Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

PERSONĪBA. Lia Guļevska: Jābūt aktīvam

© Foto no Lias GUĻEVSKAS personīgā arhīva

«Neteikšu, ka man ir īpašas sajūtas, jo šo «ciparu» es vairāk teorētiski apzinos. Nevaru teikt, ka es ļoti jūtu savus gadus, ka mani tie uztrauktu,» saka populārā žurnāliste Lia Guļevska, kura rīt atzīmēs savu 75. dzimšanas dienu. «Mani ļoti pacilā tas, ka mana dzimšanas diena ir maija vidū, kad daba mostas, viss zied. Un galvenais, lai visiem man tuvajiem cilvēkiem viss ir labi, tad man ir vienalga, cik man ir gadu.»

«Man ir prieks, ka es vēl turos šī vārda visplašākajā nozīmē. Protams, šajos cēlajos gados ir dažādas sīkas kaitītes, tomēr varēja būt vēl sliktāk. Tāpēc es jūtos ļoti laimīga. Turklāt es esmu iemācījusies sadzīvot ar saviem gadiem, savām likstām. Mani ļoti uzmundrina leģendārā latviešu aktiera Jāņa Kubiļa vārdi, kurš allaž saka: «Ir jāsadzīvo.» Galvenais, ka varu iet, varu darīt,» saka Lia Guļevska. Žurnāliste atzīst, ka tā ir ļoti svarīga spēja - sadzīvot ar saviem gadiem, savām veselības likstām un to, ka dzīvē daudz kas mainās. Vienīgais veids sevis uzturēšanai ne tikai fiziskā, bet arī garīgi labā formā esot tas, ka joprojām var darboties radoši. Jau daudzus gadus viņa vairs nestrādā Latvijas Radio, tomēr ir citi darbi. «Es tiešām esmu Dievam pateicīga, ka pēc darba radio mani uzaicināja rakstīt žurnālam Mistērija, arī izdevniecības piedāvāja rakstīt grāmatas,» saka Lia Guļevska. Pēdējā laikā žurnāliste strādā pie grāmatas kopā ar sirds ķirurgu Romānu Lāci, bet ir tapušas arī sadarbībā ar Henriku Grigalinoviču (Cik bieži tu dzīvo), Gunāru Jākobsonu (Tikai dziesma nenosalst, par raidījuma Mikrofons fenomenu), Gunāru Treimani (Vientuļā virsotne, par aktieri Gunāru Cilinski), Jāni Kubili (Kad gadiem es pāri skatos), Andri Buiķi (Vai mēs esam tie, kas patiesībā esam un Vai tas esi tu vai kāds cits). «Tas ir ārkārtīgi svarīgi - nebūt aiz borta,» saka Lia Guļevska. «Ir tik iedvesmojoši satikties ar interesantiem cilvēkiem. Romāns Lācis saka: «Sirds atpūšas strādājot.» Es varu teikt to pašu par sevi, savu sirdi - darbs man ir gan atpūta, gan garīgs piepildījums,» atzīst Lia Guļevska. «Stipri cilvēki, kurus varu satikt, uzlādē. Ja tā visa nebūtu manā dzīvē, būtu pagrūti.»

Savā dzimšanas dienā viņa būs Elejā, kur muižas parkā būs raidījuma Mikrofona aptauja 50 gadu koncerts. «Šī sagadīšanās man šķiet kā brīnišķīga dāvana,» saka Lia Guļevska. Pērn, kad Mikrofona aptaujai apritēja 50, divi koncerti notika Rīgā un Rēzeknē, bet šoreiz koncerts izskanēs Jelgavas novada svētkos. «Ļoti simboliski. Neticami, ka tā dzīvē notiek. Koncertu vadīšu kopā ar Gunāru Jākobsonu, vai tad var vēl skaistāk pavadīt dzimšanas dienu,» retoriski vaicā Lia Guļevska.

Lielas svinības Lia Guļevska neplāno, tomēr mājās būšot ballīte vistuvākajiem. «Tā vienkārši pasēdēsim kopā ar meitu, mazdēlu, manu brālīšu ģimenēm. Es ļoti esmu pieķērusies savējiem, tas man tiešām ir vissvarīgākais - lai manai ģimenei labi klājas,» atzīst Lia Guļevska.

Prieku raisa arī tas, ka viņas dzimta turpinās arī Latvijas Radio - tur strādā meita Diāna Bērza, kas nesen sākusi jaunu raidījumu ciklu Zelta poga, kurā tiek izmantoti izcili kultūrvēstures materiāli no radio arhīva. «Esmu lepna par to, ka tieši mans bērns veido šādu raidījumu,» neslēpj Lia Guļevska. Arī žurnālistes mazdēls Kristers Bērzs no bērna kājas darbojies dažādos raidījumos Latvijas Radio. «Man ļoti patīk šī pēctecība. Kristers gadu mācījās Kultūras akadēmijā, bet tad paņēma pauzi, uzskatot, ka nepieciešams laiks, lai saprastu, vai izvēlētā specialitāte ir tā, uz ko sirds velk. Es jau ceru, ka viņš turpinās studijas. Šobrīd viņš ar tēvu, aktieri Normundu Bērzu, ir nodibinājuši uzņēmumu, rīko dažādus pasākumus. Gan meita, gan mazdēls ir ļoti aktīvi, un arī tā ir pēctecība - būt aktīvam dzīvē,» saka Lia Guļevska.