Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Natālija Tumševica-Ērgle. Dziedātāja ar misijas apziņu

RĪGAS BALLE ir arī greznu kleitu parāde, turklāt vienā un tajā pašā kleitā balli nedrīkst apmeklēt divreiz. Turklāt balles kleitu pieņemts atrādīt tikai pašā ballē, tāpēc arī Natālijas Tumševicas-Ērgles iznāciens sestdien noteikti būs nevis pērn jau redzētajā, bet citā, taču pilnīgi noteikti ne mazāk skaistā, kleitā © Foto no personiskā arhīva: Pāvels ANKS

Šo sestdien, 7. septembrī, Melngalvju namā jau ceturto gadu risināsies Rīgas balle, kurai izdevies izkarot savu vietu starptautisko kultūras notikumu kartē. Par to liels prieks arī tās patronesei un galvenajai organizatorei Natālijai Tumševicai-Ērglei.

Šoreiz ar baleta pieskaņu

Ja pērn Rīgas balles tematika bija veltīta valsts simtgadei, tad šogad tās pilnais nosaukums ir Rīgas balle 2019. Latvijas baletam - 100!. Līdzās mazurkai, valsim, polonēzei un kontrdansam programmā šoreiz iekļauti arī tādi priekšnesumi, kas veltīti baleta izrāžu tematikai. «Šogad mums ir jauns mākslinieciskais vadītājs - izcils un pasaulslavens horeogrāfs un baletmeistars Tālis Sils. Baleta tēma viņam ir ļoti tuva, viņš labāk nekā jebkurš cits spēs izveidot šai tēmai atbilstošu programmu un sagatavot Rīgas ballei arī debitantus,» skaidro balles patronese Natālija Tumševica-Ērgle. Protams, tas nenozīmē ģērbšanās etiķetes jeb dreskoda maiņu, kas vīriešiem ir melna fraka, smokings vai uzvalks ar piemērotu tauriņu, bet dāmām - garā vakarkleita. Ir vēl virkne nosacījumu, lai balle atbilstu balles kritērijiem. «Ir noteikts kodekss - nevar par balli saukt jebkuru pasākumu, sākot no koncerta un svinīgām vakariņām, līdz parastam deju vakaram,» norāda Natālija. «Ir precīzi noteikumi, pie kādiem pasākums drīkst saukties par balli. Tā, piemēram, tajā noteikti ir jāpiedalās diviem orķestriem - simfoniskajam un džeza, vēl ir jābūt balles debitantiem, kuri speciāli gatavojas un tiek gatavoti šim viņu pirmās iziešanas augstākajā sabiedrībā pasākumam, kā arī noteiktam dreskodam - tā saucamajam black tie vai white tie. Pēdējam gan mūsu cilvēki vēl nav gatavi, bet black tie [ar melno tauriņu] pamazām jau sāk ievērot, lai gan pirmajos divos gados no vīriešu puses bija milzīga pretestība - beidz, kāds vēl tauriņš, mums būs šlipse! Bet nu jau visi to ievēro, gatavojas un saprot, kas šim pasākumam ir par līmeni.»

Balli tradicionāli atklās jauno debitantu pirmais oficiālais iznāciens - šie jaunieši tiek īpaši atlasīti augstskolās, viņus sagatavos labākie sarīkojumu deju pedagogi un horeogrāfi. Pēc tradīcijas, tieši debitanti pasludina balles atklāšanu un nodejo atklāšanas polonēzi un Vīnes valsi. «Mēs neņemam kuru katru, mums ir nopietna atlase,» apliecina Natālija. «Aicinām tikai tiešām izcilus studentus un talantīgus cilvēkus. Protams, ir svarīgas arī vismaz elementārākās deju prasmes, taču galvenais ir izcilas atzīmes un sasniegumi mācību iestādē.» Koncertprogrammā piedalīsies Operetes teātra simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā, Mirage Jazz Orchestra Laura Amantova vadībā, Latvijas Nacionālās operas un baleta vadošie solisti, kā arī jaunie talanti. Būs greznas vakariņas, smalki deserti un autorkokteiļi, neatņemama svētku sastāvdaļa būs šampanieša nama Moet & Chardon simbols - glāžu piramīda ar šampanieti. «Šogad būs ļoti skaista programma, man pašai par to liels prieks. Būs interesanti, viesiem tā noteikti patiks!» priecājas Natālija.

