Darbi vārdiem ģimenes politikā neseko

© nra.lv

Politiskās nekonsekvences dēļ ģimenes un dzimstības veicināšanas dokumenti valstī netiek īstenoti un visbiežāk paliek uz papīra.

Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.–2017. gadam ar saprotamu mērķi – veicināt ģimeņu nodibināšanu, stabilitāti, labklājību un dzimstību, taču šāda mērķa sasniegšana varētu izrādīties daudz, daudz grūtāka un var nepietikt ar tiem uzdevumiem, kuri pamatnostādnēs akcentēti.

Viens no pirmajiem uzdevumiem tieši dzimstības sekmēšanai ir paaugstināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu, taču, lai arī šāds nodoms ierakstīts pamatnostādnēs, tā ieviešana būs atkarīga tikai un vienīgi no politiskās gribas nākamā gada budžeta veidošanas kontekstā.

Visvairāk ģimeņu ar diviem bērniem

Pēc neliela dzimstības pieauguma pērn dzimušo skaits diezgan strauji samazinājies – ja 2008. gadā piedzima teju 24 000 bērnu, pērn – 21 677, no tiem 56% dzimuši laulībā. LM izstrādātajā dokumentā min trīs scenārijus situācijas attīstībai Latvijā: pesimistiskais (iedzīvotāju skaits valstī pēc 40 gadiem būs vien 60% no to cilvēku skaita, kas tagad dzīvo te); optimistiskais (būtisks dzimstības palielinājums un pozitīvi migrācijas rādītāji, kas novedīs pie tā, ka Latvijā pēc 2040. gada būs pat vairāk iedzīvotāju nekā tagad, tas ir 104%) un kā pēdējais tiek minēts galvenais variants – sistemātisks iedzīvotāju skaita samazinājums par 20%, neraugoties uz dzimstības pieaugumu.

Arī jaunākie Eurostat aprēķini kā visticamāko variantu izvirza depopulāciju Latvijā, lai gan visā Eiropā pēc 20 gadiem solīts iedzīvotāju skaita pieaugums par 5%.

Materiālais atbalsts?

LM šajās pamatnostādnēs izvirzījusi mērķi sekmēt dzimstību. To varētu sasniegt, palielinot materiālo atbalstu ekonomiski aktīvām ģimenēm. Tiek piedāvāts (tiesa, nav minēts konkrēts datums) palielināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu, paredzot, ka tā apmērs veido 50% no mēneša minimālās algas, tātad 90 latu.

Pašlaik šādam uzdevumam nav kopēja politiska atbalsta. Tomēr, lai arī dokumentā minēts, ka pabalstu samazināšana bijusi sāpīga ģimenēm, īpaši daudzbērnu, netiek piedāvāti citi pasākumi ģimeņu materiālā stāvokļa uzlabošanai, piemēram, atcelt ierobežojumus vecāku pabalsta saņemšanai vai citus. Piedāvāts veidot jaunu koncepciju kompleksai ģimenes mājokļa problēmu risināšanai, taču tas arī viss.

Uzsver laulību

Vairāk nekā ģimeņu materiālais stāvoklis dokumentā locīts jautājums par to, kādas ģimenes ir labākas – tās, kurās vecāki ir laulājušies, vai tās, kurās vīrietis un sieviete dzīvo nereģistrētā laulībā. LM uzsver, ka "ģimenes, kuras balstītas laulībā, vidēji ņemot, ir daudz stabilākas, fiziski, emocionāli veselākas, pakļautas mazākam riskam lietot alkoholu un narkotikas, piedzīvot nabadzību un jebkāda veida vardarbību". Pašlaik ievērojams skaits bērnu dzimst ārpus laulības – 44%, tātad problemātiskajās ģimenēs.

LM vēlas, lai palielinātos noslēgto laulību un reģistrētā laulībā dzimušo bērnu skaits un samazinātos bērnu skaits, kuriem nav noteikta paternitāte. Ko piedāvā pamatnostādnes? Iekļaut izglītības programmās jautājumus par ģimeni un tās lomu; izveidot apmācības programmu personām, kuras gatavojas reģistrēt laulību, izveidot apmācību programmu par iespējamām tiesiskajām sekām ģimenē, kura nedzīvo laulībā, u. c.

Plānots arī samazināt abortu skaitu un vardarbību, veicināt adopciju un ģimeņu reproduktīvo veselību. Virkne pasākumu paredzēti atbalstam vecāku pienākumu pildīšanai, piemēram, bezmaksas ēdināšana līdz pat 4. klasei, bērnudārzu pieejamība u. c.

***

UZZIŅAI

Latvijā ir ģimenes:

- ar 1 bērnu 74 000

- ar 2 bērniem 80 000

- ar 3 bērniem 27 000

- ar 4 bērniem 7400

- ar 5 bērniem 2300

- ar 6 un vairāk bērniem 2700

Latvijā

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais