Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Mūžībā devies mākslinieks Laris Strunke

© F64 Photo Agency

Otrdien, 27.oktobrī, Stokholmā mūžībā devies mākslinieks Laris Strunke, informē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Strunke dzimis Rīgā, latviešu mākslinieka Niklāva Strunkes ģimenē 1931.gada 10.februārī. Mākslinieks ar mākslu ir aizrāvies kopš bērnības, taču dzīvi Latvijā aprāva un izpostīja okupācijas un karš, kad līdz ar citiem bēgļu gaitās devās arī Strunkes ģimene. Zviedrija kļuva par turpmāko Strunkes mājvietu.

Mākslinieks no 1952. līdz 1954.gadam mācījās Francijas mākslas skolā "Academie libre" un Stokholmas mākslas augstskolā no 1954. līdz 1959.gadam. No 1959.gada viņš piedalījies izstādēs un sarīkojis personālizstādes Zviedrijā, Latvijā, Dānijā, Somijā, Norvēģijā, Ungārijā, Islandē, Brazīlijā, Kanādā, Ķīnā, Austrālijā, Singapūrā, Itālijā, Meksikā. Tāpat viņa darbi atrodas muzeju un privātās kolekcijās Zviedrijā, Latvijā un citviet pasaulē. Strunke saņēmis nozīmīgus apbalvojumus Zviedrijā un Latvijā. Viņš bija Zviedrijas Karaliskās Mākslas akadēmijas loceklis, apbalvots arī ar Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni.

Strunke pārstāvēja ļoti patstāvīgu attīstības pavedienu aktuālajā zviedru mākslā un ir viens no nedaudzajiem Latvijā dzimušajiem māksliniekiem, kurš, nesot pasaulē citas zemes vārdu, guvis plašu starptautisku ievērību. Savu radošo metodi mākslinieks veidojis un kopis abstraktajam ekspresionismam tuvā glezniecības ievirzē, izzinot senākās un jaunākās pasaules un lokālās tradīcijas, īpatnības un nianses. Mākslinieks savā dzīves laikā īstenoja savu personisko koncepciju par formas vērtībām un telpas nozīmību, tādējādi piedaloties vispārīgo glezniecības problēmu risināšanā.

Mākslinieks tiks izvadīts 18.novembrī no Ādolfa Frederika baznīcas Stokholmā.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izsaka visdziļāko līdzjūtību Strunkes tuviniekiem un viņa daiļrades cienītajiem Latvijā un Zviedrijā.