Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Inese Galante. Katru noglaudīt, apskaut un pateikt: Būs labi!

NEKAD nedari otram to, ko negribētu saņemt pats – operas dīva Inese Galante ļoti cenšas šo devīzi atcerēties un ievērot. Un, aicinot skatītājus uz savu festivālu Jūrmalā, no sirds vēlas ikvienam sagādāt svētkus, kas vēl ilgi paliek atmiņā. «Lai ir skaisti un eleganti. Lai ir daudz pozitīvu emociju. Lai ir vienkārši, draudzīgi un sirsnīgi. Lai ir atklāti un silti...» © Publicitātes foto

«Es esmu no cilvēkiem, kurš saņem un – dod, jo man nav žēl. Cilvēki dod man, un es atdodu visu. Visu, kas izdzīvots, pārdzīvots, pārdomāts. Katrs koncerts ir dzīva enerģētiskā apmaiņa, un tā tam ir jābūt – lai strāvo uz abām pusēm,» uzskata allaž šarmantā, pašmāju publikas iemīļotā un pasaulē atzītā operas dīva Inese Galante.

Ceturtdien, 9. augustā, pulksten 20 ar koncertu My Way & Frenks Sinatra jau 14. gadu pēc kārtas tiks atklāts viņas izlolotais festivāls Summertime - aicina Inese Galante.

Atklāšanas koncerts būs nebijušā formātā, jo līdz šim ierastā klasiskā simfoniskā koncerta vietā skatītājiem tiks piedāvāta klasika citā žanrā - muzikālu svētku atmosfēru radīs dziesmas no leģendārā balāžu izpildītāja, samtainās balss īpašnieka Frenka Sinatras repertuāra, un pirmo reizi Latvijā uzstāsies labākais viņa kompozīciju interpretētājs, pasaules kritiķu un publikas atzītais amerikāņu leģendas dziesmu izpildītājs Toms Gēbels no Vācijas. Viņu pavadīs pašmāju džeza kolektīvs Jelgavas Big Band diriģenta Raita Ašmaņa vadībā. «Arī es kādā numurā mazliet pačivināšu,» smaidot piebilst festivāla saimniece Inese Galante, atzīstot, ka tā tomēr nav viņas pasaule. «Skaidrs, ka Frenku Sinatru Dievs ir paņēmis un atpakaļ nedos, bet - Toms Gēbels jau no bērna kājas dzīvo viņa ādā un, dziedot viņa dziesmas, izcili atkārto Frenka Sinatras intonācijas.»

Lai ir grūti, vajag spēt

«Mēs esam vecākais Jūrmalā notiekošais festivāls, un četrpadsmit gadi ir jau kā pieaudzis tīnis. Skaidrs, ka laiki mainās, situācijas ir dažādas, un valdošie vēji - gan politiskie, gan ekonomiskie - ietekmē visu. Arī mūsu festivālu Summertime. Nevienam nav viegli, bet - domāsim pozitīvi un par labām lietām,» aicina operdziedātāja Inese Galante. Viņa neslēpj, ka noorganizēt festivālu, kas ilgst sešas dienas, nav vienkārši - visu nedēļu pašai jābūt uz strīpas, par visu jādomā, viss jāpieskata un par visu arī jāatbild. Taču viņai ir izcils palīgs - meita Diāna Galante, kurai jau no bērnības iemācīta atbildības un kārtības izjūta. «Viņa visu dara ļoti punktuāli, disciplinēti un reizē ar kaifu, jo - no visas sirds. Viņa, meitene, ir uzaugusi Eiropā un pasaulē, viņa nodarbojas ar modi - gan pati veido apģērbus, gan strādā ar modelēm, fotogrāfiem un Holivudas zvaigznēm -, un viņai ir savs redzējums. Viņai vajag, lai ir estētiski, stilīgi un eleganti, jo vizuālais ir ne mazāk svarīgs kā saturs. Viņai nav vārda «nevar», viņa vienmēr izdomā, kā var,» Inese Galante paslavē savu meitu, uzsverot, ka uz Diānu vienmēr var simtprocentīgi paļauties.

