Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

APRITĒ. Anmary: Dzīvot apzinātu dzīvi

POPULĀRI JOKU HITI. Dziedātāja Anmary atklāj, ka jauniestudētajā muzikālajā uzvedumā Nerātnā vasaras nakts dzīvā orķestra pavadījumā skanēs savulaik populāri joku hiti no Raimonda Paula, Ivara Vīgnera daiļrades, dziesmas no Ornamenta, Edgara Liepiņa repertuāra un tautasdziesmu apdares, bet to caurvīs nerātnās latvju dainas, ticējumi un apdziedāšanās © Publicitātes foto

«Kad biju maza meitene, man patika dziedāt, bet es ļoti kautrējos, ka uz mani skatās. Tāpēc, kad man radu priekšā lika dziedāt, es līdu skapī un atstāju mazu šķirbu – lai mani dzird, bet neredz,» atklāj dziedātāja Linda Dinsberga, pazīstama ar skatuves vārdu Anmary.

Sestdien, 29. jūnijā, pulksten 20 viņu varēs redzēt uz skatuves Tukumā, Durbes estrādē, jo tur gaidāma Producentu grupas 7 jaunās nerātnu joku, draisku dziesmu un temperamentīgu danču programmas Nerātnā vasaras nakts pirmizrāde. Režisors - Valdis Pavlovskis.

Un sirds apmet kūleni

«Vasaras naktis ir īsas un karstas... Tās nav domātas gulēšanai ne veciem, ne jauniem, jo pļavu reibinošā smarža, sienāžu sisināšana un lakstugaiļu kaislīgie treļļi liek sirdij apmest kūleni un mīlēt. Visbiežāk mēs, latvieši, sevi rādām kā rāmu un romantisku dziesmu cienītājus, kas, protams, ir ļoti skaisti, bet mēs varam būt arī citādi,» saka jauniestudējuma producents Aigars Dinsbergs, uzsverot, ka ir īstais laiks atvērties dinamiskajam dzīvības spēkam, kas mīt mūsos un pārpārēm sastopams gan draiskajās latvju dainās un ticējumos, gan jestrajās 80. gadu joku dziesmās.

Jauniestudētajā muzikālajā uzvedumā dzīvā orķestra pavadījumā skanēs savulaik populāri joku hiti no Raimonda Paula, Ivara Vīgnera daiļrades, dziesmas no Ornamenta, Edgara Liepiņa repertuāra un tautasdziesmu apdares, bet to caurvīs nerātnās latvju dainas, ticējumi un apdziedāšanās. Savukārt dančos varēs iesaistīties arī skatītāji.

Šīs vasaras karstākajā un kaislīgākajā notikumā Latvijas brīvdabu estrādēs piedalīsies aktieri Mārtiņš Brūveris, Ieva Pļavniece, Artis Robežnieks un Kārlis Reijers, dziedātāji Anmary, Atis Auzāns un Rūta Dūduma-Ķirse, dejotāji un Nerātnais orķestris. Koncertuzveduma horeogrāfe ir Ieva Kemlere, kostīmu māksliniece - Ilze Kaša, muzikālais aranžētājs - Atis Auzāns.

Nerātnā vasaras nakts 30. jūnijā gaidāma Alūksnē, Pilssalas estrādē, 6. jūlijā - Limbažu estrādē, 19. jūlijā - Saldū, Kalnsētas parkā, 21. jūlijā - Jelgavā, brīvdabas koncertzālē Mītava, 26. jūlijā - Ikšķiles brīvdabas estrādē, 27. jūlijā - Kuldīgā, pilsētas estrādē.

Mācās, praktizē, palīdz

«Nerātnā vasaras nakts ir jestrs un temperamentīgs stāsts par to, kā puiši tek uz meitiņām, kā viens otru sev noskata. Stāsts, kas ļaus skatītājiem izsmieties, ne par ko nedomāt un kārtīgi atpūsties,» saka dziedātāja Linda Dinsberga, atklājot, ka viņas atveidojamā meiča ir visdraiskākā no visām. «Varbūt kāds šajā stāstā atpazīs sevi, varbūt kaimiņu Annu, Jāni vai Pēteri, un, kas zina, varbūt pēc šā koncertuzveduma noskatīšanās Latvijā uzlabosies demogrāfiskā situācija...»

