Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Kalvis Lasmanis. Bura ir uzvilkta. Tagad tā jānotur

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

«Dzīve ir pārāk īsa, lai ietu tikai uz vienu teātri,» saka jaunizveidotā teātra – Willa teātris – dibinātājs un producents Kalvis Lasmanis. Galvenais vadmotīvs, veidojot šo teātri, bija radīt jaunu platformu skatītājiem un aktieriem.

Par teātra mājvietu tapusi Rīgā, Aristīda Briāna ielā 9 esošā K. K. fon Stricka villa, kas pēdējos gados kļuvusi par iecienītu koncertu un pasākumu norises vietu. Nu tā pārtapusi arī par teātra zāli ar 80 līdz 100 skatītāju vietām.

Jaunā neatkarīgā teātra apvienība, kas dibināta šā gada sākumā, apvienos spēcīgus, pieredzējušus, talantīgus un skatītājiem jau pazīstamus teātra profesionāļus.

Jauns izaicinājums

Kalvis Lasmanis atklāj, ka iedvesmu jauna teātra izveidošanai viņam sniedza sieva Inga Alsiņa-Lasmane un viņas draugi un kolēģi - no Jaunā Rīgas teātra (JRT) atlaistie aktieri Varis Piņķis, Edgars Samītis, Liena Šmukste, Iveta Pole, Gatis Gāga un Andis Strods. «Jā, līdz ar pārmaiņām Jaunajā Rīgas teātrī arī dzima ideja par jaunas teātra platformas izveidošanu, tā tika palaista kosmosā un, laikam ejot, pamazām tuvojās savai realizācijai. Līdzīgi, kā tas notiek ar visām domām, ko palaižam Visumā. Šo domu un dažādu apstākļu sakritības rezultātā, protams, turot acis vaļā, tikām pie telpas, kas ir šim teātrim absolūti atbilstoša, un satikām cilvēkus, kuri ir atvērti sadarbībai un vēlas tajā iesaistīties,» stāsta Willa teātra dibinātājs. Studējis Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, astoņus gadus darbojies un joprojām turpina darboties savā uzņēmumā, kas ražo koka logus un durvis, Kalvis Lasmanis sapratis, ka nespēj ilgstoši būt vienos ap-stākļos - viņam ir nepieciešamība būt nepārtrauktā kustībā un jaunu izaicinājumu meklējumos.

«Es kā organizatorisks cilvēks šajos jaunajos apstākļos, kas paši par sevi šķita neloģiski, saskatīju lielu potenciālu, jo, kā zināms, visi šie radošie cilvēki nāk no teātra ar ļoti augstu pievienoto vērtību - gan intelektuālo, gan enerģētisko. Un, tā kā biznesā man ir partneris, ar ko ļoti veiksmīgi sadarbojamies, un ir izveidota arī laba komanda, uz ko varu paļauties, sapratu, ka paralēli varu mesties vēl vienā izaicinājumā,» piebilst Kalvis Lasmanis.

Teātris pagarina mūžu

Pateicoties vecākiem, viņa dzīve vienmēr ir grozījusies ap teātri, jau no mazotnes. «Visu savu apzināto mūžu esmu gājis uz teātri, savulaik maniem vecākiem pat bija abonements Nacionālajā teātrī un uz turieni gājām diezgan pastāvīgi. Tad sākās JRT laiks, kur viens no aktieriem, viņš jau aizgājis aizsaulē, bija mūsu draugs, un caur viņu bieži dabūjām ielūgumus. Jā, vēl pirms iepazinos ar savu sievu, teātrī biju biežs viesis,» stāsta Kalvis Lasmanis, atklājot, ka aktrisi Ingu Alsiņu viņš vispirms iepazinis uz skatuves, tikai pēc tam satikušies dzīvē... uz Čaka un Dzirnavu ielu stūra.

