Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Esmeralda Ermale. Baibiņas "tērps" der visu mūžu

2018. Dailes teātra aktrise Esmeralda Ermale uz laiku laikiem ir kļuvusi par Raiņa lugas Pūt, vējiņi! Baibiņas simbolu. Šovakar uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves viņa atkal atgriežas šajā lugā © Rūta Kalmuka/F64

«Filma Pūt, vējiņi! man ir kā fotogrāfija bērnības albumā, kā saglabāts nospiedums no tā laika – jā, tādi mēs bijām...» saka Dailes teātra aktrise Esmeralda Ermale. Šovakar Latvijas Nacionālais teātris savu 100. sezonu atklās ar Raiņa lugu Pūt, vējiņi! Elmāra Seņkova režijā, un simboliska loma šajā iestudējumā ir arī režisora Gunāra Pieša 1973. gadā uzņemtās leģendārās spēlfilmas Pūt, vējiņi! Baibiņas lomas atveidotājai.

Kur slēpjas Pūt, vējiņi! (1913) fenomens? Kāpēc šī ir populārākā Raiņa luga? Skanot Imanta Kalniņa leģendārajai kinomūzikai, aktieri dzīvo cilvēku audeklā ieaudīs savu varoņu likteņus un izspēlēs Raiņa lugu kā kanonu. Paturot acu priekšā Latvijas simtgades vasaras Dziesmu un deju svētkus un - ar domu par rītdienu.

1973. Esmeralda Ermale (Baiba) un Ģirts Jakovļevs (Uldis) režisora Gunāra Pieša filmā Pūt, vējiņi! / Publicitātes foto

Izrādes scenogrāfe un vizuālās koncepcijas autore ir Monika Pormale, scenogrāfes asistents - Edgars Kļaviņš, kostīmu mākslinieks - Mareunrol’s, horeogrāfi - Jānis Purviņš un Agate Bankava, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš, muzikālā noformējuma autors - Toms Auniņš, režisora asistents - Toms Treinis, runas konsultante - Aina Matīsa.

Lomās: Jēkabs Reinis (Uldis), Laura Siliņa (Barba), Agnese Cīrule (Zane), Madara Botmane (Anda), Lāsma Kugrēna (Māte), Raimonds Celms (Didzis), Lolita Cauka (Orta), Inga Misāne-Grasberga (Ciepa), Kārlis Reijers (Gatiņš), kā arī Ģirts Jakovļevs, Esmeralda Ermale, Astrīda Kairiša un Uldis Dumpis. Izrādē piedalās arī TDA Līgo (vad. Jānis Purviņš) un TDA Teiksma (vad. Jānis Ērglis).

Nodos stafeti jaunajiem

«Mums ar Ģirtu Jakovļevu ir ļoti atbildīgs un godpilns uzdevums - mēs iesākam izrādi, pirmie uznākam uz skatuves un runājam Raiņa rakstīto prologu. Patiesībā to ļoti reti iestudē uz skatuves. Režisore Māra Ķimele savā iestudējumā Valmieras Drāmas teātrī [1985. gadā] to bija iestudējusi, un arī Elmārs Seņkovs bija ļoti ieinteresēts, lai šis prologs būtu, jo Rainis tajā ļoti skaisti ir noformulējis savas domas un sajūtas par Latviju, esot trimdā. Šajā prologā viņš arī garāk izklāstījis lugas saturu, bet režisors to mazliet saīsināja, jo skatītāji to jau zina un arī redzēs izrādē,» aktrise Esmeralda Ermale mirkli pirms pirmizrādes jau mazliet paver priekškaru, neslēpjot, ka ir patiesi priecīga piedalīties šajā jauniestudējumā. Un, lai arī viņas uzdevums ir neliels un «pārāk daudz vietas neaizņem», aktrise uzskata, ka no režisora puses tā ir ļoti liela cieņa pret tiem māksliniekiem, kuri spēlē režisora Gunāra Pieša leģendārajā filmā Pūt, vējiņi!. «Elmāram ļoti patīk šī filma, viņš pilnībā pieņem tās koncepciju, nemēģinot veidot kaut kādas jaunas interpretācijas, - viņš vienkārši grib to realizēt uz skatuves, ar cieņu izturoties pret filmu,» stāsta filmas Pūt, vējiņi! Baibas lomas atveidotāja, atklājot, ka jauniestudējumā uz skatuves būs ne tikai viņas Uldis - Ģirts Jakovļevs, bet arī Astrīda Kairiša, kura uz skatuves pirmajā uzgājienā pavadīs Zani (Agnese Cīrule), bet Uldis Dumpis sasveicināsies ar Didzi (Raimonds Celms), tādējādi simboliski nododot stafeti jaunajiem un ar labām domām vēlot izrādei izdošanos.

