Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Anša Rūtentāla piemiņai

IZCILS MĪMS. Mākslinieka Anša Rūtentāla paveiktais ir atstājis dziļas pēdas Latvijas kultūrā, un viņa ietekme daudzās mākslas jomās jūtama vēl šodien. Viņš bija pasaules klases kustību režisors, izcils mīms un talantīgs LKA pedagogs. Viņš izveidoja pats savu Kustību teātri un aktieru apmācības sistēmu © Publicitātes foto

Atzīmējot ievērojamā kustību mākslinieka, Kustību teātra izveidotāja, režisora un pedagoga Anša Rūtentāla (1949–2000) jubileju, pirmdien, 9. septembrī, pulksten 19 galerijā Istaba tiks atklāta Ansim Rūtentālam veltīta piemiņas izstāde Es mīlu jūs visus.

Ansis Rūtentāls ir radījis 13 pilnmetrāžas izrādes, četras videofilmas, neskaitāmas kustību kompozīcijas, performances dabā un urbānā vidē. Veidojis kustību partitūras, telpas un gaismas risinājumus Liepājas, Valmieras, Nacionālā, Dailes teātra un Nacionālās operas izrādēm. Sadarbojies ar kinofestivālu Arsenāls, Latvijas vadošajiem džeza māksliniekiem, komponistiem, dziedātājiem, gleznotājiem, tēlniekiem un modes māksliniekiem.

1978. gadā viņš nodibināja Latvijas Universitātes Studentu teātra Kustību un plastikas grupu, kas vēlāk pārtapa par Anša Rūtentāla Kustību teātri, kas darbojas vēl šodien.

Savām izrādēm viņš pats veidoja scenogrāfiju, tērpus un gaismu partitūru. Viņa stilistika bija tik atšķirīga, ka publiskajā telpā sāka lietot terminus Anša skola, Anša aktieri, Anša gaismas. Saskarsmē viņš pievilka cilvēkus ar savu nesamākslotību, cilvēkmīlestību, dziļumu, mieru un aiz sevis atstāja daudzus skolniekus, kuri viņam ir dziļi pateicīgi.

Izstādes ieskaņā - sestdien, 7. septembrī, Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts 2019 ietvaros, galerijā Istaba pulksten 20.20, 21.20, 22.20 un 23.20 ikviens interesents varēs vērot performanci Zonde. Anša Rūtentāla ideja (1980). Horeogrāfes Ramonas Galkinas veidotās performances versijā piedalās Anša Rūtentāla Kustību teātra aktieri Artis Gulbis, Dzintars Krūmiņš, Vilnis Bīriņš, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Laikmetīgās dejas mākslas studenti Emanuēla Zvaigznīte un Marģers Vanags. Ieeja brīva. Performance skatāma arī no ielas.

Izstādē galerijā Istaba varēs iepazīties ar kustību mākslinieka radošās darbības principiem, ieklausīties viņa domās par kustību mākslu un Kustību teātri, noskatīties Anša Rūtentāla veidoto izrāžu un videofilmu fragmentus, informē Anša Rūtentāla Kustību teātra projektu vadītāja un izstādes kuratore Guna Bīriņa. Viņa atklāj, ka izstādes ekspozīcijā iekļautais fotomateriāls, skices, dienasgrāmatas zīmējumi no Rūtentālu ģimenes un Kustību teātra arhīva un izstādes scenogrāfiskie elementi ļaus apmeklētājiem jutīgi un daudzpusīgi uztvert un iepazīt kustību mākslinieka personību un radošo veikumu. Izstāde būs plašākais līdz šim publiski pieejamais vēstījums par Anša Rūtentāla devumu.

Otrdien, 10. septembrī, pulksten 19 izstādes apmeklētāji varēs noskatīties performanci Viņš liek aizvērt acis, kas ir rakstnieces Kristīnes Ulbergas un Anša Rūtentāla Kustību teātra aktieru Arta Gulbja un Viļņa Bīriņa mēģinājums ar vārdu stāstīt par kustību un Anša Rūtentāla personību. Ieeja brīva.

Savukārt ārpus izstādes norises vietas, LKA teātra mājā Zirgu pasts, trešdien, 11. septembrī, pulksten 19 tiks izrādīta laikmetīgās dejas izrāde Rezonanse. Trīs. Tā tapusi Anša Rūtentāla Kustību teātra sadarbībā ar LKA. Izrāde ietver trīs horeogrāfu trīs dejas izrādes: Ž(Alūzijas), ko veidojusi horeogrāfe Ramona Galkina, ahaw (horeogrāfs Ivars Broničs) un Vai Pjero ir miris? (horeogrāfe Ilze Zīriņa), kas radītas, iedvesmojoties no Anša Rūtentāla iestudējumiem Ilūzijas, Pārdomas un Epifānija.