Asociācija ceļ trauksmi par mazo tirgotāju iznīcināšanu

© Līva Simsone / F64

Ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumi, kas skar tirdzniecību, šobrīd vērsti uz mazo tirgotāju iznīcināšanu vai automatizētās pārdošanas ierobežošanu, nevis skaidrās naudas shēmu samazināšanu, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) pārstāvji.

Asociācijā uzskata, ka plānotie likuma grozījumi esošajā redakcijā nav samērīgi un negatīvi ietekmēs uzņēmumus, kuriem darbības specifika saistīta ar tirdzniecības vietām, kurās ir zems apgrozījums ar zemu darījumu vērtību.

Tāpat asociācijā uzsver, ka plāni par ieņēmumu uzskaiti tirdzniecības automātos, sākot ar vienu eiro, nav efektīvs risinājums aplokšņu algām.

Automātu apgrozījums ir 100 līdz 300 eiro mēnesī un par katru pirkumu tirgotājam jāpiemaksā bankai 3% līdz 30% tikai par tā apkalpošanu, neskaitot sakarus, nomu un citus pakalpojums. Mazajiem tirgotājiem šāds pienākums palielinās cenu veikalos par 1%, savukārt tirgotāja ieņēmumus samazinās par 5%, norāda LTA pārstāvji.

Eiropas Savienībā (ES) nav juridiska pienākuma padarīt karšu maksājumus pieejamus tirdzniecības automātos. Lēmumu par to, kādus maksāšanas veidus pieņem, nosaka automāta īpašnieks, uzsver LTA pārstāvji, piebilstot, ka šāda prasība var apgrūtināt piekļuvi pakalpojumiem.

Tāpat LTA pārstāvji norāda, ka mazo tirgotāju sloga palielināšana ir pretrunā Eiropas Komisijas (EK) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) šī gada marta nostādnēm par mazo un vietējo tirgotāju atbalstu.

Mazie tirgotāji veido 32,5% no kopējā tirgotāju skaita, vēsta LTA.

Jau vēstīts, ka viens no Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2024.-2027.gadam pasākumiem paredz veicināt bezskaidras naudas norēķinus, jo tiem ir vairākas priekšrocības attiecībā uz lielāku finanšu drošību un pārskatāmību un tie samazina administratīvo slogu.

LTA dibināta 1912.gadā un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Svarīgākais