Taujāta, vai kādā no jauniestudējuma varoņiem viņa atpazīst arī sevi, dziedātāja nosmej, sakot, ka viņa tomēr nav tik liela kārumniece. «Pat, ja varbūt esmu, es dzīvē nekad tā nedarītu...» viņa atzīstas.

Linda atklāj, ka viņas dzīvē jau ilgāku laiku notiek pilnīgi pretējas - uz garīgumu, uz savu iekšējo pasauli vērstas - lietas. «Es ļoti daudz darbojos ar meditāciju, ar elpošanas tehnikām - nemitīgi papildinu savas zināšanas šajā jomā. Meditācija ir viens no veidiem, kā piekļūt savām programmām galvā un iespējām tās mainīt kā datorā. Man patīk izziņas process, domājot par jautājumiem, kāpēc mēs nākam šeit, uz zemes, kāds ir mans uzdevums šai dzīvē, kāpēc man ir tā, bet citiem - savādāk...

Un es esmu sapratusi, ka, tiklīdz tu sāc meklēt atbildes uz šādiem jautājumiem, tavā dzīvē arī ienāk skolotāji, kuri vai iedod savu artavu un dalās savās zināšanās, vai vismaz parāda ceļu, pa kuru iet...»

Vienmēr būs nākamais kāpēc

Dziedātāja stāsta, ka šogad bijusi uz neirozinātnieka Džo Dispenzas (Joe Dispenza) vadītu apmācību gan teorijā, gan praksē, kur, kā viņa pati atzīst, bija liels darbs ar savu prātu, ķermeni, ieradumiem un komfortu. «Viņš man ir ļoti, ļoti liels skolotājs, kurš iedvesmo un sapurina, dod vērtīgas zināšanas. Viss ir tevis paša rokās - tikai tu pats veido savu realitāti, savu dzīvi. Un, ja tu strādā ar sevi, tu vari dzīvot tādu dzīvi, kādu vēlies. Galvenais tikai - ir jāsaprot, ko tu pats gribi,» saka Linda. Un viņa zina, ka grib dzīvot apzinātu dzīvi. Lai arī ikdienas darbu skrējienā tas kādreiz nesanāk, viņa cenšas apstāties un izbaudīt katru mirkli. Novērtēt un mīlēt visu, kas viņai dots. Dzīvot šeit un tagad. Šodien. «Tas nenozīmē, ka es kādreiz nepalieku dusmīga, ka nekad neapvainojos. Arī tās ir emocijas, bet ir ļoti svarīgi, cik ilgi tās izjūti, vai negatīvās frekvences, ko dod uz āru, nomaini pēc iespējas ātrāk. Un tikpat svarīgi ir šīs emocijas apzināties - atšķetināt un tikt līdz saknei, lai saprastu, kāpēc tādas rodas.»

Taujāta, vai viņa jau atradusi atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem, dziedātāja vaļsirdīgi atzīstas, ka nē. Vēl ne. Viņa domā, ka tas ir nebeidzams process. «Par daudzām lietām esmu sapratusi, kāpēc tās notiek tā un ne savādāk. Un par sevi esmu sapratusi, ka nekad neapstāšos, jo man vienmēr būs nākamais kāpēc. Un, ja kāds man saka, ka brīnumi nenotiek, es zinu: brīnumi notiek! Esmu tos redzējusi. Ir tikai jāatver sirds, jāvēro zīmes, un - tu pamanīsi, ka Visums ar tevi runā. Es ļoti vēroju sevi, man patīk būt ar sevi. Un nav jākļūst par mūku, lai piecpadsmit minūšu pasēdētu klusumā un sevi sakārtotu.»

Cita saikne ir vajadzīga

Dziedātāja jau vairākus gadus pasniedz vokālās nodarbības Slavenajā Rīgas pop&rock studijā, kas savu mājvietu radusi Latvijas 1. Rokkafejnīcā. «Man ir svarīgi cilvēkiem dot, tas man rada gandarījumu, jo, patiesībā, mēs visi šai pasaulē esam nākuši, lai kaut ko dotu. Nevis, lai ņemtu,» viņa uzskata.

