Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

VAKARA ZIŅAS: Mārtiņš Vilsons pauzes laikā audzina bērnus un ceļ māju

© F64

Vispirms Mārtiņš Vilsons (62) ir daudzbērnu tētis un vectētiņš un tikai tad tautā mīlēts un atzīts aktieris. Beidzamos gados kļuvis par Krievijas seriālu pieprasītu aktieri. Četrās laulībās dzimuši astoņi bērni. Jaunākā meitiņa Frīda vēl pavisam maziņa.

Gaida zvanu no Krievijas

«Neesmu šobrīd tik ļoti aizņemts - pats sev izdomāju visādas nodarbes. Audzinu bērnus un ceļu māju. Šobrīd ir pauze, un gaidu, kad atkal no Krievijas piezvanīs. Mani neaicina uz lētiem seriāliem, bet aicina uz nopietniem projektiem. Zvana no Maskavas vai Sanktpēterburgas - to grūti paredzēt. Kādreiz es par to satraucos, bet tagad man ir pilnīgi vienalga, jo, kad pasauc, tad aizbraucu, izdaru, un miers. Mana sieva Zane saka, ka ar mani ir grūti. Vai nu jādod liela loma, vai nav jādod nemaz, jo pa vidu es nederu,» nosmej Mārtiņš.

Paralēli bērnu audzināšanai un ģimenes mājas labiekārtošanas darbiem Latvijā aktieris strādā pie franču autora Ērika Assu lugas «Līkumainās virāžas» iestudējuma. «Šis projekts nav piesaistīts nevienam Rīgas teātrim, tas ir individuāls. Piedalīsies divi aktieri - Mārtiņš Vilsons un aktrise Ksenija Drovņikova no Maskavas Armena Džigarhanjana teātra. Pirmizrāde būs marta beigās, un šobrīd notiek mēģinājumi. Galvenais, nevajag stresot, tad iet labi. Ja pats uzdzen sev stresa līmeni, tad ir slikti. Tomēr to jau parasti uzdzen slikti režisori un tādi, kuri nejēdz, ko viņi dara,» vaļsirdīgi atklāts ir populārais aktieris.

Atminoties savas mīļākās lomas, aktieris min Latvijas Televīzijas filmu «Tille un Suņu vīrs», ko pirms 15 gadiem uzņēma režisore Dace Slagūne. Mārtiņš Vilsons filmā atveidoja Suņu vīru. «Tad vēl - īsts piedzīvojums bija aizvadītajā vasarā Kuldīgā. Trešo reizi dzīvē filmējos Latvijā, filmā «Vectēvs, kurš bīstamāks par datoru», kur atveidoju vectēva lomu. Un atkal liktenis bija man labvēlīgs, jo filmas režisors ir Varis Brasla, gudrs, inteliģents, profesionālis,» par iespēju filmēties dzimtajā Latvijā priecājas Mārtiņš Vilsons. Iepriekšminētā Vara Braslas filma tiek uzņemta par godu Latvijas neatkarības simtgadei. «Pats vēl neesmu redzējis filmu. Skatīsimies visi kopā šogad augustā,» atklāj aktieris.

Ļoti neērts cilvēks

Mārtiņš Vilsons jau desmitiem reižu filmējies dažādos krievu seriālos, bet precīzu skaitu viņš nezina, jo neskaita lomas. Pats neskatoties arī seriālus un nevērtē, ko ir izdarījis. Tās ir retas reizes, kad ieslēdzot televizoru un paskatoties, kāds sanācis seriāls. No atsauksmēm dzirdot, ka viss ir kārtībā un cilvēkiem patīk. «Ja mani izsauc uz Krieviju, tad braucu mierīgs, jo man ir ļoti laba un profesionāla aģente un zinu, ka viss būs pilnīgā kārtībā! Būtībā nekādas atšķirības no spēlēšanas Latvijā nav. Krievijā ir augstas klases kino darbinieki, jo valsts ir ļoti liela un kino veidotāji savā starpā sacenšas. Lai tu tiktu augstākajā ešelonā, jābūt ļoti precīzam. Seriālu uzņemšanas laukumā viss tiek tik perfekti sakārtots, lai tu vari pilnībā pievērsties savam darbam,» par filmēšanos Krievijā stāsta Mārtiņš.

Ieplānots, ka aprīlī viņš dosies uz Ukrainu. Pēc krievu rakstnieka Sergeja Kozlova pasaules pasakām pieaugušajiem Mārtiņš Vilsons ir uzrakstījis scenāriju izrādei «Ezītis miglā». «Tajā vēl bez manis spēlēs latviešu aktieri Arnis Līcītis un Ivars Kalniņš. Mēs jau bijām vienreiz Ukrainā un tagad brauksim vēlreiz, katru dienu izrāde būs citā pilsētā,» tuvākos plānus atklāj aktieris.

