Valainis sajūsmā par jaunu ārvalstu investīciju apjomu šogad

© Kaspars Krafts / F64

Reģistrētais jaunu ārvalstu investīciju apjoms no 2023.gada septembra līdz 2024.gada jūnija beigām sasniedzis 8,7 miljardus eiro, trešdien Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēdē norādīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ministrs uzsver, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā laika posmā reģistrēto investīciju projektu skaits sasniedzis 153.

Vienlaikus potenciālais investīciju apjoms teju 8,7 miljardu eiro apmērā nozīmētu līdz 4575 jaunām darba vietām.

"Mums ir jāpieliek visas pūles, lai šie Latvijas ekonomiskajai izaugsmei tik būtiskie investīciju projekti tiktu īstenoti, maksimāli noņemot visus šķēršļus to izpildei - gan normatīvos, gan birokrātiskos, gan finanšu," sēdē uzsvēra Valainis.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos ir reģistrēti 88 jauni investīciju projekti ar kopējo potenciālo investīciju apmēru 7,4 miljardi eiro. 2022.gadā kopumā tie bija 230 projekti par 5,8 miljardiem eiro un 2023.gadā kopumā 180 projekti par 5,7 miljardiem eiro. Līdz ar to redzams, ka interese ir palielinājusies par diviem miljardiem eiro, salīdzinot ar 2022. un 2023.gada pilniem 12 mēnešiem, atzīmēja Valainis.

Šī gada maijā un jūnijā vērojams straujš Vācijas investīciju pieaugums - astoņi projekti 400 miljonu eiro apmērā, kas veido 26% no šajā periodā reģistrēto - kopumā 29 jauno investīciju projektu finanšu apmēra. Salīdzinājumam, visā periodā kopš šī gada sākuma 11 investīciju projektus iesniedza Nīderlandes uzņēmēji, 10 - Dānijas, vācu uzņēmējiem ierindojoties trešajā vietā ar astoņiem projektiem.

Valainis uzsver, ka "straujais Vācijas uzņēmēju intereses pieaugums par investīcijām Latvijā ir cieši saistīts ar valdības un Ekonomikas ministrijas mērķtiecīgo darbu sadarbības veicināšanai ar Eiropas Savienībā nozīmīgo Vācijas ekonomiku".

Vienlaikus Valainis norāda, ka gada otrajā pusē ir gaidāmi vēl vairāki notikumi, lai vairāk stiprinātu Latvijas un Vācijas ekonomiskās attiecībās.

Svarīgākais