Ivaram Kalniņam – 70

RETI SASTOPAMS. Bijušās Padomju Savienības teritorijā aktieris Ivars Kalniņš joprojām ir superzvaigzne, bet Latvijā populārais aktieris uz skatuves sastopams reti. Trešdien viņš būs uz Dzintaru koncertzāles skatuves, bet 29. septembrī – VEF Kultūras pilī, kur gaidāms Ivara Kalniņa jubilejas vakars, kurā gaviļnieks atskatīsies uz savu radošo mūžu un nospēlētajām lomām © Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

«Žēl, ka sešdesmit deviņi aiziet, tas tāds erotisks cipars – ja esat lasījuši Kāmasūtru. Deviņdesmit seši jau nozīmē kaut ko citu, bet – līdz tam man vēl tālu,» – tā par saviem gadiem koķetē populārais teātra un kino aktieris Ivars Kalniņš. Vairāku paaudžu skatītāju – gan Latvijā, bet jo īpaši Krievijā – apbrīnots, pielūgts un mīlēts. Trešdien, 1. augustā, viņš svinēs savu 70. dzimšanas dienu.

Un trešdien, 1. augustā, gaviļnieks būs Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, kur pārsteigumu apaļajā dzimšanas dienā viņam sarūpējis Otrais Starptautiskais teātra un kino mūzikas festivāls Jūras pērle.

Festivāls Jūras pērle, kas sākas šodien un turpināsies līdz 3. augustam, ir veltīts tikai un vienīgi muzikāliem skaņdarbiem no filmām, izrādēm un mūzikliem, skatītājiem piedāvājot tikšanos ar dzīvām leģendām - aktieriem, režisoriem, komponistiem un tautā mīlētu kinofilmu radītājiem. Kā sola festivāla organizatori, šogad viesu vidū būs vairāk nekā simt populāru aktieru, režisoru, producentu, scenāristu, komponistu no Latvijas, Krievijas, Lietuvas un citām valstīm. Tās būs piecas neaizmirstamas dienas kopā ar iemīļotiem māksliniekiem - koncerti, sporta spēles pludmalē, radošas tikšanās un dažādas ballītes.

Šovakar festivālā Latvijas kultūras mantojuma diena, un tā tiks veltīta dziesmām un mūzikai no filmām, kas uzņemtas Rīgas kinostudijā - par godu kinostudijas 70 gadu jubilejai. Skatītājiem būs iespēja dzirdēt mūziku no kinofilmām un mūzikliem, kas uzņemti leģendārajā studijā, un tikties ar iemīļotiem aktieriem, kuri piedalījušies filmās, kas veido Latvijas un padomju kino zelta fondu. Festivāla programmā izziņots, ka šo vakaru ar savu klātbūtni apsolījuši pagodināt komponists Raimonds Pauls, režisors Jānis Streičs, aktrises Mirdza Martinsone, Lilita Ozoliņa, Olga Dreģe, Esmeralda Ermale, aktieri Andrejs un Juris Žagari, Arnis Līcītis, Juris Strenga, Andris Bērziņš, Jānis Paukštello, Pauls Butkēvičs, Varis Vētra, Mārtiņš Vilsons, Pēteris Gaudiņš, Uldis Dumpis, kā arī Regimants Adomaitis, Jozs Budraitis, Romualds Ramanausks un daudzi citi.

Rītvakar festivālā - Teātra diena, kas būs veltīta mūzikai un dziesmām no komponistu Genādija Gladkova un Alekseja Ribņikova repertuāra. Tāpat skatītāji dzirdēs Vladimira Visocka dziesmas, kas sarakstītas teātra izrādēm un kino un ko izpildīs slaveni un iemīļoti mākslinieki. Vakara dalībnieku un viesu sarakstā ir tādas zvaigznes kā Irina Alfjorova, Natālija Belohvostikova, Mihails Bojarskis, Maksims Dunajevskis, Dmitrijs Duževs, Goša Kucenko, Dmitrijs Haratjans, Alise Freindliha, kā arī Alekseja Ribņikova un Genādija Gladkova teātru aktieri un daudzi citi.

Bet trešdien, 1. augustā, pulksten 19 būs Krievijas kino diena, kas veltīta režisoru Leonīda Gaidaja un Georgija Danelijas radošajam darbam, kā arī mūzikai no filmām, kas uzņemtas kinostudijā Ļenfiļm, kas šogad svin

110 gadus. Un vēl šajā vakarā īpaši godināts tiks mūsu Ivars Kalniņš, kura filmogrāfijā ir vairāk nekā simt lomu, un ne tikai latviešu filmās. «Ivaram piemīt tā vīrišķības aura, kas sakņojas aktīvā seksualitātē, bet sublimējas būtiskās, principiāli garīgās lietās. Ivars nav pārtapšanas aktieris, bet ir piemērots kinozvaigznes statusam,» - tā par viņu reiz teikusi kino zinātniece Valentīna Freimane. After party notiks pludmales restorānā X.O., kur slavenības un festivāla viesi svinēs Ivara Kalniņa jubileju.

2. augustā Jūras pērlē būs NVS valstu kino diena, kas būs veltīta filmām un populāriem seriāliem, kas tapuši NVS valstu filmu studijās.

Bet 3. augustā festivālu noslēgs Pasaules kino diena, un tā būs veltīta mūzikai un dziesmām no pasaules kino un mūziklu šedevriem.