Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Inga Alsiņa-Lasmane. Versija par manipulāciju

© Publicātes foto: Gatis PRIEDNIEKS-MELNACIS

Piektdien, 12. oktobrī, Valmieras teātrī pirmizrāde – Deivida Aivsa lugu Venēra kažokādā iestudējusi Inese Mičule, galvenajās lomās Inga Alsiņa-Lasmane un Imants Strads.

Amerikāņu rakstnieka, scenārista un dramaturga luga Venēra kažokādā stāsta par režisoru, kas meklē aktrisi, kura varētu atveidot galveno lomu lugā, kas tapusi pēc Leopolda fon Zahera-Mazoha visslavenākā darba Venēra kažokādā. Režisors ir tuvu izmisumam, līdz ierodas Vanda, enerģiska un neapvaldīta, un iemieso sevī tieši to, kas režisoram nepatīk - viņa ir vulgāra, pārāk runīga un ceļā uz lomu nedomā apstāties neviena šķēršļa priekšā. Pēkšņi viss, kas līdz tam Tomam nav paticis, sāk imponēt. Kopš 2010. gada, kad luga tika iestudēta Brodvejā, saņemot daudzas profesionāļu balvas, tā piedzīvojusi neskaitāmus iestudējumus uz daudzām pasaules teātru skatuvēm. 2012. gadā šis darbs ir piedzīvojis arī kino versiju Romāna Poļanska režijā. Ar Vandas lomu Valmieras teātrī atgriežas Inga Alsiņa-Lasmane, viņas partneris divu aktieru lugā būs Imants Strads.

Inga Alsiņa-Lasmane atzīst, ka piedāvājums atveidot šo lomu bijis negaidīts, taču viņas atbilde bijusi ļoti ātra. «Protams, ka piekritu. Lomas pēc, radošās komandas pēc. Dramaturģiskais materiāls ir jau daudzkārt pārbaudīts teātros pasaulē, bet mēs šo lugu centāmies padarīt mazāk komerciālu, ne tik ļoti uz stereotipiem balstītu. Materiāls ir feins, un ceru, ka skatītājiem gribēsies ne tikai pasmieties, kas, protams, būtu dikti vajadzīgs, bet arī vairāk padomāt par sieviešu un vīriešu attiecībām, par manipulāciju citam ar citu,» saka Inga Alsiņa-Lasmane. Aktrise atzīst, ka loma viņai «devusies rokās» bez īpašām grūtībām, protams, normālā lomas meklēšanas procesā, soli pa solim, līdz nonākuši līdz gala variantam.

Šī ir Ingas Alsiņas-Lasmanes atgriešanās Valmieras teātrī pēc 15 gadu pārtraukuma - pēc Kultūras akadēmijas absolvēšanas 2003. gadā viņa vienu sezonu nostrādāja Valmieras teātrī, pēc tam pievienojās Jaunajam Rīgas teātrim, no kura aizgāja pērn. «Es gan neteiktu, ka tā ir atgriešanās, drīzāk - viesošanās. Esmu priecīga tur atkal būt,» atzīst Inga Alsiņa-Lasmane. Pēc attiecību pārtraukšanas ar Jauno Rīgas teātri viņa vairāk darbojas neatkarīgos teātra projektos, aktivizējušies piedāvājumi televīzijā un kino. «Man tik mierīgi bija dekrēta gadi - neviens netraucēja, neko nepiedāvāja, bet šobrīd ir saspringts grafiks, pat nesanāk normālas brīvas dienas. Daudz laika paņem ceļš uz Valmieru, es apbrīnoju tos, kas katru dienu no Rīgas brauc uz turieni; man tas prasa baigo spēku, bet, iespējams, ka pierod. Protams, braukšanas laiku jau var izmantot - lasot un mācoties tekstu.»

Šobrīd Inga Alsiņa-Lasmane piedalās arī Latvijas Televīzijas veidotajā seriālā Divi vienā. «Tajā esmu maz, turklāt skaipā - mana atveidotā varone ir Anglijā dzīvojoša persona. Es gan pati televizoru neskatos, nevaru nokomentēt,» viņa pasmaida. «Domāju, ka mana vecuma cilvēkiem šobrīd ir tas posms dzīvē, kad jo īpaši skaidri saprot, ka dzīve neapstājas teātrī vai kino, ka ir daudz kā cita arī. Gribas daudz ko saprast, iespējams, darīt ko pilnīgi citu. Kad vēl strādāju JRT, gribēju studēt glezniecību, bet pat nemēģināju un rezultātā iestājos uz scenogrāfiem. Pabeidzu, lai gan toreiz pasniedzēji teica, ka uz diviem soliem nevarēs nosēdēt, ka ir neiespējami paralēli būt gan aktrisei, gan scenogrāfei. Un tā ir taisnība. Šur un tur šo un to jau esmu darījusi scenogrāfijā, bet tas, ka šobrīd to nedaru aktīvi, nerada sajūtu, ka esmu veltīgi esmu iztērējusi laiku, un vienalga, vai man tas profesionāli noderēs vai ne, personīgi man tas bija vērtīgs laiks.