VVF Liepājas pašvaldībai pārdevusi domes darbinieču rakstītus protokolus

© f64

Bēdīgi slavenajā Liepājas vēja sakārtošanas pasūtījumā eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kompānija VVF Consulting Liepājas pašvaldībai par vairāk nekā 16 tūkstošiem latu ne tikai piegādājusi 13 lappuses garu sliktā latviešu valodā rakstītu sacerējumu ar vidusskolēna līmeņa padomiem, bet arī kā savus padomus uzdevusi fragmentus no pašvaldības darbinieču rakstītiem protokoliem.

Nule iznākušās grāmatas Va(i)ras virtuve autoriem izdevies savā rīcībā iegūt ne tikai VVF Consulting Liepājas domei sniegto galaziņojumu, kurš sabiedrības neizpratni un tiesībsargu interesi izraisīja jau 2008. gadā, bet arī pārējos ar šo pašvaldības pasūtījumu saistītos dokumentus, kam ar domes priekšsēdētāja Ulda Seska rīkojumu uz gadu bija noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss.

Līdz ar trim kopumā nepilnas 22 lappuses gariem starpziņojumiem Liepājas pašvaldības vadība bijusi spiesta publiskot arī visu ar V. Vīķes-Freibergas un viņas dzīvesbiedra Imanta Freiberga līdzdalību notikušo darba apspriežu protokolus. Salīdzinot šos domes priekšsēdētāja padomnieces Ievas Pukas un palīdzes Vitas Plūksnas rakstītos un parakstītos protokolus ar VVF Consulting vēlāk iesniegtajiem ziņojumiem, grāmatas autoriem atklājušās savdabīgas sakritības.

Izrādās, ka VVF Consulting kā savus dārgi apmaksāto ekspertu padomus starpziņojumos, kurus parakstījusi pati V. Vīķe-Freiberga, iesniegusi apjomīgus fragmentus no apspriežu protokoliem, kurus sagatavojušas un parakstījušas minētās pašvaldības darbinieces. Šie fragmenti 16 tūkstošus latu izmaksājušajos ziņojumos iekļauti pat bez mazākajām izmaiņām, ar visām gramatikas un ortogrāfijas kļūdām.

Grāmatā minēti vairāki šādi fragmenti. Tā, piemēram, 2008. gada 4. februārī pulksten 12 notikušās darba apspriedes protokolā [protokolējusi un parakstījusi I. Puka; saglabāta oriģinālā rakstība] fiksēts: "Pastāvošās ekonomiskās krīzes situācijā Liepājas pilsētai būtu īpaši aktīvi jānodarbojas ar ārvalstu (vai iekšzemes) investīciju piesaisti.

Ņemot vērā paredzami pieaugošo slogu uz pilsētas sociālo budžetu, ieteicams būtu ieguldīt programmās, kas mudinātu iedzīvotājus uz savu kvalifikāciju celšanu, bet vēl vairāk uz uzņēmējdarbības uzsākšanu, tai skaitā mikroprojektiem kam būtu vajadzīgi tikai mikrokredīti, lai tos uzsāktu. Pilsētai būtu vēlams sadarboties ar nacionālām nevalstiskām organizācijām kas sniedz apmācību un atbalstu topošiem uzņēmējiem vai uzņēmējām, tai skaitā pastāvošo mentoringa programmu sievietēm."

Fragments no prāvo naudu maksājušajiem VVF Consulting padomiem, kas 2008. gada 15. maijā Liepājas domei iesniegti 2. ziņojumā ar nosaukumu Liepājas pilsētas Domes Liepājas pilsētas sociāli ekonomiskās attīstības programmas 2008.–2014. gadam IZVĒRTĒJUMS UN PĀRDOMAS, ir absolūti identisks: "Pastāvošās ekonomiskās krīzes situācijā Liepājas pilsētai būtu īpaši aktīvi jānodarbojas ar ārvalstu (vai iekšzemes) investīciju piesaisti.

Ņemot vērā paredzami pieaugošo slogu uz pilsētas sociālo budžetu, ieteicams būtu ieguldīt programmās kās mudinātu iedzīvotājus uz savu kvalifikāciju celšanu, bet vēl vairāk uz uzņēmējdarbības uzsākšanu, tai skaitā mikroprojektiem kam būtu vajadzīgi tikai mikrokredīti, lai tos uzsāktu. Pilsētai būtu vēlams sadarboties ar nacionālām nevalstiskām organizācijām kas sniedz apmācību un atbalstu topošiem uzņēmējiem vai uzņēmējām, tai skaitā pastāvošo mentoringa programmu sievietēm."

Vienīgā atšķirība ir tā, ka I. Pukas parakstītajā protokolā vietā "programmās kās mudinātu" jau ar roku nosvītrota garumzīme virs "ā" vārdā "kās" un pirms tā arī ielikts nepieciešamais komats. "Taču, tā kā teksts acīmredzot VVF Consulting virzienā ceļojis elektroniskā formā, eksperteeksprezidente arī šo kļūdu atstājusi tā, kā tā bija I. Pukas rakstītā protokola drukātajā formā. Citādi vienīgā atšķirība – I. Puka protokolu rakstījusi 4. februārī, bet V. Vīķe-Freiberga protokola daļu kā savus padomus iesniegusi 15. maijā," norāda Va(i)ras virtuves autori.

Grāmatas autori norāda uz to, ka līdz šim līdztekus pašiem dārgi izmaksājušajiem VVF Consulting ekspertiem ir bijis viens cilvēks, kurš "pētījuma" kvalitātē nav saskatījis ne mazāko problēmu: galvenais "pētījuma" pasūtītājs U. Sesks, kura rīcībā bija visi minētie dokumenti, savulaik publiski paziņojis, ka "Liepājas domes speciālisti labklājības, sociālajā, komunikāciju, attīstības departamentos izvērtē, kuri no šiem ieteikumiem ir vērā ņemami".

Arī Ekonomikas policija pērn pēc formālas izmeklēšanas noskaidroja, ka "SIA VVF Consulting sniedza savus pakalpojumus, atbilstoši līguma nosacījumiem 4 etapos un samaksu par saņemto pasūtījumu saņēma 4 atsevišķos maksājumos, pēc katra etapa noslēdzot pieņemšanas nodošanas aktu un atskaiti par paveiktajiem darbiem". Pašlaik grāmatā publiskotie dokumenti nodoti Ģenerālprokuratūrai, kas lemj par iespējamu kriminālprocesa atsākšanu.

Savukārt grāmatā saistībā ar šo lietu norādīts uz eksprezidentes teikto intervijā žurnālam Patiesā Dzīve, atminoties savus jaunības gadus: "Viktorijas koledžā bija literārais žurnāls, un viņi teica, jūs kā franču kluba prezidente varētu ko uzrakstīt franciski, vajag vienu literāru darbu. Es gan teicu, ka neesmu literāte, bet psiholoģijas studente. Tomēr iekritu, kā jau tipiski mēdzu to darīt, uz kādu interesantu priekšlikumu, kad mani, pārliecina, ka tas ir svarīgi. Sēdos, rakstīju un ar lielām mokām izzīdu no pirksta.

Svarīgākais