Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Saruna ar aktieri Edgaru Pujātu: Izrāde "Ģērbējs" ir par mani

© Edgars POHEVIČS

«Šī izrāde ir par mani. Jā, jā, tieši tā! Man ir jāspēlē aktieris, un tas esmu es. Tas, protams, ir daudz grūtāk, nekā spēlēt jebkuru citu lomu. Aktieris ir kails ikvienā lomā, bet šajā – vēl kailāks, jo, gribot vai negribot, lien ārā arī dažādas personīgas lietas. Nav aiz kā aizslēpties, jo – kur tad tu, aktieris, aiz aktiera aizslēpsies?!» saka skatītāju mīlētais Liepājas teātra aktieris Edgars Pujāts.

Viņam sestdien pirmizrāde - Ronalda Hārvuda lugas Ģērbējs iestudējumā Dmitrija Petrenko režijā. Režisors to nodēvējis par ilūziju drāmu.

Viss var izgaist

Britu izcelsmes dramaturgs un scenāriju autors sers Ronalds Hārvuds (1934) lugu Ģērbējs sarakstījis 1980. gadā, un tā ir balstīta autora pieredzē, kad viņš no 1953. līdz 1958. gadam bija aktiera - sera Donalda Volfita - ģērbējs.

Vai maz kāds zina, cik daudz enerģijas prasa ģērbēja amats? Nākas ne tikai tīrīt kostīmus, bārdas un ūsas, bet risināt arī aktiera personiskās problēmas, lai viņš vispār spētu kāpt uz skatuves. Normans, kurš savā amatā kalpojis kungam ilgus gadus, zina visu, kas notiek teātrī un kunga galvā. Bet ko darīt, ja ilgstoši esi dzīvojis otra cilvēka dzīvi, mākslas vārdā esi bijis gatavs uz visu un pēkšņi saproti, ka viss var izgaist pēkšņi un negaidīti?

Smeldzīgais un reizē komiskais iestudējums atklās skatītājiem arī daļu no teātra aizkulisēm. Tā darbība notiks divos laikos - pirms izrādes sākuma un tās laikā, bet, kā uzsver režisors, izrāde nebūs tikai par teātri, tā būs par cilvēkiem. Māksliniekiem, kuri ziedojuši savu dzīvi mākslas vārdā un apjauš, ka nesaprot, kā dzīvot, kad viss sāk zust.

Kunga un ģērbēja attiecības izrādē izdzīvos aktieri Edgars Pujāts un Rolands Beķeris. Izrādē piedalīsies arī Anda Albuže, Ilze Jura, Armands Kaušelis, Herberts Laukšteins, kā arī viesmāksliniece - aktrise Inga Apine, kuru skatītāji pazīst pēc lomām Valmieras Drāmas teātrī. Viņa atveidos kunga mīļoto sievieti.

Izrādi veido arī scenogrāfe Sintija Jēkabsone, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmani. Jauniestudējumā skanēs komponista Artura Maskata oriģinālmūzika. Viņš savulaik rakstījis mūziku šim iestudējumam Dailes teātrī, kad 1985. gadā to veidoja režisors inscenētājs Artūrs Dimiters un režisore Aina Matīsa.

Pieslēgt sirdi

Edgaram Pujātam Kungs ir viena no lielākajām pēdējo gadu lomām un, kā aktieris pats saka, ir ļoti patīkami, ka beidzot atkal ir darbs, kurā nepieciešams pieslēgt sirdi. Pirms tam tāds bija Uldis Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūziklā Pūt, vējiņi! (pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem), ko 2011. gadā iestudēja režisors Dž. Dž. Džilindžers. Pērn šī izrāde noguldīta teātra zelta fondā. «Uldis bija man svarīga un reizē smaga loma, kas prasīja ieguldīt lielu un nopietnu darbu. Visas pārējās pēc tam nav vērts pat pieminēt,» nosaka Edgars Pujāts.