Starp citu, arī Kalvja tētis Andris Lasmanis savulaik ir ieguvis aktiera profesiju, no 1984. līdz 1986. gadam arī strādājis savā profesijā - Liepājas teātrī, bet pēc tam pievērsies uzņēmējdarbībai. Un vēlāk biznesa vidē ievadījis arī dēlu.

«Laikam jau vecāku faili mums kaut kādā ziņā turpina sekot, un arī man teātris vienmēr ir interesējis, par ko esmu ļoti priecīgs. Jo, kā saka gudri cilvēki: teātris pagarina mūžu. Un tas, ka šobrīd man ir dota iespēja būt teātrim ļoti klātesošam, ir ļoti pozitīvi,» uzskata jaunā Willa teātra dibinātājs.

Viņš atminas, kā bērnībā, Dailes teātrī skatoties izrādi Lidojošā klase [rež. Varis Vētra, 1988], priecīgi atsaucies aktieru aicinājumam iet uz skatuves boksēties. Bet par aktiera profesiju gan nekad nav domājis. Šodien Kalvis saka: «Dzīve ir tik neparedzama, tik dažādiem notikumiem bagāta, ka - viss vēl ir iespējams. Nu, protams. Varbūt kādā Willa teātra izrādē, ja būs tāda vajadzība, pastutēšu kādu palmu vai ozolu...» viņš smaidot piebilst.

Piņķis un Treinis

Willa teātris par savu dzimšanas dienu turpmāk uzskatīs 17. februāri - dienu, kad tas vēra durvis saviem pirmajiem skatītājiem. Tas bija režisora Vara Piņķa jauniestudējums Stāsts par Mī..., kas veidots pēc Nobela prēmijas laureātes, baltkrievu žurnālistes un rakstnieces Svetlanas Aļeksijevičas (1948) stāstu motīviem. Tas ir neticams dokumentāls krievu sievietes stāsts par viņas mūža attiecībām. Par izmisīgu vēlmi būt mīlētai un mīlēt. Par mūsu vecāku paaudzi, par traumām un noklusējumiem. Lomās: Edgars Samītis un Elīna Bojarkina. Nākamās izrādes: 28. februārī, 9., 17. un 26. martā.

Willa teātra paspārnē ir iespēja redzēt arī Valmieras vasaras teātra festivāla ietvaros tapušo izrādi bērniem (vecumā no pieciem gadiem) Pagalms atdzīvojas Toma Treiņa režijā. Tā ir izrāde, kas stāsta par lietām, kuras ir aizmirstas, bet sniedz daudz prieka un mīlestības. Piedalās: Matīss Budovskis, Alise Danov-ska, Emīls Krūmiņš un Rihards Zelezņevs.

«Tā ir izrāde, kurai mani bērni bija kā pielipuši, skatījās ar milzīgu interesi. Mums, vecākiem, tas bija liels pārsteigums. Un, manuprāt, tas ir rādītājs, ka aktieri spēj aizraut ne tikai pieaugušos, bet arī noturēt sīču uzmanību stundas garumā,» uzskata Georga (5) un Leo (3) tētis. Tāpēc šī izrāde atvesta uz Rīgu un būs skatāma Willa teātrī. Tuvākās izrādes: 1. un 15. martā.

Savukārt 23. martā Willa teātrī pirmizrādi piedzīvos aktrises Ingas Alsiņas-Lasmanes performance Putn ilgs, ko pēc mūsdienu somu autores Heli Lāksonenas (1972) dzejoļu krājuma Kad gos smei (atdzejojis Guntars Godiņš) iestudē režisors Varis Piņķis. Lāksonenas dzeja pašpietiekami un aizrautīgi fiksē dabā un cilvēkos brīnumaino. Tikpat dzīva un apliecinoša solās būt arī izrāde.

«Ļoti ceru, ka šīs sezonas izskaņā varēsim piedāvāt skatītājiem vēl divus jauniestudējumus, lai jauno teātra sezonu varētu iesākt jau uzreiz ar piecām repertuāra izrādēm,» saka Willa teātra producents, piebilstot, ka visu informāciju par teātra repertuāru un jaunākajām izrādēm ir iespēja uzzināt teātra Facebook lapā.