JO NO VISAS SIRDS. «Diāna visu dara ļoti punktuāli, disciplinēti un reizē ar kaifu, jo - no visas sirds. Viņai vajag, lai ir estētiski, stilīgi un eleganti, jo vizuālais ir ne mazāk svarīgs kā saturs,» operas dīva Inese Galante ir laimīga un pateicīga par meitas Diānas atbalstu/Publicitātes foto

«Galvenais, ko es vēlos, lai mana publika, mana mīļā, labā publika, kuru mīlu visvairāk - es tiešām nevaru iedomāties, ka kādus skatītājus varētu mīlēt vēl vairāk - saņem no šī festivāla tikai pozitīvas emocijas, spēku, enerģiju un tādu vitamīnu šprici, ka pietiek visam gadam. Lai visa ģimene, ikkatrs, neatkarīgi no cipariem pasē, piedzīvo un paņem sev to, kas viņam visvairāk vajadzīgs,» saka Inese Galante, uzsverot, ka viņa ikvienu gribētu noglaudīt, apskaut un pateikt, ka būs labi. Dot spēku un cerību. «Mana mamma vienmēr citēja: «Lai ir grūti, vajag spēt, stipram būt un uzvarēt!» Šie vārdi joprojām sēž manī,» atzīst slavenā operas zvaigzne. Viņa apgalvo, ka nav jau nemaz viegli viņai dzīvē viss nācis, nekas tāpat vien nav kritis pie kājām, jo - tā jau dzīvē nenotiek praktiski nevienam. «Katram ir savs ceļš ejams, sava misija, bet - siltums un drauga plecs mums visiem ir vajadzīgs, un to es saviem klausītājiem mēģinu dot,» saka Inese Galante.

Klasika, džezs un rokenrols

Šā gada festivāla Summertime - aicina Inese Galante devīze ir: klasika, džezs un Balkānu rokenrols, kur dažādu žanru un laiku pasaules hiti skanēs neierastā izpildījumā.

Piektdien, 10. augustā, Dzintaru koncertzālē būs džeza vakars - Nirvana, Queen, Led Zeppelin džezā!, kurā Krievijas vadošais saksofonists un džeza mūzikas virtuozs Antons Rumjancevs un viņa džeza kvartets, kuri krāšņi un emocionāli interpretē pasaulslavenu dziesmu melodijas, reizē izrādot cieņu pret leģendārajām dziesmām un to izpildītājiem, uzstāsies tandēmā ar Krievijas leģendāro pianistu, virtuozu Daniilu Krāmeru. Viņš savukārt klausītāju uzmanību iekaro ne tikai ar savu filigrāno tehniku un emocionālo izpildījumu, bet arī ar neatkārtojamo harismu, šarmu, kā arī šķietami neiespējamo spēlēšanas ātrumu un ģeniāli izstrādāto klavierspēles manieri. «Daniils ir mūsu ģimenes draugs, viņš katru gadu uz festivālu atved ko jaunu un pārsteidzošu, un tāds solās būt arī piektdienas koncerts,» piebilst festivāla patronese.

Mīlas ārijas un kājas pa gaisu

Sestdien, 11. augustā, festivālā būs divi koncerti: pulksten 18 Mazajā zālē - Klavieres un opera par mīlestību, kur viena no pasaulē labākajām soprāna balss īpašniecēm Inese Galante uzstāsies kopā ar klavierspēles meistaru Aleksandru Šmaļcu no Vācijas un kur izskanēs skaistākās operas mīlas ārijas un liriski muzikāli skaņdarbi.