«Forši ir tas, ka man tagad jāspēlē pašam sevi. Jā, jā, tas tiešām ir par mani, viennozīmīgi!» aktieris apgalvo, uzsverot, ka mēģinājumu process līdz ar to bija vienkāršāks, jo nebija jāiet ārā no teātra, kā būtu jādara, ja būtu jāspēlē, piemēram, kāds slepkavnieks. «Man šajā lugā visas situācijas un sajūtas ir pazīstamas. Tā ir mīlestība. Tā ir ticība savai profesijai. Tā ir nepārtraukta cīņa, tostarp pašam ar sevi. Pati dzīve jau ir viena vienīga cīņa, un arī teātrī, jo īpaši mūsdienās, 21. gadsimtā, tā ir ļoti liela cīņa par savu vietu,» uzskata Edgars Pujāts. Viņa atveidojamais varonis raksta grāmatu un sāk ar nosaukumu - Mana dzīve, bet... lapa ir tukša. «Kā tad sanāk? Viņš gandrīz pusi mūža ir nostrādājis teātrī, kur spēlējis lielas lomas, tostarp Hamletu un Karali Līru, bet beigās attopas: johaidī, kur tas viss ir palicis?! Draugu nav, mīlestība ir izčākstējusi, pārņem vientulība, jo - kur tad ir tā viņa paša dzīve?! Tādu jautājumu jau mēs katrs sev ik pa laikam uzdodam, un tāds jautājums, manuprāt, kustina ne tikai mani kā aktieri, bet, iespējams, ikvienu no mums neatkarīgi no profesijas. Tāpēc domāju, ka šis darbs nebūs darīts velti un skatītājiem būs interesanti,» saka Kunga lomas atveidotājs. «Patiesībā, skatītājs teātrī jau redz tikai galarezultātu, bet šajā izrādē varēs redzēt arī to, kas mūsu sabiedrību nu tā interesē, nu tā interesē... Gan teātra virtuvi, gan ķēķi, gan vannasistabu. Visu. Aktieris tiks izģērbts pavisam pliks,» piebilst talantīgais skatuves mākslinieks.

Ir arī cita dzīve

Edgars Pujāts pavisam vaļsirdīgi atzīstas, ka viņš ik pa laikam sev uzdod jautājumu, vai teātrim atdotais mūžs ir tā vērts. «Man saka: aktierim taču ir skatītāju mīlestība... Nezinu, vai tā ir atbilde. Jo jautājums jau ir, vai es esmu laimīgs?... No šodienas viedokļa - man ir ļoti svarīgi, ka es neesmu vientuļš. Man ir arī cita dzīve, ir dēļ kā dzīvot un par ko cīnīties. Man ir mīlestība, man ir bērni, ko mīlēt. Nav jau tālu jāmeklē - ir daudz ģeniālu aktieru, kuri savu mūžu atdevuši teātrim, spēlējuši lielas lomas, bet beigās palikuši vientuļi, nevienam nevajadzīgi, aizmirsti. Un ko tad dod tā kādreizējā skatītāju mīlestība?!...» aktieris pavisam nopietni aizdomājas. Viņš neslēpj, ka dažkārt jau drusku zūd ticība savai profesijai, bet nezaudēt, saglabāt ticību - tas, viņaprāt, ir būtiski. Jo pēc tukšāka perioda atkal var nākt kāds skaists darbs. Un viņam tāds tagad ir Ģērbējs, kas jau dod lielu gandarījumu.

Neguļ, neēd, daudz pīpē

«Kas man vēl bija šosezon? Vai, dieniņ, tā varētu būt, ka nekas atmiņas vērts? Vai arī tagad tik ļoti esmu pārņemts ar Ģērbēju, ka neatceros, ko vēl šosezon esmu spēlējis? Nu, laikam tieši tik nopietna man ir šī loma, ka viss bijušais ir no atmiņas izdzēsts. Nav ko piecūkot bēniņus, ejam uz priekšu!» mirkli pirms pirmizrādes saka Edgars Pujāts. Un viņš neslēpj: lai arī līdz pirmizrādei ir vēl laiks, uztraukums ir diezgan pamatīgs. «Es jau neguļu, neēdu, daudz pīpēju. Jā, ir mazas galvassāpes, jo - atbildība ir liela,» viņš nosaka, pats sev apsolot, ka pēc pirmizrādes atkal tiks ar to visu galā.

