Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Atvadīšanās no kinozinātnieka Freiberga notiks nākamotrdien

© Publicitātes foto

Atvadīšanās no kinozinātnieka, Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) pasniedzēja Viktora Freiberga notiks otrdien, 19.jūlijā, plkst.14 Krematorijas Lielajā zālē Rīgā, informēja Nacionālais Kino centrs.

Jau ziņots, ka Freibergs, strauji progresējot slimībai, 13.jūlijā devās mūžībā.

1955.gadā dzimušais Freibergs bija viens no populārākajiem un pazīstamākajiem kino zinātniekiem un kino lektoriem Latvijā. Viņš regulāri uzstājās ar publiskām lekcijām kinoteātrī "KSuns", "Splendid Palace", "Kino Bize" un citviet.

LU SZF interneta mājaslapā Freibergs nodēvēts par vadošo semiotikas un kino zinātnes speciālistu Latvijā. Norādīts arī, ka viņš bijis dažādu prestižu žūrijas komisiju loceklis un Dzintara Soduma balvas literatūrā ieguvējs par 2019.gadā izdoto grāmatu "Kinomāna slimības vēsture", kas vairākas nedēļas bija vispārdotākā grāmata Latvijā.

Freibergs augstāko izglītību ieguvis kā angļu filologs un kinopasaulē nonāca caur interesi par Eiropas kultūru un semiotiku - viņš studējis Latvijas Valsts Universitātes Svešvalodu fakultātē un aspirantūrā LVU Svešvalodu fakultātes Aizrobežu literatūras katedrā.

Jau 1987.gadā kļuvis par docentu Latvijas Universitātē, 2001.gadā - par asociēto profesoru LU Moderno valodu fakultātē, vēlāk - LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļā.