Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Arī piektais Andreja Osokina Brīvības festivāls būs veltīts Ukrainai

© Publicitātes foto

No 5. aprīļa līdz 12. maijam Rīgā un citviet Latvijā norisināsies piektais pianista Andreja Osokina rīkotais Brīvības festivāls. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā tas veltīts Ukrainas armijas, iedzīvotāju un īpaši ukraiņu bērnu atbalstam, bet pirmo reizi tā laikā tiks vākti līdzekļi smagi slimu bērnu vecākiem Latvijā.

Festivāls un tā ieskaņas pasākumi notiks divu mēnešu garumā, koncertos, meistarklasēs, sarunu diskusijās un citos pasākumos pulcējot latviešu, ukraiņu un citu valstu māksliniekus un dažādu jomu profesionāļus.

Festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Andrejs Osokins: “Ir ļoti svarīgi nezaudēt cerību un pārliecību, ka taisnīgums uzvarēs, kā arī saikni ar tiem, kuriem palīdzība tik ļoti nepieciešama gan Latvijā, gan Ukrainā. Kamēr Krievija turpina savu nežēlīgo uzbrukumu un cenšas iznīcināt Ukrainas tautu, mums ir jāturpina gan emocionālo, gan finansiālo, gan humanitāro palīdzību ukraiņiem. Tā ir arī mūsu cīņa, tādēļ mums jāparāda, cik Latvija ir vienota un stipra savā atbalstā Ukrainai un savos cilvēciskajos ideālos. Mūzika ir tas spēks, kas palīdz mūs visus stiprināt, saliedēt un dot cerību. Līdzšinējos festivālos piedzīvotās skatītāju emocijas, aplausi un smaidi mūs iedvesmo turpināt, lai kopā varam sniegt arvien lielāku atbalstu līdzcilvēkiem un tuvinātu Ukrainu uzvarai.”

Šobrīd izsludināti pieci festivāla koncerti un klavierspēles meistarklases Latvijas mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņiem. Atklāšanas koncerts notiks 5. aprīlī Rīgas Svētā Pētera baznīcā, tajā piedalīsies vokālā grupa “Latvian Voices”, ērģelniece Kristīne Adamaite, saksofonists Aigars Raumanis, pianists Dainis Tenis, ukraiņu kontrabasists Jurijs Gavriļuks un vijolniece Zane Kalniņa, sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš, kā arī pats Andrejs Osokins. Festivāls noslēgsies 12. maijā ar vērienīgu pasākumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur īpašā Mātes dienai veltītā koncertā latviešu un ukraiņu mākslinieki vienosies kopīgā atbalstā ģimenēm un bērniem Latvijā un Ukrainā.

Festivāla pasākumu biļešu ieņēmumi un īpašā akcijā portālā Ziedot.lv savāktie līdzekļi tiks izmantoti akūti nepieciešamo lietu iegādei frontē Ukrainā esošajiem karavīriem un iedzīvotājiem, īpašu uzmanību pievēršot bērniem. Ziedojumi tiks izlietoti arī smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā, nodrošinot viņiem nepieciešamo medicīnisko palīdzību un īpaši apmācītas auklītes, lai atvieglotu rūpju bērnu vecāku emocionāli un fiziski grūto ikdienu. Ikviens aicināts ziedot šiem mērķiem ne tikai apmeklējot festivāla koncertus, bet arī portālā Ziedot.lv izveidotā īpašā akcijā.