«Katrs gabals - vai opera, vai romāns - stāsta par mīlestību. Kā tas viss beidzas, protams, ir cits stāsts, un pārsvarā jau beidzas nu tā, maigi sakot. Piemēram, manā repertuārā bijušas varbūt trīs, četras operas, kur viss beidzas labi vai diezgan labi, visās pārējās man mīlestības dēļ bija vai jāzaudē prāts, vai jādara pašnāvība, vai jāmirst, vai - kāds mani piebeidza... Jo tur, kur ir mīlestība, ir arī greizsirdība, nodevība un visas citas kaislības, un cilvēka daba jau nemainās. Bet - visi grib mīlēt un būt mīlēti, un es gribētu, lai šodien viens otrs par to aizdomātos,» nosaka operas skatuves prīma.

Ineses Galantes un Aleksandra Šmaļca kopīga uzstāšanās jau ir iemantojusi Stokholmas klausītāju, Nobela prēmiju laureātu un karaliskās ģimenes atzinību, pavadot koncertu ar vētrainām ovācijām, abi kopā uzstājušies daudzās pasaules labākajās koncertzālēs. Šajā koncertā piedalīsies arī jaunie talanti - konkursa Ineses Galantes talanti laureāti.

Savukārt pulksten 20 uz Lielās skatuves - Gorans Bregovičs: Balkāni Jūrmalā.

«Par Goranu Bregoviču, Balkānu mūziķi, pasaules mēroga zvaigzni, kurš plašākai publikai vairāk pazīstams kā mūzikas autors Emira Kusturicas filmām, neko daudz nestāstīšu, jo - viņš ir cilvēks - raķete, bumba, sprādziens! Pirms četriem gadiem viņš jau bija mūsu festivālā, un kopš tā laika skatītāji mūs vajā, jautājot, kad atkal viņš būs. Nav tik vienkārši viņu dabūt, viņa grafiks ir tā saplānots, ka jau pēc koncerta viņš lidos tālāk,» stāsta Inese Galante. Viņa mīļi smej, sakot, ka talantīgais, artistiskais un harismātiskais Gorans Bregovičs ir kaut kas neizturams, jo, kad viņš spēlē - tas ir ugunīgu Balkānu ritmu un čigānu motīvu savienojums ar pūšamo mūzikas instrumentu skanējumu, kas piesātināti ar mūsdienu basiem un mūzikas ritmiem -, pat labi audzinātiem cilvēkiem, lieliem un maziem, neatkarīgi no vecuma, statusa un tautības, kājas un rokas iet pa gaisu. Jo citādi nevar.

Dzirkstošs kā šampanietis

Svētdienas, 12. augusta, koncerts Galā Galante būs spilgta Ineses Galantes sarūpēta muzikālo svētku kulminācija. Viņa pati saka: tas būs dzirkstošs kā šampanietis, jo, pateicoties muzikālo priekšnesumu daudzveidībai, skatītājus gaida pozitīvu emociju un sajūtu virpulis. «Tur būs mani draugi - mūziķi, ar kuriem ilgi un patīkami strādāju jau vairākus gadus. Saprotiet, ja cilvēks ir kopā ar mani uz skatuves, viņš ir mana ģimene, daļa no manas dzīves. Cilvēkus no ielas es neņemu, tikai draugus, ar kuriem mums saskan ne tikai balsis, bet ar kuriem arī domājam vienādi, skatāmies vienā virzienā un viens uz otru varam paļauties,» sirsnīgi stāsta Inese Galante, piebilstot, ka programma ietver arī konkursa Ineses Galantes talanti laureātus - muzicējot gan solo, gan kopā ar izciliem mūziķiem. «Viņi nevis iesildīs skatuvi, bet parādīs sevi un ieraudzīs, kas viņus gaida nākotnē - cik nopietna un prasīga ir mūsu publika.»

