Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

APRITĒ: Krievijas filmu zvaigzne Mārtiņš Kalita pirmo reizi latviešu filmā

PAR ROMANTISKIEM CILVĒKIEM REVOLŪCIJAS LAIKMETĀ. Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita spēlē galveno lomu jaunajā vēsturiskajā piedzīvojumu filmā 1906 – par romantiskiem un pārgalvīgiem cilvēkiem revolūcijas un terora laikmetā, ar spriedzi, asa sižeta ainām un negaidītiem notikumu pavērsieniem © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

«Šī man ir pirmā pieredze, filmējoties Latvijā, un jāatzīst, ka darba process bija patīkams un ļoti profesionāls. Diezgan līdzīgs, kā savulaik strādājot pie režisora Ņikitas Mihalkova – visa komanda strādāja nopietni un pa īstam. Vienīgā atšķirība ir tikai budžetā,» secina Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita. Viņš spēlē galveno – ierindas kaujinieka Pelēkā – lomu režisora Gata Šmita krimināldrāmā 1906.

Filmas pirmizrāde bija vakar, bet Latvijas kinoteātros tā būs skatāma no rītdienas, 15. marta. Vecuma ierobežojums - 16+. Rīga, 1906. gada rudens. Slepenpolicija ir guvusi virsroku cīņā ar sociāldemokrātu kaujiniekiem. Tikai viena grupa spītīgi turpina darbību un plāno pārgalvīgu uzbrukumu rūpnīcas kasei. Par operācijas vadītāju tiek nozīmēts ierindas kaujinieks Pelēkais. Operācijas plānošanas laikā viņš satiek dzejnieci Violetu un mēģina iekarot viņas uzmanību. Violetas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi un revolūciju citām acīm, bet Violeta nemanāmi nonāk kaujinieku bīstamajā pasaulē. Rīgā ir sācies vētrainais, bēdīgi slavenais 1906. gada novembris.

1906 ir pēdējā spēlfilma Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei. Tā tapusi studijā Tanka, un tajā piedalās virkne spilgtu aktieru: Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis, Toms Auniņš, Kaspars Dumburs, Gatis Gāga, Lauris Dzelzītis, Inese Kučinska, Vladislavs Nastavševs, Mihails Samodahovs un citi. Kopā ar profesionāliem aktieriem filmā piedalījušies vairāk nekā 800 masu skatu dalībnieku.

Filmas scenārijs tapis, balstoties uz Ingas Rozentāles lugu 1906. Trakāk vēl kā piektā gadā, scenārija līdzautore - Marta Elīna Martinsone. Filmas operators ir Jurģis Kmins, mākslinieki Rūdolfs Baltiņš un Mārtiņš Straupe, kostīmus veidojusi Keita, bet mūziku uzrakstījis Rihards Zaļupe.

Meita paaugusies, dēls piedzimis

«Šī filma man noteikti paliks atmiņā. Pirmkārt, ar to, ka pirmoreiz filmējos Latvijā, tostarp savā pilsētā Liepājā. Domāju, arī liepājniekiem šis filmēšanas laiks ilgi paliks atmiņā. Līdz šim man bijusi pieredze tikai Krievijas projektos, kas filmēti arī Ukrainā un Šveicē,» stāsta aktieris Mārtiņš Kalita, kuru pirmais pamanīja slavenais Krievijas režisors Ņikita Mihalkovs, 2014. gadā piedāvājot galveno lomu savā filmā Saules dūriens.

