Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Zināmais un nezināmais par karikatūristu Edgaru Ozoliņu

Edgara Ozoliņa piemiņas balva tiek pasniegta māksliniekam un karikatūristam Dainim Breikšam. © Melita Šaule. Publicitātes foto.

Ķekavas novadpētniecības muzejs ir vienīgais muzejs Latvijā, kurš cenšas popularizēt karikatūru kā mākslas žanru, organizējot karikatūru izstādes un konkursus, kā arī papildinot muzeja krājumu ar Latvijas karikatūristu darbiem. Muzeja krājumā ir bagāts un daudzpusīgs novadnieka grafiķa un karikatūrista Edgara Ozoliņa atstātais mantojums.

No 1957. gada līdz mūža beigām E. Ozoliņš zīmēja karikatūras un bija humora un satīras žurnāla “Dadzis” ārštata mākslinieks, kā arī piedalījās karikatūristu darbu izstādēs Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. E. Ozoliņš mira 1987. gadā, nepiedzīvojot latviešu tautas Trešo Atmodu un Neatkarības deklarācijas pieņemšanu, tomēr visu mūžu savā sirdī nesa Latviju ar visiem tās vēstures līkločiem.

Tā kā Ķekavas novadpētniecības muzeja krājumā ir ap 1500 E. Ozoliņa zīmējumu un skiču oriģināli un lai veicinātu to pieejamību plašākam interesentu lokam, 2020. gada sākumā, veidojot E. Ozoliņa 90 gadu jubilejas atceres izstādi “Vienmēr ar humoru un mīlestību”, tika nolemts atlasīt labākos viņa zīmējumus un skices, lai sagatavotu pirmo viņa darbu izdevumu. Tapa albums “Zināmais un nezināmais Edgars Ozoliņš. Darbi no Ķekavas novadpētniecības muzeja krājuma” ar 190 gan publicētiem, gan nepublicētiem zīmējumiem un skicēm. Albums dod iespēju iepazīt E. Ozoliņa radošā mantojuma daudzpusību - grāmatu ilustrācijas, karikatūras, exlibrus, šaržus, afišas un zīmējumu skices, kā arī palīdz atklāt viņa zīmētāja talantu un parādīt ne tikai darbu saturisko kvalitāti, bet arī māksliniecisko vērtību, akcentējot grafikas izteiksmes līdzekļus satura atklāsmē. Publicēti arī tādi zīmējumi, kuros tiek atklāts E. Ozoliņa burtu un virsrakstu veidošanas meistarība, jo viņa zīmējumos tie arvien iegūst daudzveidīgu un interesantu interpretāciju. Izdevuma maketu veidoja mākslinieks Armīns Ozoliņš, savukārt mākslas zinātniece Austra Avotiņa uzrakstīja pārdomas par E. Ozoliņu, novērtējot viņa rokrakstu un talantu: “Virtuozā un precīzā līnija to tikai pastiprina, tonis iedod apjomu - viss kļūst kustīgs, telpisks, emocionāls un dzīvs. Grafiskā un gleznieciskā robežas saplūst, saturs atklājas detaļās, ir dzīvs arī precīzā silueta līnijā.

Analizējot E. Ozoliņa zīmējumiem piemītošo raksturu, A. Avotiņa raksta: “Mīksta, virtuoza līnija brīvās skicēs, kļūst arvien precīzāka un skarbāka pilnībā izstrādātos, konkrētos sižetos. Bet smalkas ironijas cauraustas saturiskās nianses, zemteksti un skarbi paškritisks apkārtnes vērojums kļūst par šī rokraksta pašsaprotamu saturu.”

Albums nav paredzēts pārdošanai, bet būs pieejams Ķekavas novada bibliotēkās, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiks pasniegts kā pateicība muzeja atbalstītājiem.

2020. gadā Ķekavas novadpētniecības muzejs saņēma atbalstu projektu konkursā no Valsts Kultūrkapitāla fonda dizaina koncepcijas izstādei jaunai Edgaram Ozoliņam un Latvijas karikatūristiem veltītai ekspozīcijai “Viņus vieno “Dadzis””. Šogad atbalsts no VKKF ir dizaina koncepcijas realizācijas 1. kārtai un šobrīd ir sākušies darbi, lai gada nogalē atvērtu jauno pastāvīgo ekspozīciju “Smejies vesels!”.

No 2010. gada Ķekavas novadpētniecības muzejs organizē skolēnu karikatūru zīmēšanas konkursu „Pa-smejies!”. Šogad konkursa tēma bija Dižķibele - mājsēde” un tika iesūtīti 775 skolēnu uzzīmēti darbi (šarži, komiski vai karikatūras) no 106 Latvijas skolām. Katrā klašu grupā kā Galvenā Godalga tiek pasniegta E. Ozoliņa piemiņas balva. Balvas dizainu izveidoja mākslinieks Armīns Ozoliņš un tā atgādina E. Ozoliņa parakstu - loga rūtis ar viņa iniciāļiem un gadaskaitļa pēdējiem diviem cipariem. Šī balva tiek pasniegta arī Latvijas karikatūristiem par sadarbību ar Ķekavas novadpētniecības muzeju karikatūras žanra popularizēšanā. To jau ir saņēmuši - Zemgus Zaharāns (2011.g.), Pāvels Hafizovs (2012.g.), Imants Melgailis (2013.g.), Agris Liepiņš (2014.g.), Gatis Šļūka (2015.g.), Kristaps Auzenbergs (2016.g.), Ēriks Ošs (2017.g.), Raimonds Valters (2018.g.), Bruno Bahs (2019.g.) un Jūlija Bulikina (2020.g.). Šogad balva tika pasniegta māksliniekam un karikatūristam Dainim Breikšam.