Šosezon Edgaram Pujātam būs darbs vēl arī īpašā koncertuzvedumā Meklējam aktierus!, ar ko Liepājas teātris atjauno tradīciju svinēt Starptautisko teātra dienu - jautrā un nedaudz nenopietnā gaisotnē. Pasākuma veidošanu uzņēmušies aktieri Egons Dombrovskis un Mārtiņš Kalita, kā arī teātra muzikālais vadītājs Normunds Kalniņš, un to varēs noskatīties 23. un 24. martā, kā arī Starptautiskajā teātra dienā - 27. martā.

Es esmu mīlējis

«Bet viss pavasaris man būs brīvs, par ko esmu ļoti, ļoti, ļoti priecīgs. Jo pavasaris ir mans laiks, kad es negribu neko citu, kad gribu būt tikai dabā. Man ir savi lauki, sava mājiņa skaistā vietā astoņus kilometrus no Liepājas, un tur arī rosīšos,» saka Edgars Pujāts, atklājot, ka viņš prot dažādus lauku darbus. «Kā tad! Akmens pie akmeņa, un žogs gatavs! Ja vajag precizitāti līnijās, tad gan saucu meistaru un pats tad labāk uzdziedu. Bet, ja vajag ko māksliniecisku, to es varu,» viņš pasmaida un atzīst, ka patiesībā jau dvēselē ir romantiķis. Ne tikai uz skatuves, dzīvē arī. «Nu, tur jau tā lieta. Varbūt esmu palicis mazliet skarbāks un skaudrāks, bet - romantisms manī nekur nav zudis. Un romantisma pilna ir arī mana jaunā dziesmu programma Es esmu mīlējis - tas ir Valda Atāla dziesmas nosaukums, kas arī ir šīs programmas vadmotīvs. Patiesībā, tāds varētu būt arī manas dzīves kopsavilkums,» atzīst skanīgās balss īpašnieks, kurš allaž bijis sieviešu mīlēts. «Mīliet un esiet mīlētas!» viņš saka, sūtot sirsnīgus sveicienus Starptautiskajā sieviešu dienā visām Neatkarīgās lasītājām.

EDGARS PUJĀTS

- Liepājas teātra aktieris (no 1993. gada)

- Dzimis 1971. gada 11. februārī Cēsīs

- Izglītība: Valmieras Viestura vidusskola (1989), Liepājas teātra IV studija (1993) - Repertuāra lomas: Kungs - R. Hārvuda ilūziju drāmā Ģērbējs, Dolabella, senators un sargs - Dž. Dž. Džilindžera komēdijā Kleo-Kleo-Kleo-Patra, Sems un Edijs - R. Šeklija muzikālajā komēdijā Biļete uz Tranaju, bohēmas viesis - muzikālajā stāstā Esi sveicināta, bohēma!, Boriss Amets - J. Rezā attiecību stāstā Bella Figura, Džordžs - A. Čehova liriskajā komēdijā Platonovs un viņa sievietes

- TV un kino lomas: Rūdis TV seriālā Palīgā (2003, rež. V. Brasla), Jēkabs LTV1 seriālā Eņģeļu iela. Pelnrušķītes mantojums (2014, rež. V. Lejiņa), spēlfilma Segvārds Vientulis (2014, rež. N. Pucis), Manfrēds Ķirsis TV3 seriālā UgunsGrēks (2015, rež. I. Gorodecka), Oskars TV3 seriālā Svešā seja (2017-2018, rež. I. Gorodecka)

- Piedalījies TV3 šovā Izklausies redzēts (2018)

- Mūzikas apvienības Aģenti dalībnieks

- Precējies. Četri dēli: Kristaps (26) un Madars (21) ir dzimuši pirmajā laulībā - ar Santu Pujāti, Rojs Kristers (2) un Marks Eliots (nākamnedēļ būs 5 mēneši) otrajā laulībā - ar Martu Pujāti