Ieraksts Eiropas kultūras kartē

Rīgas balles izveides iecere Natālijai radusies, pirms vairākiem gadiem apmeklējot Vīnes balli, savukārt tās vēsturiskais pamatojums rasts Pirmās atmodas laikā - tolaik 17 gadu pēc kārtas tika rīkotas tā sauktās Preses balles. Rīgas balle ir šo tradīciju turpinātāja. «Mūsu galvenais mērķis ir baļļu tradīciju atjaunošana un saglabāšana. Labākais novēlējums, ko esam saņēmuši, lai mēs - labi, droši vien ne mēs, bet mūsu bērni vai mazbērni - varētu nosvinēt atjaunotās Rīgas balles simto jubileju. Mans mērķis ir nepazaudēt un turpināt šo tradīciju. Ja godīgi, tas ir ļoti grūti, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī. Šogad tas bija īpaši grūti, tāpēc liels paldies visiem sadarbības partneriem, kas to atbalsta. Arī voluntieriem un manai komandai, kas nepadodas un turpina strādāt. Mans mērķis ir ne tikai noturēt šo līmeni, bet katru gadu ieviest kaut ko jaunu, lai pasākums kļūtu aizvien labāks un interesantāks.»

Par vienu no saviem mērķiem Natālija ar lepnumu jau tagad var teikt - ir izpildīts! Proti, viņa gribēja panākt, lai Rīgas balle tiktu ierakstīta Eiropas baļļu apmeklētāju grafikā līdzās Vīnei, Parīzei, Londonai, Drēzdenei un citiem slaveniem šāda veida pasākumiem, kuriem jau ir senas tradīcijas. «Ir īpaši Eiropas baļļu someljē, un man ir prieks, ka daudzi no viņiem iekļauj Rīgas balli savā sarakstā, atzīmējot to kā pasākumu, kuru ir interesanti apmeklēt - tā tiek dēvēta par tādu kā boutique tipa balli, proti, kas ir neliela, bet ekskluzīva. Tā arī ir: iesākumā jūties kā Holivudas zvaigzne, nākot pa sarkano paklāju pie Melngalvju nama un izjūtot pastiprināto sabiedrības un fotogrāfu interesi, bet pēc tam zālē sajūti VIP atmosfēru, jo katram pie galdiņa ir individuālā pieeja. Katrs cilvēks šajā pasākumā jūtas ļoti īpašs,» lepojas balles patronese. «Viens no maniem mērķiem ir pozicionēt Rīgu un Latviju kā augsti kulturālu vietu Eiropas kartē, lai cilvēki iepazītu Latviju caur augstākā līmeņa kultūras prizmu, līdz ar to uz šejieni brauktu kulturāli tūristi. Daudzi no apmeklētājiem ir pirmoreiz Latvijā. Tāpat viņi uz šejieni varbūt neatbrauktu, jo priekšroku dotu, piemēram, Romai vai Parīzei, bet tagad atbrauc, iepazīstas ar pilsētu un valsti un brauc mājās, aizvedot labas emocijas, ko atstāstīt citiem.» To, ka tie nav tukši vārdi, apliecina fakts, ka Rīgas balli apmeklē viesi no apmēram 15 valstīm.

Apvienot līdzīgi domājošos

Rīgas balles apmeklētāju vidū ir inteliģence no dažādām sfērām - arī uzņēmēji, politiķi, ārsti utt. «Mūsu skrienošajā laikmetā ir grūti atrast līdzīgi domājošos, bet šeit tie savākti vienkopus vienā pasākumā. Daudzi pēc tam ir teikuši, ka viņiem radusies sajūta, ka ballē sastaptos cilvēkus ir pazinuši jau sen, sen. Jo visiem šiem cilvēkiem ir līdzīgas vērtības, līdzīgs kultūras līmenis, izglītība utt. Kad viņi tiekas, viņiem ir, par ko parunāt. Varbūt rodas kopīgas biznesa idejas vai projekti, varbūt vienkārši sāk draudzēties, bet varbūt iemīlēties - arī tas nav izslēgts! Man kā galvenajai organizatorei ir liels gandarījums, ka šis pasākums ir multifunkcionāls, ar nesaskaitāmi daudz mērķiem.» Natālija uzskata, ka balle jau ir sniegusi savu artavu cilvēku izglītošanā un padarīšanā par kulturālāku sabiedrības daļu. «Cilvēki apgūst balles noteikumus un etiķeti, speciāli tam skolojas jau krietni pirms pasākuma - visu gadu strādā Rīgas balles akadēmija, kuru var apmeklēt jebkurš un kurā mēs pasniedzam balles etiķeti, dejas utt. Jebkurš interesents var apgūt balles pamatus gan pirms, gan arī pēc tās norises.»

Un vēl viena Rīgas balles šķautne - labdarība. Projekts ik gadu atbalsta talantīgus bērnus, un šoreiz sanākušie tiks iepazīstināti ar čellistu Reini Rudzīti (11) no Rīgas un vijolnieci Terēzu Sāru Šmiti (14) no Jūrmalas, kura cita starpā ir no daudzbērnu ģimenes. Balles viesi varēs apmeklēt arī mākslas galeriju, kurā savus darbus izrādīs talantīgā jaunā māksliniece Ilze Preisa. «Lai attīstītu savu talantu, ir jāstrādā pie pedagogiem, bet tas viss maksā lielu naudu. Mūsu mērķis ir atbalstīt šādus bērnus un jauniešus, lai viņi attīsta savu talantu un kaut ko sasniedz - arī pasaules līmenī. Es vienkārši zinu, cik tas maksā, lai varētu ar kaut ko nodarboties profesionāli. Es vienmēr esmu teikusi - kas bērnībā tev ir iedots, ar to arī soļosi pa dzīvi, tāpēc ir ļoti svarīgi palīdzēt spert pirmo soli, sniegt palīdzīgu roku tā veikšanai. Pēc tam kļūst vieglāk. Ir vajadzīgs vismaz viens cilvēks, kas tevī saskatīs šo potenciālu un palīdzēs, citādi nevienam nebūsi vajadzīgs. Lai cik tu esi talantīgs, izcils un foršs, bez sakariem un naudas diemžēl nekas nav iespējams,» skarbi, bet patiesi saka Natālija. «Man kā māksliniecei un vienkārši kā cilvēkam ir vēlme palīdzēt jauniešiem attīstīt savus talantus. Parādīt viņus uz balles fona, lai cilvēki viņus redz, lai par viņiem vēsta medijos. Tas ir tas, ko es un mana komanda varam viņiem palīdzēt - dot iespēju.»

Rokrokā mūzika un sports

Arī pati Natālija Tumševica-Ērgle ballē kāps uz skatuves ar aptuveni stundu garu programmu kopā ar Laura Amantova Jazz Mirage Orchestra - dziedātājas atpazīstamība palīdz arī balles organizēšanā un atbalstītāju piesaistē. «Mana dzīve ir mūzika - tā vienmēr ir bijis un būs, dziedāšana un uzstāšanās ir primārais, kas mani iedvesmo uz pārējo. Kad esmu uz skatuves, varu apmainīties ar cilvēkiem ar enerģiju un emocijām, kas manī ir un ko esmu saņēmusi no kosmosa. Tā ir ļoti svarīga enerģijas apmaiņa, bez kuras es laikam nemaz nevarētu dzīvot.» Decembra vidū klubā Studio 69 tradicionāli notiek Ziemassvētku labdarības pasākums, kurā atkal uzstāsies arī Natālija - jau devīto gadu pēc kārtas. Bez mūzikas viņas dzīvē nozīmīgu lomu ieņem arī sports - dziedātāja ir pat pludmales tenisa valsts izlasē! «Pasaules reitingā drīz būšu Top 50 - pagaidām esmu 54.,» palepojas Natālija. «Lielo tenisu esmu jau atspēlējusies, mans laiks ir pagājis. Savulaik biju izlasē, spēlēju tenisu arī Amerikā, bet tad mana dzīve mainījās - aizbraucu uz šovu Fabrika zvjozd Maskavā, bet pēc tam pievērsos mūzikai uz full time jeb pilnu laiku. Profesionāli vairs nevarēju spēlēt, taču manā dzīvē kopš bērnības vienmēr paralēli gājusi gan mūzika, gan sports. Tāpēc, ja man no tā kaut kā nav, uzreiz kaut kā pietrūkst - kad tikai dziedāju un uzstājos, fiziski nejutos labi. Taču pirms četriem gadiem manā dzīvē ienāca pludmales teniss un beidzot parādījās balanss. Protams, es nebraukāju pa sacensībām tik daudz, cik profesionāli spēlētāji - es tik daudz laika šai nodarbei veltīt nevaru atļauties, jo dziedāšana un dažādu pasākumu organizēšana tomēr ir svarīgākas, bet es varu izvēlēties laiku, aizbraukt patrenēties un uzspēlēt. Atslēgties no visa, pēc tam darbs uz priekšu virzās daudz raitāk.»

Sarunā jūtams, ka balles organizēšanu Natālija uztver nevis kā biznesu vai vaļasprieku, bet savu misiju. «Ballei piemīt kaut kāda īpaša maģija, jo ar visiem, kas tajā ierodas, notiek kaut kādi brīnumi - lielāki vai mazāki, bet noteikti patīkami,» ar pārliecību stāsta Natālija. «Parādās iespējas, rodas uzaicinājumi utt. Es ticu, ka pasaule sastāv no enerģijas - ir kaut kas augstāks, kas to pārvalda. Pastāv enerģija starp cilvēkiem un arī kosmiskā enerģija, kas diktē, kur mēs ejam, ko darām, ko vēlamies, ko darām šo vēlmju īstenošanai utt., - viss tajā ieguldītais darbs atmaksājas. Vienmēr! Reizēm tev šķiet, ka strādā, strādā, strādā un nekas nenotiek. Nē, tā nav! Enerģija nepazūd, tā obligāti agri vai vēlu transformējas. Un arī darbs atmaksājas. Protams, nepieciešama arī veiksme, tomēr primārais ir ieguldītais darbs. Lai kaut ko sasniegtu, ir jāstrādā.»