«Es vispār neesmu sabiedrisks cilvēks, esmu vienpatis,» tā sevi raksturo Vilsons. «Jaunie aktieri saka, ka teātris ir viņu mājas, un no agra rīta līdz vēlam vakaram sēž teātrī, un režisori viņus pārsvarā spīdzina. Var jau būt, ka viņiem tas patīk, man gan ne! Es vienmēr esmu teicis, ko domāju, vai arī pagriezis muguru un aizgājis. Tāpēc esmu ļoti neērts cilvēks. Mani negrib redzēt,» viņš novērojis.

Šajā laikā, kad aktierus atlaiž no darba, Mārtiņš Vilsons iesaka nezaudēt modrību amata brāļiem: «Jādomā vairāk par sevi, par dzīves uzdevumu, jo tas vienmēr ir mazlietiņ apslēpts. Ne jau būt par aktieri ir īstais uzdevums - tas ir tikai līdzeklis, lai kaut ko iemācītos. Nomirt uz skatuves nav nekāds gods.»

Aktieris atklāj, ka viņam galvenais ir darbs un ģimenes uzturēšana. «Jo vairāk par naudu uztraucies, jo mazāk tev tās ir. Ja tu vienkārši dari, dzīvo un esi atbildīgs, tad arī nauda ir. No kurienes - pat īsti nezini, bet ir,» skaidro aktieris.

Meita iet tēva pēdās un debitē kā operdziedātāja

Aktieris atzīst, ka darbojas arī pa māju un veic saimniecības darbus. «Vasarā mājai jāuzceļ žogs. Es jau smejos, ka man žogs jātaisa, jo kaut kāda nodarbošanās visiem ir vajadzīga. Manas sievas īpašums atrodas pie jūras, Upesgrīvā. Pagājušajā gadā pie mājas tā arī nepieķēros, jo filmējos, tāpēc tas jādara šogad. Varbūt būs jābrauc projām, un tad neko nevarēs izdarīt,» prāto aktieris.

«Mums Upesgrīvā ir viensēta. Neviens nav dārznieks, bet kaut ko jau audzējam. Lai bērni visu laiku vasarās nebūtu jāved uz Spāniju vai arī uz Itāliju, mēs viņus aizvedam uz laukiem. Tur ir sava jūra un vasarās var iet peldēties. Man jūra der, bet ne ezeri. Tad ir tāda sajūta, ka pie peļķes dzīvo. Jūra ir savādāka,» nosaka Mārtiņš.

Aktierim ir astoņi bērni un daudz mazbērnu, bet kā vectētiņu viņš sevi vēl neizjūt, jo paša bērni vēl mazi. Jaunākajai meitiņai Frīdai tikai viens gads un četri mēneši. Tētis lepojas, ka meita pieaug un jau prot sarunāties. Ciemos braucot arī aktiera mazbērni. «Varu palepoties, ka mazmeita Kate nodarbojas ar zīmēšanu - varbūt dienās būs māksliniece. Cita mazmeita, iespējams, būs profesionāla dejotāja. Mana lielā meita ir jaunā operdziedātāja Margarita Vilsone, kas akadēmisko dziedāšanu mācījusies augstskolās Brēmenē un Nirnbergā. Es domāju, ka tas viss no Dieva dots, kur tad no manis ? Es jau šad tad padziedu, un man patīk. Priekš sevis arī esmu kaut ko komponējis. Neuzskatu sevi par muzikāli apdāvinātu, kaut gan ļoti vēlētos būt bijis -varbūt citā dzīvē,» tā aktieris.

Mārtiņa sieva Zane, pirms pasaulē nāca jaunākā meitiņa Frīda, strādāja «Baha ziedos» par konsultanti, bet šobrīd darbā vairs neatgriezīsies. Palīdzēs vīram kārtot darba lietas un atbalstīs ar idejām. «Viņai laba domāšana, un Zane arī aktierus ir beigusi. Sieva pasaka to priekšā, ko es pats nemaz neiedomājos. Viņai daudz bērnu - četri, un visi no manis. Jāaudzina. Zane baro bērnus līdz divu gadu vecumam, un tas dod imunitāti. Ja sievietei pašai ir piens un viņa bērnam dod mākslīgo, es atsakos to saprast. Sieviete bērnam izdara neatgriezenisku ļaunumu,» zina teikt daudzbērnu tētis.