Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Notiks aktiera Ģirta Jakovļeva 80 gadu jubilejai veltīts sarīkojums

© f64

Rīgā, kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē, šodien plkst.18 notiks sarīkojums, kas veltīts aktiera Ģirta Jakovļeva 80 gadu jubilejai, informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Sarīkojumā varēs satikties ar jubilāru un viņa kinokolēģiem, kā arī noskatīties režisora Andra Rozenberga 1990.gada spēlfilmu "Dvēseles aizvējā", kam šogad aprit 30 gadu kopš uzņemšanas. Ieeja sarīkojumā ir bez maksas, iepriekš reģistrējot brīvbiļeti, norādīja Matīsa.

Latvijas teātra un kino aktieris Jakovļevs jūlijā atzīmēja 80 gadu jubileju. Viņa radošajā kontā ir neskaitāmas lomas uz skatuves un filmās, no kinodebijas Adas Neretnieces 1960.gada spēlfilmā "Tava laime" līdz jaunākajām lomām filmās "Džimlai-rūdi-rallalā" (2014) un "Blakus" (2019).

Nacionālā kino centra pārstāve akcentēja, ka Latvijas kinovēsturē paliek Jakovļeva lomas filmās "Nāves ēnā" (1971), "Peterss" (1972), "Pūt, vējiņi!" (1973), "Uzbrukums slepenpolicijai" (1974), "Zobena ēnā" un "Ezera sonāte" (1976), "Atcerēties vai aizmirst" un "Ilgais ceļš kāpās" (1981), "Aizaugušā grāvī viegli krist" (1986) un citās.

Latvijas Kinematogrāfistu savienība, atsākot kinoveidotāju jubileju pasākumu sēriju, piedāvā interesentus noskatīties spēlfilmu "Dvēseles aizvējā". Pēc Matīsas paustā, tā ir pārmaiņu laika filma, kurai īsta ekrāna dzīve neizdevās, jo sāka brukt kino ražošanas un izplatīšanas sistēma, bet arī filmai ir jubileja - tai 30 gadi.

Filmu pēc krievu rakstnieka Vladimira Makaņina romāna motīviem veidojuši režisors Rozenbergs, scenārija autors Valērijs Todorovskis, operators Miks Zvirbulis, māksliniece Ināra Antone, komponists Juris Karlsons un citi. Filmā lomas atveido Jakovļevs, Krievijas aktrise Valentīna Teļičkina, aktieris un režisors Vladimirs Meņšovs, aktrise Regīna Razuma un citi.

Nacionālā kino centra pārstāve norādīja, ka kinolente ir stāsts par mīlestību, kas veidots kā mīlas trīsstūris. Filmas varoņi ierauti dzīves virpulī, un kaut neliela atelpa rodas tikai šajā dvēseles aizvējā - mīlestībā. Tā viņus paceļ garīgi un maina uz labu, tā kļūst par pakāpienu viņu turpmākajā dzīvē. Filma būs skatāma krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.