«Es tiešām ļoti, ļoti priecājos, ka šī luga, ko nav viegli uzvest uz skatuves, atkal kādu ir ieinteresējusi. Turklāt paņēmiens, kā Elmārs to ir iecerējis, man šķiet viens no nedaudzajiem šodien iespējamiem. Jo mēs taču zinām, ka katrs laikmets pieprasa savu izteiksmes veidu, sabiedrības uztvere un prasības mainās. Šodien reti kurš grib skatīties izrādi trīs četras stundas, un arī noturēt skatītāju uzmanību tik ilgi nav viegli, ja acu priekšā nemitīgi nezibina ko jaunu. Bet šī izrāde solās būt pietiekami īsa, kas manī arī izraisa lielu cieņu, jo režisoram ir izdevies šo stāstu tā sapresēt, ka tas ne vien tiek izstāstīts, bet arī parādīts ļoti interesanti.»

Laimīga sagadīšanās

Ir pagājuši apaļi 45 gadi, kopš tapusi leģendārās Raiņa lugas ekranizācija - režisora Gunāra Pieša kino drāma Pūt, vējiņi!.

Aktieru atlase tolaik izvērsās valsts mērogā, uz Baibiņas lomu vien pretendēja ap 300 meiteņu, bet abu scenāristu - Gunāra Pieša un Imanta Ziedoņa - nesaskaņas par Raiņa idejām filmēšanas laukumā pat pārauga atklātā konfliktā. Par to stāsta režisores Agitas Cānes-Ķīles un kinokritiķes Dairas Āboliņas pirms pieciem gadiem veidotā dokumentālā filma Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija, kas, balstoties arhīvu dokumentos, filmu materiālos un cilvēku liecībās, pārvērš to par kino vēstures trilleri ar laimīgām beigām.

Bet aktrisei Esmeraldai Ermalei Baibiņas loma nāk līdzi visu mūžu. «Viņa man visu laiku stāv fonā, es to nekad neesmu varējusi aizmirst, jo man vienmēr kāds to atgādina,» aktrise smaidot nosaka un salīdzina šo lomu ar tērpu, kas der visu mūžu.

«Kad pēc filmas pirmizrādes bija pagājuši kādi desmit gadi, domāju: nu, vai tiešām, vai tiešām par to vēl jārunā... Nu, cik vēl ilgi? Tas likās jocīgi. Bet, tā kā šī loma un pati filma nav nekas negatīvs vai apkaunojošs, gluži otrādi - tā ir ar pozitīvu zīmi, to piemin ar smaidu un atceras ar labu vārdu, kas ir patīkami, jau esmu pieņēmusi, ka tā ir un būs,» stāsta Esmeralda Ermale. Un aktrise nenoliedz, ka viņai, tolaik septiņpadsmitgadīgai skolniecei no Iecavas, tā bija laimīga sagadīšanās, kas deva labu starta pozīciju aktrises karjerai.

Tūliņ, tūliņ būs

Patinot laika ratu 45 gadus atpakaļ, Esmeralda Ermale joprojām atminas, kā jutusies tai zemnieku sētā Valkas novada Vijciema pagastā, uz kurieni ik rītu aktieri vesti ar autobusu no Smiltenes, kur dzīvojuši pie cilvēkiem ģimenēs. «Bija grimēšana un saģērbšana, tad - kadra ierīkošana, uzstādīšana. Visi rosījās, katrs zināja savu uzdevumu, un katrs arī darīja savu darbu - gan rekvizitori, gan ģērbēji, gan gaismotāji. Visi konsultējās savā starpā, domāja, sprieda, kā labāk. Un es atceros šo sajūtu, ka - tūliņ, tūliņ kaut kas būs... Un, kad parādījās režisors, visi uzreiz izslējās un bija skaidrs: tūliņ sāksies lielais darbs! Tas mani ļoti iespaidoja, jo piedzīvoju ko tādu pirmoreiz. Turklāt es ar savu šausmīgo satraukumu - ko es tajā visā lai daru -, biju tur pa vidu,» stāsta tautā mīlētā Baibiņas lomas atveidotāja. Tikai, kad filmas uzņemšana bija jau pusē, viņa mazliet nomierinājās un tad jau ar interesi vēroja, kā strādā vecākie kolēģi. «Tas bija ārkārtīgi aizraujoši, kā viņi pirms filmēšanas apsprieda katru skatu un gudri runāja ar režisoru. Es biju ļoti priecīga, ka varu to visu vērot un, jā, diezgan daudz no tā arī mācīties. Jo tas, kā no plika teksta tapa dzīva darbība, bija ļoti iespaidīgi.»

Trešā satikšanās

Dalība režisora Elmāra Seņkova jauniestudējumā aktrisei Esmeraldai Ermalei ir jau trešā satikšanās ar Raiņa lugu Pūt, vējiņi!. Pirmā bija filma, bet otrā - ielekšana Baibas lomā jau pieminētajā režisores Māras Ķimeles veidotajā izrādē Valmieras Drāmas teātrī 1985. gadā, kur galveno lomu spēlēja Dace Everss. «Viņa aizgāja dekrētā, bet teātrim noteikti vajadzēja nospēlēt vēl dažas izrādes, un Māra Ķimele uzaicināja mani. Man tas bija ārkārtīgi interesants piedzīvojums - divpadsmit gadu pēc filmas šo lomu spēlēt uz teātra skatuves. Tur Uldis bija Aigars Vilims, Gatiņu spēlēja Niks Ērglis, bet Zane bija Baiba Valante. Izrāde bija ļoti veiksmīga un arī atzinīgi novērtēta, ar brīnišķīgām Andra Freiberga dekorācijām,» atminas Esmeralda Ermale, piebilstot, ka ielēkt šajā lomā nebija grūti, jo - teksts nebija jāmācās. «Tas laikam man visu mūžu paliks galvā...» smaidot nosaka Baibas lomas atveidotāja.

Starp citu, Dailes teātra aktrisei Esmeraldai Ermalei šovakar būs debija uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves, jo līdz šim viņa uz tās neko nav spēlējusi. Bet interesanti, ka uz šā teātra skatuves viņa jau ir bijusi - skatītāju rindās režisores Gaļinas Poliščukas iestudētajā izrādē... nu, protams, Pūt, vējiņi!. Toreiz, 2004. gadā, tieši ar šo Raiņa lugu tika atklāta Latvijas Nacionālā teātra 86. sezona, kas bija teātra pēcrekonstrukcijas atgriešanās vēsturiskajās telpās. Tā bija atgriešanās ar jaunu elpu, jo skatītāju vietas bija iekārtotas uz lielās zāles skatuves.

Liela atbildība

«Es atceros, cik šausmīgs stress un cik liela atbildības sajūta man bija par Baibiņas lomu, jo par pretendentu atlasi un filmas uzņemšanu taču bija izbazūnēts pa visu Latviju. Turklāt tieši tajā laikā Nacionālajā, tolaik - Drāmas, teātrī tika spēlēta Alfreda Jaunušana 1968. gadā iestudētie Pūt, vējiņi!. No šīs izrādes uz filmu jau gatavi atnāca Uldis - Ģirts Jakovļevs un Zane - Astrīda Kairiša, kura pirms tam šo lomu bija spēlējusi arī savā diplomdarbā. Tādā ziņā viņiem bija vieglāk,» domā Esmeralda Ermale. Viņa stāsta, ka Baibu Alfreda Jaunušana iestudējumā tolaik spēlēja aktrise Dina Kvelde (1938), bet, ja teātra specifika ļauj šo lomu spēlēt arī pieredzējušām aktrisēm, tad kino žanrs pieprasa lielāku ticamību, un tāpēc Gunārs Piesis meklēja jaunu meiteni.

«Un tagad es ļoti labi saprotu, cik liela atbildība nospēlēt šīs lomas uz Nacionālā teātra lielās skatuves ir jaunajiem aktieriem Laurai Siliņai un Jēkabam Reinim,» nosaka Esmeralda Ermale.

