11.februāra jubilārs: aktieris Edgars Pujāts

Edgaram Pujātam dzimšanas dienā šodien novēliet veselību, izturību un spēku. «Un iedodiet mazliet vairāk laika, lai var domas sakārtot...» © F64

«Es vispār pēc dabas esmu slinks. Man, protams, ir atbildības izjūta, bet es jūtu, ka esmu palicis vēl slinkāks. Man vairs negribas būt tik publiskam, drīzāk gribu kaut kur norakties... Varbūt tas uz vecumu?» smaidot saka Liepājas teātra aktieris Edgars Pujāts. Viņam šodien 44. dzimšanas diena!

Nekāda organizēta svinēšana šajā sakarā nav plānota, jo jubilārs visu dienu būs teātrī, kur notiek intensīvi jaunās izrādes Paradīze mēģinājumi, ko pēc jaunas krievu dramaturģes lugas Liepājas teātrī iestudē režisors Dž. Dž. Džilindžers. Dramaturģe savam darbam par pamatu ņēmusi Bībeles tēmu par pasaules radīšanu, piedāvājot mūsdienīgu risinājumu un jaunu skatījumu uz Paradīzi – tur mīt jauni Ādams un Ieva, jo pirmie, kurus Dievs tika radījis un kuri krita kārdinājumā, baudot aizliegto ābolu, no Paradīzes ir izdzīti un dzīvo zemes virsū. «Ļoti interesants, bet reizē arī grūts darbs. Tas raisa daudz filozofisku pārdomu, arī daudz teksta jāmācās,» saka Edgars Pujāts. Viņam režisors šajā darbā uzticējis kritušā eņģeļa Lucifera lomu – viņš joprojām mīt Paradīzē, nepārtraukti kārdina Ievu, cenšoties izprovocēt Dieva dusmas. Pirmizrāde – 13. martā.

Taujāts, kādas pārdomas viņā raisa paša piedzimšanas diena, šodienas gaviļnieks tikai nosmej: «Ko tur daudz domāt?! Jādzīvo tik nost! Laiks tik ātri iet. Tas palicis burtiski skrejošs, un tāda izjūta man ir jau vairākus gadus. Tāpēc nav laika ieslīgt apcerēs, ātrā solī jāiet uz priekšu,» saka Edgars Pujāts un atzīstas, ka patiesībā viņam nepatīk steiga. Nepatīk, kā pēdējā laikā tiek iestudētas izrādes – laika maz, darbs ļoti intensīvs, viss atduras pret steigu. «Man gribētos tā mierīgi – visu pārdomāt, apdomāt, domas sakārtot. Jā, visam vajadzētu mazliet vairāk laika,» viņš secina, uzreiz gan piebilstot, ka pāris dienas pēc Paradīzes pirmizrādes sāksies atkal nākamais mēģinājumu process – šoreiz pie režisora Regnāra Vaivara, kurš ar liepājniekiem iestudēs Martina Makdonas melno komēdiju Klibais no Inišmānas. «Tas varētu būt interesanti, jo Regnāram vienmēr ir ļoti oriģināls piegājiens,» aktieris nosaka, atklājot, ka šajā darbā viņš spēlēs dakteri. Bet šīs sezonas jauniestudējumā bērniem Bezgalīgo stāstu stāsts, ko iestudējusi Lelde Kaupuža, Edgaram Pujātam ir Pētersīļa kunga loma.

«Man liekas, ka trīs lomas sezonā ir pieklājīgi. Nemaz vairāk arī nevajag. Vairs negribu tā baigi skriet,» viņš teic. Un tomēr ik nedēļu aktieris mēro ceļu no Liepājas uz Rīgu, uz TV3 seriāla UgunsGrēks studiju, kur arī viņu gaida intensīvs darbs. Jo vienā dienā jāizdara viss, kas saplānots, un tas neesot vienkārši. Ja kāds vēl nav pamanījis – Edgars Pujāts šonedēļ ienācis Pētersonu viesnīcā kā Silvijas (Ilze Pukinska) līgavainis Manfrēds Ķirsis. «Loma ir interesanta. Protams, kā tā veidosies, man nav ne jausmas,» aktieris pasmaida un godīgi atzīstas, ka līdz šim viņš šo seriālu nav skatījies. «Dieva goda vārds, neko nezinu, kas tur notiek. Nekādas nojausmas!»

Viņam daudz svarīgāk, kas notiek viņa paša lauku īpašumā Nīcas novada Mazdzintarniekos, kas ir apmēram 11 kilometru no Liepājas. «Tur ir visa mana iedzīve, mani sunīši un kaķis. Pamatā tur arī pavadu visu savu brīvo laiku. Jā, es esmu palicis slinks. Man patīk vienatnē norakties savos laukos un nebūt publiski pieejamam. Laikam būšu filozofs... Vai dzejnieks. Visticamāk, ka dzejnieks.»

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais