Vai bažas par ASV un NATO iespējamo atbalsta trūkumu Ukrainai ir pamatotas? Skaidro vēstnieks

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Bažas, ka līdz ar ASV prezidenta nomaiņu Savienoto Valstu sniegtais atbalsts Ukrainai caur NATO varētu būtiski mazināties, ir nedaudz pārspīlētas, uzskata Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" viņš atgādināja, ka Ukraina līdz šim ir saņēmusi ļoti solīdu palīdzību no ASV, kamēr to vada pašreizējā administrācija ar prezidentu no Demokrātu partijas. Savukārt republikāņu prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumi priekšvēlēšanu gaisotnē "varbūt ir viņa stilā veikti", tomēr svarīgi atzīmēt, ka Ukrainas puse, spriežot pēc publiskās komunikācijas, ir apmierināta ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un Trampa pēdējās telefonsarunas iznākumu, sacīja Riekstiņš.

"Tā kā es domāju, ka varbūt šīs bažas ir nedaudz pārspīlētas, un jāskatās, protams, arī uz to, kā kopumā turpināsies starptautiskā palīdzība Ukrainai, ne tikai tā, ko sniedz ASV, bet arī tā, ko sniedz citas valstis gan Eiropā, gan Āzijā," norādīja vēstnieks.

Diplomāts arī atgādināja nesen Vašingtonā notikušā NATO samita laikā panākto vienošanos no alianses puses vēl vismaz nākamgad saglabāt Ukrainas militārajām vajadzībām sniegto atbalstu tādā pašā līmenī ar apņemšanos 2025.gada samitā izvērtēt iespēju turpināt sniegt šo palīdzību arī turpmāk, ja Ukrainai būs tāda nepieciešamība.

"Es teiktu, ka tie politiskā rakstura lēmumi, kas ir tikko kā svaigi pieņemti, man vismaz sniedz pārliecību, ka šī palīdzība turpināsies," norādīja Riekstiņš.