Banku analītiķi prognozē Latvijas IKP pieaugumu

© Pixabay

Banku analītiķi šogad otrajā ceturksnī Latvijā sagaida iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu par 1-1,2% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija aģentūrai LETA norādīja, ka Latvijas IKP šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni varētu būt samazinājies par 0,3%, kamēr salīdzinājumā ar 2023.gada otro ceturksni varētu būt bijis pieaugums par 1%.

Viņa atzīmēja, ka IKP rezultātu kalendāri neizlīdzinātos datos uzlabos fakts, ka pērn otrajā ceturksnī bija par divām darbadienām mazāk nekā šogad - viena no tām bija hokeja brīvdiena.

Mazumtirdzniecībā, transportā un apstrādes rūpniecībā visdrīzāk bijis vērojams kritums. Iespējams, ka ekonomiku turpināja balstīt valsts sektors, līdzīgi kā tas bija vērojams gada sākumā.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka 2024.gada otrajā ceturksnī Latvijas IKP salīdzinājumā ar gada pirmo ceturksni varētu būt pieaudzis par 0,5%, bet gada laikā - par 1,2%.

"Otrajā ceturksnī būtiski pavērsieni ekonomikā nenotika - turpinājās nevienmērīga un neizteiksmīga izaugsmes atjaunošanās, kas saskaras ar nopietnu ārējo pretvēju. Šie izaicinājumi turpina atspoguļoties eksporta un apstrādes rūpniecības lejupslīdē. Buksē arī pakalpojumu eksports," teica Gašpuitis.

Viņš atzīmēja, ka, lai gan ir grūti novērtēt, salīdzinājumā ar gada sākumu aktivitātes kāpumam būtu jāuzrādās būvniecībā. Šīs nozares veikums būtiski piekoriģēs otrā ceturkšņa IKP rezultātu.

Tāpat Gašpuitis norādīja, ka IKP ātrajā novērtējumā vēl neredzēsim, bet labāki rezultāti šogad gaidāmi lauksaimniecības nozarē. Sekojot uzlabojumiem pirktspējā, mēreniem uzlabojumiem vajadzētu uzrādīties arī pakalpojumu un tirdzniecības rādītājos.

Savukārt "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš aģentūrai LETA atzīmēja, ka šogad otrajā ceturksnī Latvijas ekonomikā turpinājās izaugsme, taču pieaugums ceturkšņa laikā, visticamāk, bija nedaudz lēnāks kā gada pirmajā ceturksnī, veidojot 0,6%.

Viņš minēja, ka lauksaimniecībā un mežsaimniecībā svārstības nosaka laika apstākļi. Tādējādi siltums un mitrums šogad otrajā ceturksnī bija labvēlīgs lauksaimniecībai, bet slapjie meži bija apgrūtinājums mežsaimniecībai, tāpēc šajā nozarē salīdzinājumā ar gada sākumu situācija varētu būt bez lielām izmaiņām. Tajā pašā laikā labā caurtece Daugavā, kā arī investīcijas saules paneļos veicināja elektrības ražošanas kāpumu un nozares "cita rūpniecība" ailē visdrīzāk redzēsim pozitīvu skaitli.

Pēc Strautiņa minētā, ja pirmajā ceturksnī galvenajās eksporta nozarēs bija gandrīz visaptveroša bēdu aina, tad otrajā ceturksnī tā jau bija kontrastējoša, kas ir progress.

"Joprojām grūti klājas apstrādes rūpniecībai. Tajā gaidāmi mīnusi gan gada, gan ceturkšņa laikā. Turpretim uzlabojas situācija komercpakalpojumos, kā arī informācijas un sakaru pakalpojumos - nozarēs, kas pērn iekūlās sev ļoti neraksturīgā recesijā. Tas bija veiksmīgs laiks arī viesmīlības un ēdināšanas nozarei. Otrajā ceturksnī tajās noteikti bija kāpums salīdzinājumā ar pirmo ceturksni, ļoti iespējams, arī gada laikā," atzīmēja Strautiņš.

Viņš arī norādīja, ka šogad otrajā ceturksnī turpinās dziļa krīze tranzītā. Kritums gada laikā turpinājās transporta nozarē, bet aviācija varētu būt uzrādījusi kāpumu salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni.

Tirdzniecībā, kas ir lielākā ar patēriņu saistītā nozare, pēc Strautiņa minētā, turpinās nīkuļošana. Ceturkšņa laikā visdrīzāk bija kritums, bet gada laikā varētu būt bijis neliels kāpums.

"Mūsu ekonomikas stiprā pils joprojām ir valsts finansētās nozares - valsts pārvalde, izglītība un medicīna," piebilda Strautiņš.

Centrālā statistikas pārvalde 2024.gada otrā ceturkšņa Latvijas IKP ātrā novērtējuma datus paziņos pirmdien, 29.jūlijā.

Jau vēstīts, ka Latvijas IKP šogad pirmajā ceturksnī salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, pieauga par 0,1%, salīdzinot ar 2023.gada attiecīgo periodu. Savukārt šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2023.gada ceturto ceturksni - Latvijas IKP salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, palielinājās par 0,9%.

Svarīgākais