«Otrkārt, šī filma man vienmēr saistīsies ar režisoru Gati Šmitu. Viņš ir ļoti spilgta personība, reizē neparasts savā domāšanā un ar savu pozitīvo stabilitāti izcils šī projekta kapteinis. Man bija patīkami ar viņu komunicēt un kopā strādāt, un es iekšēji jutu, ka varu viņam absolūti uzticēties. Gan Mihalkovs ļoti precīzi prata iedot aktierim nepieciešamo informāciju, lai trāpītu tēlā, gan Šmits ļoti niansēti vadīja aktieri konkrētā personāža virzienā. Vienīgais, ko nenoskaidroju - kāpēc Pelēkā lomai viņš izvēlējās tieši mani,» saka Mārtiņš Kalita, smaidot piebilstot, ka gan jau kādreiz to noskaidros, jo «pirmajā randiņā jau arī neprasa, kāpēc tu izvēlējies mani».

Treškārt, filmas 1906 uzņemšana un laiks līdz pirmizrādei aktierim allaž saistīsies ar ļoti personiskiem dzīves notikumiem. «Filmēšana notika 2017. gada rudenī, ziemā, mazliet 2018. gada sākumā. Vai dieniņ, kā laiks skrien - kamēr projekts tika iznēsāts, meita jau izaugusi un dēls piedzimis!»

Bohēma un romantika

«Mums katram ir savs priekšstats par 1905. gada notikumiem, kas lielākoties ir diezgan vispārināti, iegūti no obligātajām vēstures mācību stundām padomju ideoloģijas ietekmē. Protams, ja vien nav bijusi padziļinātāka interese vai konkrētāka saskare ar vēsturisko literatūru vai kādām šo laiku atainojošām filmām. Un tas, manuprāt, teātrī un kino ir pats foršākais - ka kādus vēsturiskus notikumus tu vari gan pats papētīt, gan ieinteresēt to darīt arī skatītāju,» saka Pelēkā lomas atveidotājs.

Aktieris secina, ka pagājušā gadsimta sākuma notikumus viņš ir izdzīvojis jau filmā Saules dūriens - tur darbība norisinājās laika posmā no 1907. līdz 1920. gadam. «Strādājot pie filmas 1906, man bija ļoti interesanti šo informāciju savilkt kopā. Es jau zināju, kas notiks tālāk, un no cilvēku izdzīvošanas puses man šis vēsturiskais laiks salikās kopā jau konkrētāks,» stāsta Mārtiņš Kalita, piebilstot, ka, viņaprāt, diezgan lustīga bija tā dzīvošana. «Man patīk tas kolosālais vieglums, kas ir pāri visai tai smagajai likteņa nastai, kas nenoliedzami velkas mums līdzi. Neviens jau nenoliedz, ka bija smagi, un vēstures liecībās to arī ataino galvenokārt melnās krāsās, varbūt kādreiz ir arī balts sniegs, bet - ar asinīm. Taču trauksmainajā 1906. gada pasaulē, kad latvieši iesaistījās bruņotā pagrīdes cīņā, bija arī citas krāsu nianses, jo - bija arī revolūcijas romantika, mīlestība, kultūras un mākslas dzīve virmoja, un bohēma mutuļoja.»

Viesizrādes kā mazi svētki

Jaunnedēļ Mārtiņš Kalita kopā ar teātra kolēģiem būs Rīgā, kur Liepājas teātris dosies viesizrādēs, piedāvājot noskatīties režisora Regnāra Vaivara iestudējumu Zilā istaba (20. martā M. Čehova Rīgas Krievu teātrī) un režisora Viestura Meikšāna komēdiju Mizantrops (21. martā Dailes teātrī), kas abi nominēti Spēlmaņu nakts balvai divās nominācijās.

«Spēlēt viesizrādēs ir tāpat, kā palikt pa nakti viesnīcā,» aktieris salīdzina, paskaidrojot: ja mājās viss ir tuvs un pazīstams, varētu spēlēt pat ar acīm ciet, tad izbraukumā ir vairāk jākoncentrējas. «Un tomēr tie vienmēr ir mazi svētki - aizvest un parādīt savu darbu citā pilsētā. Paldies tiem, kuri nāk, skatās un vienmēr mūs labi uzņem,» piebilst Mārtiņš Kalita. Viņš spēlēs Džuljenu Moljēra Mizantropā. «Viesturs Meikšāns ir citāds režisors, bet arī ar ļoti konkrētu un skaidru redzējumu, ar interesantām idejām, labām ambīcijām, aktieriem ļoti palīdzošs un reizē absolūti cilvēcīgs. Līdzīgi kā Valters Sīlis, ar ko kopā strādājām pie iestudējuma Liepāja - Latvijas galvaspilsēta, kas, manuprāt, ir ļoti laba izrāde. Starp citu, tajā arī ietverts tas laiks, kas filmā 1906

