Šokējošs stāsts: Madonā dzīvoklī ieslēgti 12 bada nāvei nolemti kaķi

© Ziņneši foto

Šokējoša ziņa saņemta no Madonas novada Biksēres. Tur kāda saimniece, izvācoties no dzīvokļa, tajā novārtā atstājusi divpadsmit kaķus. Nekas tāds visdrīzāk nebūtu noticis, ja laicīgi iesaistītos Pārtikas un veterinārais dienests, kas līdz šim, sūdzības par kaķu īpašnieci esot ignorējis, uzsver saimnieces kaimiņi. Situāciju skaidrot devās TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Bada nāvei nolemti kaķi, atstājot tos iespundētus dzīvoklī uz divām nedēļām. Šāda cietsirdīga izturēšanas pret mājdzīvniekiem konstatēta kādā daudzīvokļu mājā Madonas pusē.

“Man viņa pa telefonu atklāti pateica - lai tie kaķi apsprāgst. Es saku - kā? Iznāk, ka mēs ar kaimiņiem pirmajā stāvā dzīvosim, kaķi augšā nomirs un mēs to smaku ostīsim? Viņa saka - kad sāk smirdēt, pazvani, es aizbraukšu, aprakšu,” atklāj kaķu īpašnieces kaimiņiene Ilze.

Kaimiņiene nekavējoties rakstījusi iesniegumu Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), taču inspektori īpašumu apsekojuši vien no ārpuses. “Apstaigājot visu ēku no visām pusēm, saskatījām tikai vienu kaķi logā, līdz ar to devāmies tālāk meklēt kādus kontaktus,” komentē Stella Šantare-Litvina, PVD valsts veterinārais inspektore.

PVD sazvanīja saimnieci, taču vienojās par tikšanos tikai nākamajā dienā. Saprotot, ka kaķiem izšķirošas var būt pat stundas, jau tajā pašā vakarā situācijā iesaistījusies arī Madonas dzīvnieku biedrība. PVD uzsver, ka viņiem nav tiesību atvērt īpašuma durvis bez saimnieka atļaujas. Tikmēr pie sarunām ar kaķu saimnieci ķērās biedrība un viņiem izdevās jau tajā pašā vakarā ieraudzīt reālo situāciju - divpadsmit izkāmējuši kaķi ar barības bļodās atstātu vien samīcītu maizi.

“Droši vien būtu bijis labāk pašiem uzlauzt durvis un ieiet iekšā, bet tad vismaz redzētu reālo situāciju, nevis kā tagad PVD pazvana, pabrīdina, viņa atbrauc visu sakopt, tad ierodas PVD - viss ir skaisti, ko jūs vispār?” šokēta ir Irita Palieka, biedrības “Madonas dzīvnieku draugi” brīvprātīgā.

PVD saimniecei piemēroja naudas sodu un deva laiku situācijas uzlabošanai. Saimniece gan atzinusi, ka neko darīt negrasās, tāpēc rūpes par kaķiem uzņēmās biedrība, citādi tie būtu nolemti nāvei, jo PVD drīkstot izņemt mājdzīvniekus tikai tad, kad tiem draud bojā eja, un šis neesot bijis tas gadījums.

Kaimiņi bija saskaitījuši deviņpadsmit kaķus, ierodoties PVD, bija tikai divpadmit. Šie septiņi kaķēni dzīvoklī neatradās…

Vairāk skaties video.

Svarīgākais