Otrdien, 14. augustā, ar solo koncertu Viva Italia! uzstāsies populārais un šarmantais itāļu dziedātājs Džovanni Kostello, kurš savā neatkārtojamajā manierē izpildīs leģendārā Paolo Konte pazīstamos itāļu hitus un balādes no Karūzo līdz Čelentāno. «Tā būs mīlestība, iedvesma un sapņi par mūžīgo vasaru, un šeit arī pievienošos un kaut ko maķenīt pačivināšu,» smaidot piebilst Inese Galante.

Bet festivāla izskaņā, trešdien, 15. augustā, gaidāms grandiozs leģendārā mūzikas izpildītāju trio Trio Paris Royale koncerts - no French café un čigānu džeza līdz tango Por una cabeza & Coldplay. «Šī trio solists ir vijolnieks - brīnumbērns no Vācijas Baptiste Pavliks, kurš jau četru (!) gadu vecumā, tik mazs bumbulītis, kļuva par muzikālā konkursa Jugend Musiziert uzvarētāju. Viņš ir uzstājies ar Selīnu Dionu, Vanesu Meju un Robiju Viljamsu, kā arī spēlējis Romas pāvesta Benedikta XVI atvadu koncertā Vatikānā,» ar virtuozo mūziķi iepazīstina Inese Galante, atklājot, ka Trio Paris Royale sarūpējuši arī dāvanu Latvijai simtgadē - izveidojuši latviešu tautasdziesmas apdari. «Tas būs ļoti interesanti,» apgalvo festivāla patronese.

Saņem un dod, jo nav žēl

«Vasara ir fantastiska! Mani priecē, ka citiem ir prieks, jo man no tā ir labi. Es faktiski šajā karnevālā neesmu klāt, bet man silda sirdi, ka, salīdzinot ar pagājušo vasaru, kad saulainu dienu bija pavisam maz, daba mums tagad atmaksā. Gan jau tas kaut kur ir izrēķināts un paredzēts, kāpēc tā ir,» domā Inese Galante. Viņa apzinās, ka karstums nogurdina, un tomēr skatuves māksliniece uzskata, ka saule dod arī pozitīvu noskaņu un viegluma sajūtu - izdzīvot, pārdzīvot un sakrāt spēkus. «Saulīte provocē, ne velti šķiet, ka cilvēki Spānijā, Itālijā, Dienvidfrancijā un Portugālē visu laiku smaida, dzied un dejo. Gan jau viņiem arī ir problēmas, bet no malas tā neizskatās,» viņa saka.

«Es esmu no cilvēkiem, kurš saņem un - dod, jo man nav žēl. Cilvēki dod man, un es atdodu visu. Visu, kas izdzīvots, pārdzīvots, pārdomāts. Tā ir dzīva enerģētiskā apmaiņa, un tā tam ir jābūt - lai strāvo uz abām pusēm,» uzskata Inese Galante. Viņa no sirds vēlas, lai ikviens viņas festivāla apmeklētājs iekrīt nirvānā - lai atslēdzas no ikdienas, atver savu sirdi un patīkamā dvēseles dušā to attīra. «Ne tikai man to vajag, to vajag arī jums, mums visiem. Es to zinu, es to jūtu. Jo nekad jau nav tā, ka viss aiziet vienā kabatā. Ja mēs esam draugi, es palīdzu tev, kad tev ir smagāk, un tu palīdzi man, kad man to vajag. Tukšuma nav nekad. Tikai man gribas, lai tas viss ir piepildīts ar labām domām, nevis agresiju un citiem netīrumiem. Gribas domāt un just pozitīvi, un es ļoti cenšos, lai tā būtu. Es tāda neesmu vienīgā pasaulē, tādu ir daudz, tāpēc jau pasaule ripo uz priekšu un notiek daudzas labas un skaistas lietas,» uzsver Inese Galante. «Ja cilvēks domā pozitīvi, viss tā arī notiek. Labs rod labu, gaisma - gaismu. Un es ļoti negribētu šo savu ticību un pārliecību pazaudēt...