Kas kopīgs Jurčikam un rūķim

Sagaidot Starptautisko teātra dienu, Liepājas teātris nolēmis atjaunot tradīciju un šo dienu atzīmēt ne tikai kolēģu lokā, bet jautrā un nedaudz nenopietnā gaisotnē, tāpēc tiek gatavots īpašs koncertuzvedums - Meklējam aktierus!. Turklāt pasākuma veidošanu uzņēmušies aktieri - Egons Dombrovskis un Mārtiņš Kalita, kā arī teātra muzikālais vadītājs Normunds Kalniņš.

«Domāju, ka tiem, kuri mīl Liepājas teātri un skatās mūsu izrādes, būs ļoti interesanti, jo šajā koncertuzvedumā būs iespēja satikties ar sen neredzētiem dažādu izrāžu varoņiem, kuru skatuves mūžs jau beidzies, jo izrādes vairs nav teātra repertuārā - būs gan Jurčiks Hanana, gan rūķis Kautrīgais, gan Džejs Getsbijs, gan Baibiņa ar Gatiņu, gan Kendela kundze no Ziloņcilvēka, gan Dziedošie sanitāri no Džordža Orvela utopiskās realitātes 1984. Būs interesanti redzēt, kā viņi darbojas kopā, kā katrs dzīvo ārpus savas lugas,» aizrautīgi stāsta Mārtiņš Kalita, piebilstot, ka viņš pats būs «nabaga režisora» lomā, kuram šajā uzvedumā ir nedēļa laika, lai kopā ar «jaunajiem aktieriem» radītu Teātra dienas koncertu.

Līdzās Mārtiņam Kalitam koncertuzvedumā piedalīsies arī Edgars Pujāts, Inese Kučinska, Armands Kaušelis, Everita Pjata-Gertnere, Leons Leščinskis, Kaspars Gods, Signe Dancīte, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Kaspars Kārkliņš, Egons Dombrovskis, Liepājas mūziķi Normunda Kalniņa vadībā, kā arī viesi. Koncertiestudējumu varēs noskatīties 23., 24., kā arī Teātra dienā - 27. martā.

Nesūdzas, ir pateicīgs

«Bija posms, kad gribēju sevi pierādīt, spēlēt tikai lielas lomas, gūt atzinību. Manuprāt, jaunības entuziasmā ar to saskaras visi publisko profesiju pārstāvji. Jo šķiet: esi labs, ja esi atzīts. Man joprojām ir azarts būt savā profesijā, bet - ir sācies jauns posms. Es negribu iet vērtētāju pavadā, bet atrast sevī, kāpēc to daru, kāpēc man tas ir svarīgi. Jā, ir nomainījies domāšanas fokuss, jo esmu sapratis, ka mani kā aktieri pilnveido ne tikai galvenās lomas - es atrodu interesi arī mazajā cilvēkā. Jāstrādā jau ir tāpat, jautājums tikai, cik tu pret viņu esi godīgs,» saka aktieris, uzsverot, ka viņam ļoti mīļa, piemēram, ir arī vecā ostas sarga loma jau pieminētajā izrādē Liepāja - Latvijas galvaspilsēta. Tāpat arī Džimmijs Bīns izrādē bērniem Polianna.