Līdzīgi, kā kāpt kalnos

Kalvis Lasmanis stāsta: Willa teātris piedāvās gan jauniestudējumus, gan performances, gan aktuālus dzejas un mūzikas pasākumus, bet svētdienās iecerēts piedāvāt izrādes bērniem.

«Mēs vēlamies, lai jaunradīto teātri raksturotu radošums, aizrautība un jaunu izteiksmes veidu meklēšana. Tāpēc esam atvērti jebkāda veida radošai sadarbībai,» viņš uzsver, paskaidrojot, ka jaunā teātra platforma būs pieejama gan jaunajiem aktieriem un režisoriem, gan jau pieredzējušiem skatuves mākslas pārstāvjiem.

«Stratēģiski plānojam iestudēt piecas, sešas izrādes sezonā, bet priecāsimies arī, ja sākumā šo plānu izdosies izpildīt vismaz par piecdesmit procentiem. Jo viss jau vēl ir tapšanas stadijā. Plānojam arī, ka laika gaitā varētu izveidot pastāvīgu trupu, lai būtu iespēja veidot sadarbību ar dažādiem viesrežisoriem, tostarp ārvalstu,» Willa teātra producents ieskicē tuvākas un tālākas nākotnes ieceres, vienlaikus aicinot uzņēmējus izrādīt savu labo gribu un iespēju robežās atbalstīt jaunizveidoto teātri, kas noteikti arī paildzinās teātra mūžu.

Taujāts, kāpēc uzņēmējam nepieciešams projekts, kas nav bizness un nesola lielu peļņu, Kalvis Lasmanis atteic, ka maziem, maziem plusiņiem - teātra attīstības virzībai - jebkurā gadījumā ir jābūt. Bet pamatā tas ir līdzīgi, kā kāpt kalnos vai darīt jebkādas citas diezgan neprognozējamas lietas. «Domāju, daudzi man piekritīs, ka teātris un mākslas radīšanas process ir dzīvesveids. Esmu pazīstams ar daudziem aktieriem un režisoriem, daļa no viņiem ir diezgan tuvi draugi, un nu man ir iespēja ar viņiem sadarboties un būt klātesošam šajā radīšanas procesā. Un to es ļoti augstu novērtēju.»

Pirmās divas pirmizrādes Willa teātrī ir notikušas un, kā saka teātra dibinātājs: bura ir uzvilkta, tagad sarežģītākais - to noturēt. «Tas ir mūsu lielākais izaicinājums. Bet es neredzu iemeslu padoties vai atkāpties. Noteikti ne. Protams, nevar izslēgt, ka būs labāki un ne tik veiksmīgi darbi, bet par to nav stāsts. Stāsts ir par to, ka mēs gribam darīt un iet uz priekšu,» apņēmīgi nosaka Kalvis Lasmanis, piebilstot, ka viņš neredz šķēršļus, lai, piemēram, Heli Lāksonenas dzejas performanci aizvestu un parādītu Somijā, vai Svetlanas Aļeksijevičas Stāstu par Mī... parādītu Baltkrievijā. «Ir jātur acis un ausis vaļā, ir jāieklausās citu pieredzē un jāsāk veidot sava. Jo - nekas nav neiespējams.»

***

KALVIS LASMANIS

• Willa teātra dibinātājs un producents, uzņēmējs

• Dzimis 1981. gada 30. septembrī Rīgā

• Studējis Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē

• Precējies, sieva - aktrise Inga Alsiņa-Lasmane. Divi dēli - Georgs Jūlijs (5) un Leo (3)

• Kopā ar Ingu Salaspilī organizē Gadsimta peldi, kas jau divus gadus noris Daugavā 18. novembrī par godu Latvijas neatkarības dienai

• Patīk kāpt kalnos, slēpot, ziemā peldēt un apmeklēt kultūras pasākumus

• Mīl teātri un mūziku