Vai dziedātājai pietiek ar to, cik viņa šobrīd dod no skatuves? «Es esmu domājusi par to, vai tā mūzika, ko dziedu, ir tā, ko es gribētu dot. Un esmu sapratusi, ka vēl neesmu nodziedājusi to, ko gribētu dot saviem klausītājiem, jo man cita saikne ir vajadzīga,» viņa domā.

«Reizēm, klausoties dažādu komponistu dziesmas, man tās tik ļoti patīk, ka gribētos, lai tās būtu manis radītas. Jūsmoju par ģeniāliem cilvēkiem, kuri šo skaistumu rada, un par izpildītājiem, kuri prot mūziku ietērpt gaumīgās krāsās,» saka Linda, atzīstot, ka viņai nav konkrēta mūzikas stila vai komponista, ko izcelt, bet ir sava favorītdziesmu izlase, un, iespējams, no tām pat varētu uztaisīt kaut ko muzikāli grandiozu. Bet? «Ir tik ļoti daudz lietu dzīvē, ko vēl es gribu paspēt - noskaidrot, izzināt, ieraudzīt, izbaudīt, sajust. Iespējams, tā šobrīd nav mana prioritāte. Protams, es gribu dziedāt, man tas ir ļoti svarīgi, taču es arī ticu, ka viss notiek tad, kad tam jānotiek. Tāpēc tādu koncertu es atstāju Visuma ziņā.»

Mammīt, es arī tevi mīlu

Bet vienu gan Linda plāno - laiku, ko pavadīt kopā ar dēlu. Gabriels tikko pabeidzis otro klasi, trenējas futbolā un ir ļoti aktīvs puika. «Mums ir superīgs pagalms, un pagalmā ir forši bērni, kopskaitā kādi padsmit. Ja kādreiz bažījos, ka dēls varētu daudz laika sēdēt telefonā, tad tā nav - visi pagalma bērni katru dienu ir kopā, un viņi vienmēr izdomā kaut ko interesantu. Gan trenē presītes, gan pievelkas pie stieņa, pat taisa piknikus un cep desas,» priecīgi stāsta Gabriela mamma, piebilstot, ka laiks iet uz priekšu, un nu jau dēlam veidojas savas intereses, savi plāni. Skolas brīvlaikā būs arī nometne, un laika, ko pavadīt kopā, kļūst arvien mazāk. «Bet man tik ļoti vēl gribas viņu paņemt klēpī un paņurcīt. Ja līdzās nav draugu, viņš ļaujas, bet, tiklīdz parādās draugi un pagalmā ir kādas darīšanas, tu viņu vairs nepaņemsi klēpī pabužināt. Tad viņš tik nosaka: «Jā, labi, mammīt, es arī tevi ļoti mīlu!» un - prom ir!»

ANMARY

- Īstajā vārdā Linda Dinsberga

- Dziedātāja, vokālā pedagoģe, transformācijas meditācijas vadītāja

- Dzimusi 1980. gada 3. martā Gulbenē

- Izglītība: Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas koledža (klavierspēles pedagoģe); gadu mācījusies LU Moderno valodu fakultātē (angļu un norvēģu filoloģiju); divus gadus studējusi operdziedāšanu Latvijas Mūzikas akadēmijā; pabeigusi gada kursu Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (fitnesa un trenažieru zāles trenere); studējusi pedagoģiju (populārās un džeza mūzikas nodaļā) Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā

- Plašākai publikai kļuvusi pazīstama pēc dalības TV šovā Talantu fabrika 2, kur ieguva 2. vietu (2003)

- Piedalījusies mūziklā Vestsaidas stāsts, atveidojot Karlitas lomu, kā arī TV3 šovā Koru kari, duetā kopā ar Uģi Rozi dziedājusi Jāņa Lūsēna muzikālajā apvienībā Promenāde

- Ar Ivara Makstnieka/Rolanda Ūdra dziesmu Beautiful Song pārstāvējusi Latviju Starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Baku Azerbaidžānā (2012)

- Precējusies. Vīrs - Izklaides producentu grupas 7 īpašnieks un producents Aigars Dinsbergs

- Dēls Gabriels (9) trenējas futbolā