Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Mūžībā devusies dzejniece Kornēlija Apškrūma

© Pexels

11.janvārī 83 gadu vecumā mūžībā devusies dzejniece Kornēlija Apškrūma, apstiprināja apgādā "Zvaigzne ABC".

Kā norādīts Alūksnes pilsētas bibliotēkas tīmekļvietnē, Apškrūma dzimusi 1937.gada 12.aprīlī Valkas rajona toreizējā Palsmanes pagasta "Dauguļos" saimnieka ģimenē. Viņa beigusi Sikšņu pamatskolu un Smiltenes vidusskolu un rakstījusi skolas literārajam žurnālam, kā arī piedalījusies literārajos konkursos.

Pēc vidusskolas beigšanas dzejniece iestājusies Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē, bet veselības problēmu dēļ pēc diviem gadiem mācības pārtraukusi. Apškrūmas darba mūžs saistīts ar Virešu pagasta bibliotēku. Darba gaitas tur viņa uzsāktas 1958.gada 1.septembrī un tur aizvadīti vairāk kā četrdesmit trīs gadi.

Pēc Alūksnes pilsētas bibliotēkas tīmekļvietnē rakstītā, daudzus gadus Virešu pagasta 1.bibliotēka bija viena no Latvijas labākajām bibliotēkām, uz kuru smelties pieredzi brauca kolēģi no visiem rajoniem. Apškrūma darbs šajā laikā ir arī attiecīgi novērtēts - 1981.gadā viņa apbalvota ar medaļu "Par izcilu darbu", 1985.gadā piešķirta medaļa "Darba veterāns", 1987. un 1995.gadā dzejniecei piešķirti Latvijas Kultūras ministrijas goda raksti. Jau 1975.gadā Apškrūmas vadītajai bibliotēkai piešķirts Teicama darba bibliotēkas nosaukums.

Apškrūmas darbs ir ticis attiecīgi novērtēts - 2007.gada 16.novembrī par nopelniem Latvijas labā viņa saņem valsts apbalvojumu Atzinības krusta Sudraba Goda zīmi. Par krājumu "Priekā un skumjās rakstīti panti" dzejniece 2007.gadā saņēma "Lielo lasītāju balvu", 2008.gadā par krājumu "Atnāc mani vēl satikt" viņa saņēma šo pašu balvu. Tāpat kā 2015.gadā dzejniece saņēma "Lielo lasītāju balvu" par grāmatu "Dzirdēt ar sirdi".

Savukārt pagājušā gada aprīlī, īsi pirms dzejnieces 83.dzimšanas dienas, iznāca Apškrūmas jaunākā grāmata "Mīļumvārdi. Apsveikumi. Vēlējumi", ko klajā laidis apgāds "Zvaigzne ABC". Savukārt izdevniecībā "Jumava" 2020.gada augustā tika izdots dzejnieces lirikas krājums "Mirkļa pieskāriens".