«Būt dzīvam nelielā lomā uz īsu mirkli ir vēl lielāks izaicinājums nekā tad, ja vari pusstundu ieskrieties un tad būt dzīvs,» sapratis skatuves mākslinieks. Tāpēc viņš saka, ka darba pietiek un, ko turpmāk Dievs dos, par to arī būs pateicīgs. «Un, ja būs kāds caurums, tātad - jāatvelk elpa un šis laiks jāvelta kam citam. Bērniem, kuri aug, piemēram. Es tiešām ne par ko nesūdzos. Gluži otrādi - esmu pateicīgs, ka man ir lomas, ka man ir mājas, ģimene un bērni. Es sāku uzticēties tam, kas notiek, un visām varītēm netriecos pret dzīves ritmu. Skaidrs, ka nevar sēdēt dīvānā un gaidīt, ka kāds kaut ko darīs manā vietā. Ir jāpieceļ savs dibens un jāiziet ārā. Vai vismaz jāatver logs un durvis, lai veiksme un laime var ienākt,» uzskata Mārtiņš Kalita.

Filmā par dekabristiem

Šobrīd aktieris strādā pie režisores Lauras Grozas-Ķiberes, kura iestudē Bernāra Marī Koltesa Roberto Zuko ar Egonu Dombrovski titullomā. Kas ir Roberto Zuko? Cietumnieks vai slepenais aģents, mīlētājs vai izvarotājs? Viņš bezkaislīgi nogalina bez iemesla, vienlaikus sapņojot par nostūri Āfrikā ar tik augstiem kalniem, ka tajos visu laiku snieg... Izbēdzis no visdrošākā cietuma, viņš satiek meiteni, kura viņā iemīlas. Taču šis nav mīlas stāsts, bet gan slepkavas ceļš uz brīvību un pašam pie sevis. Pirmizrāde plānota 13. aprīlī.

Mārtiņš Kalita arī regulāri dodas uz kino provēm Krievijā, kas ir normāla prakse, lai būtu apritē. «Novembra beigās pabeidzu darbu pie režisora Andreja Kravčuka, kurš uzņem filmu par dekabristiem - Союз спасения. Tās pirmizrāde plānota šogad 29. decembrī,» stāsta grāfa Miloradoviča adjutanta Glinkas lomas atveidotājs, piebilstot, ka filmēšana notika Maskavā, Sanktpēterburgā un Belgorodā. «Filma ir par notikumiem 1825. gadā, par laiku pirms 1905. gada. Nu gan šo vēsturisko posmu būšu izdzīvojis diezgan konkrēti,» aktieris smaidot secina.

Mārtiņš KALITA

- Liepājas teātra aktieris (no 2012. gada)

- Dzimis 1986. gada 25. janvārī

- Izglītība: Klaipēdas universitāte (2012)

- Repertuāra lomas Liepājas teātrī: Džimmijs Bīns, dakteris Vorens un muša - J. Kļavas Polianna, Senators un sargs - Dž. Dž. Džilindžera Kleo-Kleo-Kleo-Patra, lomas R. Bugavičutes-Pēces lugas Liepāja - Latvijas galvaspilsēta iestudējumā, Džuljens - Moljēra Mizantrops, Billijs - A. Čehova Platonovs un viņa sievietes, Anučkins - N. Gogoļa Precības

- Pasniedz skatuves kustību Liepājas teātra topošajiem aktieriem

- Kino lomas: studentu spēlfilmā Robeža (rež. Gundars Jakobsons, 2012), Poručiks - Saules dūriens (rež. Ņikita Mihalkovs, 2014), ierindas kaujinieks Pelēkais -1906, (rež. Gatis Šmits, 2019), Glinka, grāfa Miloradoviča adjutants - Союз спасения (rež. Andrejs Kravčuks, pirmizrāde plānota 2019. gada 29. decembrī)

- 2012. gadā ieguvis titulu Gada liepājnieks

- Precējies (2017). Divi bērni: Izabella (2 gadi un 8 mēneši) un Kristians (8 mēneši)