Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Teju ceturtā daļa personu ar invaliditāti Latvijā ir ekonomiski neaktīvi

© f64.lv, Kaspars Krafts

"Profesionālās rehabilitācijas dienās" no 18.aprīļa līdz 20.aprīlim interesenti varēs iepazīties ar Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) izglītības programmu piedāvājumu un dažādiem atbalsta pakalpojumiem personām ar invaliditāti un funkcionēšanas traucējumiem, informē SIVA Sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Glušina.

Viņa atsaucās uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ka 2022.gadā Latvijā no 197 397 pilngadīgām personām ar invaliditāti 49 600 bija ekonomiski neaktīvas. Tāpēc, veicinot personu ar invaliditāti integrēšanos, SIVA piedāvā profesionālās rehabilitācijas iespējas, kuru laikā ikviena persona ar invaliditāti un funkcionēšanas traucējumiem varot iegūt bezmaksas izglītību, lai rastu vai atgūtu spējas strādāt.

18.aprīlī interesentiem būs iespēja iepazīties ar vidējās profesionālās izglītības programmām un atbalstu Jūrmalas profesionālajā vidusskolā. Tāpat varēs vairāk uzzināt par datorzinātņu, darba ar datiem un precēm, kokapstrādes, audumu apstrādes, pavārmākslas, dārzniecības, radošās mākslas mācību programmām.

19.aprīlī interesentiem būs iespēja iepazīties ar piektā līmeņa profesionālās kvalifikācijas studiju programmām SIVA Koledžā. Tās ir: personāla speciālists, viesnīcu pakalpojumu organizators, grāmatvedis, komercdarbības speciālists. SIVA Koledža arī ir vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kur var mācīties valsts apmaksātā surdotulka programmā.

20.aprīlī izglītības iestāžu un citu institūciju pārstāvji varēs iepazīties ar profesionālās rehabilitācijas procesu, metodikām, atbalsta pakalpojumiem, kā arī izglītības iestāžu mācību vidi.

SIVA ir labklājības ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt cilvēku ar invaliditāti un personu ar funkcionāliem traucējumiem sociālo integrāciju, nodrošināt iespēju saņemt profesionālo rehabilitāciju un iegūt profesionālo vidējo vai pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību.