millers arī piebilda, ka Stabulnieka piemiņai viņa dzimšanas dienā - 8.oktobrī - kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies koncerts "Stabulnieks. Čaks. Rīga", kurā galvenokārt izskanēs Stabulnieka dziesmas ar Aleksandra Čaka dzeju un dziesmas, kas veltītas Rīgai.

Stabulnieks dzimis 1945.gada 8.oktobrī Rīgā. Komponists pēc ilgstošas slimības mūžībā aizgājis 2012.gada 27.septembrī 66 gadu vecumā.