Latvija Starptautiskajā Valūtas fondā iemaksās vairāk nekā 53 miljonus eiro

© Pixabay

Latvija veiks Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) kvotas palielinājuma apmaksu 41,95 miljonu speciālo aizņēmuma tiesību (SDR) eiro ekvivalenta apmērā jeb indikatīvi 53,2 miljonu eiro apmērā, kā arī izdos parādzīmi 124,61 miljona SDR apmērā, kas kopā nodrošinās Latvijas kvotas palielināšanu SVF, otrdien nolēma valdība.

SVF galvenais finansēšanas avots ir parakstītās un apmaksātās kvotas jeb kapitāldaļas, kas ir proporcionāli sadalītas dalībvalstu starpā - katras dalībvalsts kvota atspoguļo tās ekonomisko pozīciju pasaules ekonomikā. Dalībvalsts kvotas apjoms nosaka arī maksimālās finanšu saistības pret SVF, tas ir, pienākumu veikt kvotas apmaksu pēc SVF pieprasījuma, kā arī dalībvalsts balsstiesības SVF un SDR piešķīruma īpatsvaru.

Arī finanšu palīdzība krīzes situācijās, ko dalībvalsts var saņemt no SVF dažādu finansēšanas mehānismu ietvaros, tiek noteikta proporcionāli tās kvotas apmēram.

Kopumā SVF kvotas šobrīd veido 476 miljardus SDR jeb aptuveni 669 miljardus ASV dolāru (606,24 miljardus eiro).

Latvija ir SVF dalībvalsts kopš 1992.gada un Latvijas saistību izpilde attiecībā pret SVF ir noteikta likumā "Par Latvijas Republikas iestāšanos Starptautiskajā valūtas fondā". Atbilstoši likumam Finanšu ministrija ir finanšu starpniece un ir pilnvarota Latvijas vārdā veikt visas finanšu operācijas un darījumus ar SVF. Savukārt Latvijas Banka ir SVF depozitārijs Latvijas avuāriem jeb SVF aktīvu turētājs. Finanšu ministrija ir Latvijas piederošo SVF kapitāldaļu (kvotu) turētāja un Valsts kase veic šo kapitāldaļu grāmatvedības uzskaiti.

Patlaban Latvijas parakstītās kvotas (jeb parakstītās kapitāldaļas) SVF kopumā veido 332,3 miljonus SDR (421,11 miljonus eiro), atspoguļojot Latvijas dalības apjomu SVF - 0,07% no kopējā kvotu apjoma. Latvijas balsstiesības SVF veido 4782 balsis, kas ir 0,09% no kopējām balsstiesībām. SVF kvotas tiek turētas SVF kontā, kas atvērts katras dalībvalsts centrālajā bankā, un dalībvalstij ir jānodrošina pieeja šim kapitālam pēc SVF pieprasījuma.

No Latvijas parakstītās kvotas apjoma lielākā daļa jeb 304,08 miljoni SDR ir apmaksāta ar Latvijas izdotu parādzīmi, bet SVF kontā Nr.1, kas atvērts Latvijas Bankā, tiek glabāti 830 750 SDR. SVF kontu Nr.1 izmanto finansēšanas darījumu veikšanai un saskaņā ar SVF statūtiem dalībvalstij ir jānodrošina, ka šajā kontā tiek turēti finanšu līdzekļi brīvi konvertējamā valūtā vismaz vienas ceturtdaļas apmērā no 1% no dalībvalsts kopējā kvotas apmēra. Latvijas gadījumā šobrīd tie ir vismaz 830 750 SDR.

SVF Latvijas Bankā ir arī konts Nr. 2, ko SVF izmanto administratīvo izdevumu segšanai un maksājumu saņemšanai, un tajā pašreiz ir 325 360 SDR. Savukārt Latvijas rezerves pozīcija "Reserve Tranche Position" jeb SVF saistības pret Latviju veido 27,39 miljonus SDR. Rezerves pozīcija veidojas brīdī, kad SVF pieprasa dalībvalstij veikt maksājumu no konta Nr.1, piemēram, finansēšanas darījuma ietvaros.

Papildus tam SVF dalībvalstīm var piešķirt SDR, nodrošinot dalībvalsts SDR turējumu. SDR piešķīrums Latvijai veido 439,32 miljonus SDR, savukārt SDR turējums - 440,36 miljonus SDR. SDR turējums ir ārējās rezerves, ko Latvija var izmantot kā beznosacījuma likviditāti savu finansēšanas vajadzību segšanai. Par SDR turējumu SVF maksā procentus Latvijai, savukārt par SDR piešķīrumu Latvija maksā procentus SVF uz tādiem pašiem finanšu nosacījumiem kā SDR turējumam.

Pagājušā gada 15.decembrī SVF pilnvarnieku valde apstiprināja rezolūciju par 16. vispārējo kvotu pārskatu, kas paredz palielināt kvotu 50% apmērā visām 190 SVF dalībvalstīm. Lai dalībvalsts kvotu palielinājums stātos spēkā, SVF direktoru valdei ir jākonstatē, ka dalībvalstis ar kopējo kvotas īpatsvaru uz 2023.gada 7.novembri vismaz 85% apmērā ir izteikušas rakstveida piekrišanu par savas kvotas palielināšanu un divpusējo aizdevumu līgumu "New Arrangements to Borrow" dalībnieki ir piekrituši šo divpusējo līgumu apjoma samazinājumam.

Rezolūcija nosaka, ka katrai dalībvalstij līdz 2024.gada 15.novembrim ir jāiesniedz SVF piekrišana tās kvotas palielinājumam.

Atbilstoši SVF 16.vispārējai kvotu palielināšanai Latvijas kvotas palielinājums veido 166,15 miljonus SDR (210,56 miljonus eiro), tādējādi pēc kvotas palielināšanas Latvijas kopējā kvota veidos 498,45 miljonus SDR (631,67 miljonus eiro).

Svarīgākais