Dzīve ir skaista

«Aktiera profesija ir ļoti sarežģīta, un tā ļoti bojā raksturu, jo, esot tik ļoti atkarīgam, tev visiem ir jāizpatīk. Tas ir diezgan traki. Bet, tiklīdz tu no tā tiec atbrīvots, pirmajā mirklī ir smagi un sāp, bet, kad tiec tam pāri, pēkšņi pamani, ka dzīve ir skaista! Ka dzīvē ir vēl daudz kā cita interesanta un aizraujoša,» priecīgi saka Esmeralda Ermale. Dailes teātrī viņai palikusi vairs tikai viena loma, bet - kāda! Hanna Justīnes Kļavas lugā Visas viņas grāmatas, ko 2014. gadā Kamerzālē iestudējis režisors Dmitrijs Petrenko. Viņas partneris šajā izrādē ir Dainis Grūbe, kurš par Mihaela lomu saņēmis Spēlmaņu nakts 2014/2015 balvas kategorijās Gada aktieris un Gada aktieris skatītāju balsojumā.

«Pavasarī nospēlējām jau astoņdesmito izrādi. Tas mūsdienās ir milzīgs retums, jo cita pēc citas nāk arvien jaunas izrādes un no repertuāra nereti noņem, patiesībā, vēl īsti nenospēlētas izrādes,» uzskata Esmeralda Ermale. Viņa domā, ka šīs izrādes veiksmes pamatā ir brīnišķīgs materiāls: skaudrs un cilvēciski aizkustinošs stāsts, kas nevienu neatstāj vienaldzīgu. «Katram ir savi iemesli, kāpēc viss sanāk tik traģiski. Tās ir baisas apstākļu sakritības, salauztas dzīves, bet tam visam pa vidu - liela mīlestība...»

Aktrise saka, ka Hannas loma nepavisam nav viegla, bet - vieglās lomas arī «nepiesien sirdi». «Grūtās lomas ir interesantas un skaistas, tās prasa un dod. Un, ja tādas vajag arī skatītājiem, tas, protams, ļoti priecē. Tāpēc, kamēr šī izrāde būs repertuārā, es to spēlēšu un darīšu to ar prieku!» apsola Esmeralda Ermale. Un mirkli pirms šovakar gaidāmās pirmizrādes viņa atzīst, ka ir absolūti apmierināta ar dzīvi. «Ja cilvēks ir viens un jūtas nevienam nevajadzīgs, iespējams, ir savādāk, bet man tā nav. Es esmu pilnīgā mierā un - man viss ir labi!»

Esmeralda ERMALE

- Dailes teātra aktrise (no 1977./1978. g. sezonas), izrādēs piedalās no 1974. gada

- Dzimusi 1956. gada 5. decembrī Iecavā

- Izglītība: Iecavas vidusskola, Rīgas kinostudijas Tautas kinoaktieru studija, J. Vītola Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultāte (Dailes teātra 6. studija, 1973-1977)

- Dailes teātrī spēlē Hannu J. Kļavas lugā Visas viņas grāmatas (rež. D. Petrenko, izrāde ir Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balvas Kilograms kultūras 2014 ieguvēja)

- Nacionālajā teātrī piedalās izrādē Pūt, vējiņi! (rež. E. Seņkovs)

- Kinolomas: Ilze (Īsa pamācība mīlēšanā, rež. I. Krenbergs, 1982), Linda (Lielā Jaungada nakts, rež. A. Neretniece, 1978), Māksliniece (Meistars, rež. J. Streičs, 1976), Marina (Šīs bīstamās balkona durvis, rež. Dz. Ritenberga, 1976), Baiba (Pūt, vējiņi!, rež. G. Piesis, 1973)

- TV: Baiba seriālā Tikai nesaki man Bizu (rež. I. Šņore, 2012), Anita seriālā Svešā dzīve (rež. H. Petrockis, no 2007), Inese seriālā Liepājas blūzs (rež. I. Gorodecka, 2004), loma seriālā Likteņa līdumnieki (rež. V. Lejiņa, no 2002); vadījusi TV raidījumus Dzīvīte un Daudz laimes, veidojusi raidījumu par Dailes teātra aktieri Miervaldi Ozoliņu

- Apbalvojumi: Barikāžu dalībnieka Piemiņas zīme (1991); par Baibas lomu filmā Pūt, vējiņi! saņēmusi balvu 7. Vissavienības kinofestivālā Baku (1974)

- Divas meitas